Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anmeldelse av Kafé Oslo

- Det sto grillet, ikke kremert?

Det er noen kapitler siden Kafé Oslo på Litteraturhuset hadde godt rykte.

POPULÆRT: Uteserveringen til Litteraturhuset var smekkfull. Både av sultne og tørste.
POPULÆRT: Uteserveringen til Litteraturhuset var smekkfull. Både av sultne og tørste. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det fins ingen kjærlighet mer oppriktig enn kjærligheten til mat. Hvem sa det? Fredag så avventende på Robinson.

- Vel, siden vi er her nå, altså på Litteraturhuset, vil jeg tro det er en eller annen genierklært forfatter, sa Robinson.

image: - Det sto grillet, ikke kremert?

- George Bernhard Shaw, sa Fredag. – Og jeg er tilbøyelig til å gi ham rett. Jeg gleder meg. For sist vi var her, var vi vel veldig begeistret? Robinson nikket. Dessverre skulle ikke det skje denne gang.

En varm bris fikk det irrgrønne løvverket i de gamle, store trærne i Slottsparken til å rasle svakt, og på uteserveringen til Litteraturhuset var det smekkfullt. Både av sultne og tørste. Mellom dem løp et par servitører på kryss og tvers. Den ene av dem, svært blid, men med relativt dårlig utviklet korttidshukommelse, satte to glass Chablis på bordet og anbefalte varmt dagens tre-retters: Grillet lammespyd, dagens kjøtt (fransk vårkylling med jordskokkpuré og spisskål), eller dagens fisk (kveite med blomkålpuré, reddik, nepe og beurre noisette), og ferskenpannacotta til dessert. Robinson og slo til, mens Fredag gikk for en à la carte/dagens meny-kombo: dampede blåskjell til forrett, kveite fra dagens meny til hovedrett og oster til dessert.

Steinhardt lam

Fra vinkartet ble en rød burgunder, Chirty fra Chateau du Val de Mercy, valgt til lammespydet og kyllingen, og hvitt av type Saint-Aubin fra Sylvain Langoureau til skjellene og fisken. Begge deler ypperlige valg. Også verd å merke seg at flaskeprisen for sistnevnte ligger på 625, altså ca. 2,5 ganger polprisen. Sympatisk.

DAGENS FISK: Kveite med blomkålpuré, reddik, nepe og beurre noisette.
DAGENS FISK: Kveite med blomkålpuré, reddik, nepe og beurre noisette. Vis mer

- Det sto grillet, ikke kremert?

Robinson forsøkte å løsne en bit av lammekjøttet fra trespiddet. Det gikk dårlig. Lammet hadde ligget så lenge over varmen at det var steinhardt. Dessuten var det allerede kaldt.

- Alle kan ha en dårlig dag, men det der ser ikke bra ut, sa Fredag. Inntrykket ble ytterligere forsterket da blåskjellene til Fredag kom - omtrent et kvarter etter Robinson hadde fått sin forrett.

- Disse er rett og slett alt dampet altfor lenge, sukket Fredag og sorterte ut de få som ikke var blitt små og viskelærseige.

- Vel, det kan vel strengt tatt bare gå én vei herfra, sukket Robinson. Det gjorde det heldigvis også. Kyllingen var saftig, men kunne faktisk vært litt bedre stekt. Tilbehøret var også bra, selv om den bebudede spisskålen var blitt til rødkål et sted på veien.

Fredag var ikke fullt så heldig.

- Det er helt åpenbart at de har for mye å gjøre. Fisken skal flake seg, ikke være stekt så lenge at den smuldrer. Skuffende.

Noe godt til slutt

Heldigvis ble slutten en opptur. Ostetallerkenen besto av bare to oster, gorgonzola og Saint-Marcellin, men til gjengjeld var det rikelig av dem og de var perfekt temperert og modnet og hadde fått bra tilbehør. Robinsons pannacotta var slett ikke dum, selv om blodappelsin-sorbeten nesten var smeltet da den ankom bordet.

DESSERT: Pannacottaen var slett ikke dum.
DESSERT: Pannacottaen var slett ikke dum. Vis mer

-  Det er litt pussig at et sted som har holdt det gående så lenge sliter som dette, sa Robinson.

- At de ikke mestrer logistikken når det er mye folk her? Og at kjøkkenet kan gjøre sånne blundere? Jo, det er nesten så jeg mistenker at det kan ha vært mannefall på kjøkkenet. Og at et par servitører til skulle vært på jobb, sa Fredag.

- Vel, det er i så fall en forklaring, sa Robinson og la strengt til: -  Men ingen unnskyldning.