Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anmeldelse av restaurant À L’aise

- Det her er helt, helt fantastisk

Besøket på Oslos nye gourmetrestaurant overrasket. 

ANMELDELSE AV RESTAURANT A L'AISE:  Robinson & Fredag besøkte À L’aise på Majorstua - og ble imponert. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANMELDELSE AV RESTAURANT A L'AISE:  Robinson & Fredag besøkte À L’aise på Majorstua - og ble imponert. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Å herregud, sa Fredag, med øynene igjen og hodet ubevisst lent bakover.

Robinson stemte i:

- Det her er helt, helt fantastisk.

Det var halvveis ute i måltidet på Oslos ferskeste gourmetrestaurant.

À L’aise har et navn ingen kan uttale (riktig: «A–Leeez»), en beliggenhet ingen går forbi (den dunkle baksiden av Colosseum kino) og et interiør som var fjongt i 1997 (svære beige gardiner, vegg til vegg-teppe, umotivert glasspynt).

Men À L’aise har også Ulrik Jepsen over kjelene. Han kommer fra Engø Gård – og Michelin-restauranter i både Danmark og Storbritannia. Nå har dansken åpenbare ambisjoner om stjernedryss også på Oslo Vest.

Tross en lekker à la carte valgte både Robinson og Fredag husets åtteretter med vinmeny. À L’aise har også et relativt fyldig – men noe stivt priset – vinkart med vekt på Burgund.

image: - Det her er helt, helt fantastisk

Et rikt utvalg appetittvekkere ankom med nydelig selvbakt brød. Aller best var en variant på klassiske caneles, der rom og vanilje var byttet ut med parmesan.

En nydelig tartar av skrei var første rett.

- Men mangler det litt syre? spurte Fredag – som heller ikke ble helt forent med Stift Goettweig Grüner Veltliner 2015.

Deretter fulgte en perfekt tilberedt sjøkrepshale – med en litt for voldsom saus på rødbet og bringebær.

Men det var nå stønningen begynte for alvor. Sammen med flott, hvit burgunder kom kamskjell med pata negra – skinke, hasselnøtt og Perigord-trøffel, under et dekke av nydelig dumpling med perfekt konsistens, var rett og slett en helt himmelsk god rett.

VESTKANTEN: À L’aise ligger på Majorstua i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VESTKANTEN: À L’aise ligger på Majorstua i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette er noe av det bedre jeg har spist i Oslo på lang, lang tid, sa Fredag, salig i blikket – og uten å vite at neste rett var enda bedre.

Skatevinge er ikke den hyppigste hvite fisken å se i restaurant-Oslo. Hos Ulrik Jepsen er den tilberedt til perfeksjon, servert med glasert svin, under et elegant pledd av svartkål. Til fisken kommer rikelige mengder «sauce aromatique» – der Robinson mente å kunne spore hint av fennikel og rosmarin.

Smaken var så dyp, intens og lang at det nesten var vanskelig å sitte i ro i stolene, hvor dype og behagelige de enn måtte være.

- Skal det være mer saus, undret kelneren.

- Ja takk, svarte Robinson og Fredag i kor, og lot den franske og meget kompetente unge mannen skjenke i vei.

IKKE BILLIG: God mat koster sine kroner. Gourmetmaten på À L’aise er intet unntak. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE BILLIG: God mat koster sine kroner. Gourmetmaten på À L’aise er intet unntak. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Villsvinravioli med jordskokk og soppsuppe er en rett som Jepsen hadde med seg fra Engø Gård. Den var god – men manglet den intense, smaksmessige x-faktoren til de to forgjengerne. Vinmatchen – Dubois Fleurie l’Alchemiste 2014, beaujolais på gamay-druen – manglet også litt struktur.

- Da var dette mye bedre, mumset Robinson da kalv i butterdeig kom på bordet, servert med morkler og perfekt stekt edelløk. Det var dyp, dyp kjøttsmak, det var bitterhet, sødme, fylde og krønsj.

- Rett og slett en helt enestående hovedrett, mente Fredag.

Robinson slurpet premier cru-burgunder fra Rion i Nuits-St-Georges. Og var helt enig.

Spesielt flotte Beaufort og Epoisses var høydepunktet på et fint ostefat.

STILFULLT: Lokalene og innredningen er elegant og lekker.
STILFULLT: Lokalene og innredningen er elegant og lekker. Vis mer

Jordskokk var et artig element i husets versjon av den tradisjonsrike franske desserten «Mont Blanc». «Mango Cigar» der flere anretninger av den intenst gule frukten fikk følge av en stående glorie av sjokolade.

- En kledelig triumfbue, mente Robinson.

Etter en fire timers matorgie sto de to på fortauet og pustet ut.

- Dette er kompromissløs fine dining, sa Fredag.

Robinson nikket.

- Med rådyr mat, engelskspråklige kelnere og jakkeplikt, blir À L’aise aldri Norges «koseligste» restaurant. Men med slike råvarer og ferdigheter er de en av de aller beste.

Les også:

Michelin på budsjett: Når du ikke har råd til michelinstjernemat.

Bass er Robinson & Fredags nye Løkka-favoritt

Bak anonyme dører: Sjekk ut de hemmelige hippe stedene i OsloS

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media