MYE FOR PENGENE: På Da Lat får du veldig mye mat for pengene. Anmelderne klarte ikke spise opp og hadde ikke plass til dessert enda maten bare kostet 129,- kroner. Foto: John T. Pedersen
MYE FOR PENGENE: På Da Lat får du veldig mye mat for pengene. Anmelderne klarte ikke spise opp og hadde ikke plass til dessert enda maten bare kostet 129,- kroner. Foto: John T. PedersenVis mer

Anmeldelse av Da Lat Cafe

Det koster 129 kroner og får terningkast fem. Men, finner du fram?

Stamgjestene vender stadig tilbake til bula med den nedtaggede fasaden for å spise byens beste pho.

Den nordøstlige delen av Torggata i Oslo sentrum har blitt betydelig frisert og følgelig mye hippere de siste åra, med alle de gleder og sorger det medfører. Men i de mange små sidegatene til Torggata, mot Storgata i sørøst og mot Møllergata i nordvest, ligger billigjuvelene fortsatt som strødd. Da Lat er blant de eldste og fremste av disse. Bak en nedtagget fasade, bestående av ett vindu og éi dør, har den lille, vietnamesiske bula holdt det gående siden forrige årtusen.

TAGGET FASADE: Det er ikke inngangspartiet som trekker folk til Da Lat. Foto: John T. Pedersen
TAGGET FASADE: Det er ikke inngangspartiet som trekker folk til Da Lat. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Her ville jeg aldri tenkt på å gå inn hvis ikke jeg visste hvor jeg skulle, sa Fredag i det de åpnet den nedtaggede døra.

Det koster 129 kroner og får terningkast fem. Men, finner du fram?

- Skinnet bedrar, sa Robinson, som allerede var kjent med Da Lats svært gode rykte.

- Har man klart å holde det gående så lenge bak denne fasaden, gjør man antakelig noe riktig på kjøkkenet.

Det dunkle lokalet er kledd i et brystpanel av furu, under en vinrød strietapet. Noen landskapsbilder – muligens fra byen som har gitt restauranten navn – pryder veggene.

- Her hadde en interiørarkitekt snudd i døra, sa Fredag.

Ved flertallet av de sju bordene i det lille lokalet satt det slurpende norskvietnamesere.

- Det er vanligvis et godt tegn når man klarer å appellere til hjemmepublikummet, smilte Robinson, og satte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menyen består av et knippe tradisjonelle forretter, og en rekke rimelige hovedretter der nudler og ris spiller hovedrollen. Robinson bestemte seg imidlertid for å prøve stedets sagnomsuste Pho – nudelsuppe med biff.

Fredag, som ikke var i suppehumør, gikk for stekte eggnudler med kylling, scampi og biff.

POPULÆRT: Suppene på Da Lat er populære. Og det forstår man etter bare noen skjeer. Foto: John T. Pedersen
POPULÆRT: Suppene på Da Lat er populære. Og det forstår man etter bare noen skjeer. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Å velge drikke var ikke vanskelig: Drikkekartet består, foruten mineralvann, av to viner, én rød og én hvit, samt én type øl: Ringnes på flaske, som ble Robinson og Fredags drikkevalg.

Friske vårruller med scampi, med en akkurat passe skarp og søtlig saus, var en fin start.

Kort tid etter kom hovedrettene på bordet. Robinsons Pho ble servert med saftige og rause biffskiver, og tykke nudler badende i den runde kraften, ved siden av et brett med grønt: Lime, bønnespirer, en søtlig svartbønnepasta, store kvister med thaibasilikum og chili. Alt sammen knasende friskt.

VIETNAMESISK: At mange av gjestene er norskvietnamesiske er et godt tegn. Foto: John T. Pedersen
VIETNAMESISK: At mange av gjestene er norskvietnamesiske er et godt tegn. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Her må man komponere etter eget forgodtbefinnende, sa Robinson, og plukket friske blader opp i suppa.

- Men hva er dette, spurte Fredag og holdt opp et avlangt, nesten rektangulært blad, på størrelse med en kam.

Det visste ikke Robinson, men smaken var ikke langt unna koriander.

Fredags rause porsjon med stekte nudler var heller ikke dum, og bugnet av friske grønnsaker og saftige biter med scampi og biff.

Den oppmerksomme kelneren var stadig bortom og fylte glassene med Ringnes fra flaske.

- Jeg kommer ikke til bunns i dette, sa Robinson, og kikket ned i suppeskåla, der det fortsatt badet nudler i deilig kraft.

- Det er ikke plass til dessert hos meg heller, sa Fredag.

Det var like greit,  dessertmenyen på Da Lat er  – om mulig – mer spartansk enn drikkekartet.

Den flotte suppa, med alle godsakene til, kostet Robinson 129 kroner, Fredags rett et par tiere mer.

Under hele måltidet hadde det kommet nye gjester inn, åpenbart stamgjester, som nærmest før de satte seg hadde fått bestilt sin egen skål med rykende fersk suppe.

- Flere spisesteder kunne lært av dette, sa Robinson: - Det viktigste er å gjøre én ting veldig bra.