Mysteriet rundt Jesus' siste måltid blir stadig større

Det skjedde noe mystisk med brødet Jesus spiste som siste måltid

- Da Jesus inntok Nattverden, var drikken viktigere enn maten, sier matkulturverner Bodil Nordjore.

NATTVERDEN: Leonardo da Vincis legendariske maleri finnes i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano. Foto: NTB Scanpix
NATTVERDEN: Leonardo da Vincis legendariske maleri finnes i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et av de mest beryktede og avbildede maleriene i verden viser Jesus og disiplene hans innta det siste måltidet, på skjærtorsdag for 2000 år siden. Siden Leonardo da Vinci ferdiggjorde maleriet i 1498, har utallige kunstnere malt sine egne versjoner av scenarioet, noe som har skapt fascinasjon hos amerikanske forskere. For ifølge undersøkelsen gjengitt av forskning.no har Jesu siste måltid vokst og vokst.

– Vi tok de 52 mest berømte maleriene av den siste nattverden og analyserte størrelsen på rettene, brødet og tallerkenene i forhold til gjennomsnittsstørrelsen på hodene i maleriene, forteller professor Brian Wansink.

Brian Wansink er leder av Food and Brand Lab på Cornell University i USA og hans bror, Craig Wansink, er professor i religionsvitenskap ved Virginia Wesleyan College. De to forskerbrødrene foretok analysen ved hjelp av datateknologi, som ga mulighet for å skanne, snu og regne på de forskjellige gjenstandene i maleriene.

Ifølge undersøkelsen har rettene i løpet av de siste 1000 årene vokst med 69 prosent, tallerkenene med 66 prosent og brødet med 23 prosent, sammenlignet med hodene til Jesus og disiplene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer