TOTALSKADD: Natt til nyttårsaften 2015 tok det fyr på kjøkkenet. Flammene slukte nesten alt. Det som ikke brant opp, ble ødelagt av vannskader. Torsdag 23. november gjenåpner de. Foto: Nina Hansen, klipp: Frida Andersen Vis mer Vis mer Vis mer

Restaurantgründer Nevzat Arikan gjenåpner Nedre Foss Gård:

- Det var akkurat som om beina forsvant under meg. Det var mitt livs krise

Det tok nesten to år før Nevzat Arikan var tilbake på Nedre Foss Gård etter brannen. Torsdag åpnet den praktfulle herregården igjen for publikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da Nedre Foss Gård brant, lille nyttårsaften 2015, lyste flammene opp nattehimmelen over hovedstaden som en generalprøve på fyrverkeriet som skulle komme. Det var ikke bare en bygning som brant opp. Det var kronen på et livsverk.

TILBAKE IGJEN: Restaurantgründer Nevzat Arikan er tilbake igjen på Nedre Foss Gård som åpnet denne uka.
TILBAKE IGJEN: Restaurantgründer Nevzat Arikan er tilbake igjen på Nedre Foss Gård som åpnet denne uka. Vis mer

Nå, nesten to år senere er vi tilbake. Med unntak av et delvis tildekket uteområde og håndverkere som iler frem og tilbake for å få de aller siste detaljene på plass, er det som om tiden har stått stille.

- Det føles rart å sitte her og se hvordan det har blitt igjen. Nesten som om ingen ting har skjedd. Samtidig er det viktig, man komme seg videre.

Restaurantgrunder Nevzat Arikan slår ut med armene. Vi sitter i restauranten på Nedre Foss Gård, som torsdag åpnet sine profilerte dører for publikum.

Håndmalte tapeter, fiskebensparkett, speilkledte vegger, cognacfarget skinn og detaljer i marmor og messing. Det er ikke spart på noen detaljer.

- Alt er som før. Med unntak av et par små detaljer. De har blitt bedre.

Som akustikken, som var et av de få ankepunktene Dagbladets anmeldere hadde da de besøkte Nedre Foss Gård i 2015. Den har blitt betraktelig bedre.

Det er heller ingen vedfyrte griller på kjøkkenet. Denne gangen.

Restaurantdrømmen opp i røyk

Det tok Arikan og gårdeier Eiendomsspar tre år og 50 millioner kroner å sette i stand den gamle gården på Grünerløkka. Første gang.

«Alle» elsket Nedre Foss Gård, og den ble kåret til årets restaurant av Osloby.no etter et drøyt halvår i drift. Tre dager senere brant det ned til grunnen.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
«Alle» elsket Nedre Foss Gård, og den ble kåret til årets restaurant av Osloby.no etter et drøyt halvår i drift. Tre dager senere brant det ned til grunnen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Et drøyt halvår etter at den bejublede restauranten åpnet tok det fyr på kjøkkenet og den praktfulle restauranten ble totalskadet. Det som ikke brant opp, ble ødelagt av vannskader.

Nesten to år og hundre millioner kroner senere er det igjen klart for åpning.

- Jeg gleder meg til å starte igjen, der vi slapp!

Den lange veien tilbake

Da Nedre Foss Gård brant synes røyken over hele Oslo. Det luktet brent i flere dager etterpå i området rundt.

Christian Ringnes, som gjennom sitt selskap Eiendomsspar eier bygningsmassen var tidlig på banen med å si at han ville gjenreise Grünerløkkas Storstue. En annen stor restaurantgründer på Oslos østkant, Jan Vardøen, ville hjelpe til med det han kunne, og oppfordret andre til å stille opp.

Nevzat Arikan var taus.

Med unntak av en pressemelding som ble sendt til VG, ønsket han ikke å uttale seg.

- Det ble for mye. Det har jeg aldri lagt skjul på overfor noen, men jeg ønsker ikke å snakke så mye om det. Det var en stor tragedie.

Så hvor begynner man, når man har mistet det man har jobbet så hardt for det siste året?

- De ansatte! Arbeidsplassen deres var borte, jeg måtte sørge for at alle medarbeiderne hadde en jobb å gå til, sier Arikan.

KLAR FOR ÅPNING: Når Nedre Foss Gård åpner i dag er store deler av originalteamet på plass. Her er sommelier Jessica Sanning, daglig leder Sanel Hasic, kjøkkensjef Mats Vaulen, souschef Morten Jahr, restaurantsjef Magnus Lundgren og eier Nevzat Arikan, dagen før dagen.
KLAR FOR ÅPNING: Når Nedre Foss Gård åpner i dag er store deler av originalteamet på plass. Her er sommelier Jessica Sanning, daglig leder Sanel Hasic, kjøkkensjef Mats Vaulen, souschef Morten Jahr, restaurantsjef Magnus Lundgren og eier Nevzat Arikan, dagen før dagen. Vis mer

Etter å ha gjort det han kunne for sine ansatte var det tomt. Han måtte ta en pause. - Det var akkurat som om beina forsvant under meg. Det var som om jeg mistet noen. Det var mitt livs krise.

Orket ikke se ruinene

Arikan var borte ett år fra jobb. Det skulle ta nesten to år før han var tilbake på Nedre Foss. Han orket ikke se ruinene.

HERSKAPELIG: Nedre Foss gård er kanskje noe av det mest ekstravagante som finnes i restaurant-Oslo, uten at det blir for pompøst. Metervis med marmor, speilkledte vegger med profilerte lister, håndmalte tapeter og messing står i fin kontrast til enklere trestoler.
HERSKAPELIG: Nedre Foss gård er kanskje noe av det mest ekstravagante som finnes i restaurant-Oslo, uten at det blir for pompøst. Metervis med marmor, speilkledte vegger med profilerte lister, håndmalte tapeter og messing står i fin kontrast til enklere trestoler. Vis mer

Tidlig i november i år, samme måned som Nedre Foss Gård skal gjenåpne, er han tilbake for første gang. Det er nesten som om ingen ting har skjedd, som om de åpner på nytt. Som om første gang var en kladd, og dette er det ferdige resultatet.

Slik så Nedre Foss Gård ut i 2015, da Robinson og Fredag besøkte restauranten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Slik så Nedre Foss Gård ut i 2015, da Robinson og Fredag besøkte restauranten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Når han først er på plass er ingen jobb for liten, ingen for stor. Han er ikke redd for å ta i et tak, der det trengs. Om det er å feie gårdsplassen for snø, bære kabler eller slå i en spiker.

Når vi møter Arikan er arbeidsbuksene på. Det er ingen tvil om hva resten av dagen skal brukes til.

- Han er ikke redd for å bli skitten, og er absolutt ingen kontorrotte, sier Kristian Lambrechts, kjøkkensjef på Trattoria Popolare, en annen av Arikans restauranter.

Kristian Lambrechts
Kristian Lambrechts Vis mer

- Han er en tvers igjennom rettferdig og bra sjef.

Nevzat eier og driver en rekke restauranter i Oslo gjennom selskapet Rodeløkka Invest; Noahs Ark, Arakataka, Tekehtopa, Txotx, Schous Bryggerier, Bettola, Olympen, Pigalle, Happolati, Babylon Surøl og Sushi. Nevzat er største aksjoner, sammen med syv andre investorer, blant annet hans bror og søster.

Restaurant i blodet

Det er ikke tilfeldig at det ble restaurantbransjen på Arikan. Han er som han selv sier «født og vokst opp» i farens restaurant i Ankara.

- Jeg har det i blodet.

Arikan kom til Oslo som flyktning da han var 17 år, sammen med sin bror og søster. De fikk leilighet på Kringsjå, i studentbyen.

- Den første tiden var tøff. Det var vinter og iskaldt. Jeg har aldri vært i Sibir, det kan selvfølgelig ikke sammenlignes, men opplevelsen... det var utrolig kaldt!

Det var vanskelig å finne seg til rette. Nytt land, nytt klima, nytt språk. Likevel var han heldig, synes han. Han fikk jobb i Jens Evensen etter to uker. Så på dagen jobbet han i kjøttbyen på Furuset, på kvelden lærte han norsk.

- Det var deilig å få gjøre noe. Ikke bare sitte å tenke. Dette er også viktig for flyktninger i dag. Jeg skulle ønske at man kunne kvotere inn flyktninger i arbeid, slik man har kvotert inn kvinner. De fortjener at man gir dem en reell sjanse!

Selv ansetter han flyktninger så ofte han kan, og det synes han flere burde gjøre.

- Det er et samfunnsansvar. Husk, det er ikke bare deres feil at de er arbeidsledige. Det er strukturer som hindrer flyktninger å jobbe; diskriminering, rasisme. Innvandrere møter helt andre barrièrer i arbeids- og boligmarkedet enn nordmenn flest.

Etter Jens Evens var det tilbake til restaurant- og utelivsbransjen. Han ryddet glass på Sardine's, klubben som tok over etter Club 7, og jobbet seg videre opp. Og i 1990 startet han restauranten Noahs Ark på Grünerløkka, sammen med sin bror og søster.

Bydelscafeen serverer pizza, bistro-mat og tyrkisk mat. Men ikke helt som hjemme.

Til Tyskland for å spise tyrkisk mat

Farens restaurant serverte husmannskost, som moussaka, fylte vinblader og bønnesalater. Dette er fortsatt noe av det beste Arikan vet om. Men det er vanskelig å få god tyrkisk mat i Oslo, selv ikke maten på Noahs er helt der.

- Jeg kan ikke reise tilbake til Tyrkia, på grunn av militærtjeneste, men når jeg har lyst på skikkelig god tyrkisk mat, da drar jeg til Berlin.

TYRKISK: Sarma, fylte vinblader, er en av de tradisjonelle tyrkiske smårettene Arikan bestiller på Mercan. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TYRKISK: Sarma, fylte vinblader, er en av de tradisjonelle tyrkiske smårettene Arikan bestiller på Mercan. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Stedet er Mercan, og har servert tyrkisk husmannskost i over 30 år. Tradisjonell home cooking, et fantastisk sted. Billig er det óg, du får tre retter for syv euro.

- Når vi er i Berlin med familien, og skal spise lunch, så sier jeg at jeg ikke er sulten. Jeg lar dem spise, og så sniker jeg meg unna, til Mercan, ler Arikan.

En liten spissing av menyen på Noahs Ark, er ikke utenkelig. Mot det tyrkiske, eller midtøsten. Det er vanskelig å skille mellom de ulike kjøkkenene i landene i den østlige delen av Middelhavet. Rettene og smakene er de samme, navnene er litt ulike.

- Besøk de enkle syriske restaurantene i sentrum, tipser Arikan. - De som ikke har alkoholservering. Det kan være enkelt, men er fantastisk.

Det står ikke stille. Arikan snakker mest på utpust, noen ganger innpust. Slår ut med armene, gestikulerer. Men han blir også alvorlig. Han lener seg tilbake i stolen, så fremover.

I løpet av en times lunch forrige uke ringer mobilen fire ganger. Han ignorerer tre, men plukker opp den ene. Det er det håndmalte tapetet. De lurer på hvor de skal kutte det. Vil at Arikan skal ta avgjørelsen.

Tirsdag kveld holdt Arikan fest for familie og venner, samarbeidspartnere og alle som har hjulpet til å gjenreise Nedre Foss Gård.

- Det var ekstra viktig å feire alle som har bidratt, det har vært så stort for oss å få det til etter tragedien, at vi måtte ha en ordentlig fest!

Avsluppet antrukket, med et smil som rakk nesten fra øre til øre, svinset han fra bord til bord, for å prate med alle de fremmøtte.

Samme stab, ny meny

Menyen på Nedre Foss vil være litt tro til det gamle konseptet, litt ny. Det blir fortsatt helgebrunch, mens det, naturlig nok, er færre grillretter på menyen.

MENYPLANLEGGING: Kjøkkensjef Mats Vaulen til høyre.
MENYPLANLEGGING: Kjøkkensjef Mats Vaulen til høyre. Vis mer

Norske råvarer står i sentrum, med kontinentale innslag. Det er østers og toast med løyrom, eller kaviar og hummer «Rockefeller». Villam, breiflabb og reinsdyr.

- Vi bruker de beste norske råvarene, men presenterer dem gjerne på en litt mer kontinental måte.

Kjøkkensjefen er den samme som sist, Mats Vaulen. Mens restauranten ble gjenreist har han blant annet åpnet pinxtos-restauranten Txotx sammen med Jessica Sanning. Sanning er tidligere restaurantsjef, nå deler hun tiden sin mellom Nedre Foss og Txotx.

Spiserommene og bygget gir assosiasjoner til en grandios kontinental herregård, men at det skal bli for høytidelig er det siste Vaular ønsker.

- Målet er at gjestene skal være seg selv og kunne slappe helt av, senke skuldrene og gå herfra med et smil om munnen, sier han til Dagbladet.

Maten skal være god, men ikke fremmedgjørende fancy.

- Det er sjelden man får mulighet til å bygge et så bra kjøkken to ganger, sier kjøkkensjef Mats Vaular. Den vedfyrte grillen er borte, men alt er bedre. Utstyret, design - ikke minst for effektivitet i prosesser.
- Det er sjelden man får mulighet til å bygge et så bra kjøkken to ganger, sier kjøkkensjef Mats Vaular. Den vedfyrte grillen er borte, men alt er bedre. Utstyret, design - ikke minst for effektivitet i prosesser. Vis mer

Kjøkkenet er bygget opp igjen uten grill, og dette vil også sette sitt preg på menyen.

Cocktailbar, renessansehage og matmarked

Selv om det aller aller meste er som det en gang var på Nedre Foss Gård, vil det også skje noen endringer.

Bryggeriet er oppe og står, i det moderne tilbygget mot øst.
Bryggeriet er oppe og står, i det moderne tilbygget mot øst. Vis mer

Bryggeriet er på plass igjen i den nye fløyen, og det skal også destilleriet være i løpet av høsten. Den delen som tidligere huset designkontoret Anderssen & Voll - som forøvrig står bak interiøret i restauranten - skal bli vinbar. Denne åpner i april, om alt går etter planen.

- Det skal bli et komplett restauranthus, her skal du kunne få alt!

Uteserveringen åpner igjen i mai, om været vil, og på sørsiden av bygningen, mot Nordre Gate, er det også planlagt en renessansehage - slik gården tidligere har hatt. Denne blir på nesten 1000 kvadratmeter.

I kjelleren blir det et cocktailbar, med planlagt åpning neste høst.

Arikan har sittet stille, og snakket rolig om brannen. Tiden etterpå. Når vi skifter fra fortid til nåtid og fremtid, lyser han opp. Stemmen blir klarere, han snakker fortere, og med hele kroppen. For han har selvsagt flere planer: Et matmarked der han kan selge ferske og gode råvarer til en god pris.

- Jeg vil jobbe med mat i første linje. Det finnes så mange bra råvarer og folk flest må få tilgang til det.

ØLBAREN: I annen etasje er det utvidet med et gastropub-inspirert kjøkken. Et stort utvalg øl på kran inkluderer flere selvbryggete.
ØLBAREN: I annen etasje er det utvidet med et gastropub-inspirert kjøkken. Et stort utvalg øl på kran inkluderer flere selvbryggete. Vis mer

Arikans hjerte banker for Grønland, og drømmen er å få til noe der, men først er det Nedre Grünerløkka som står for tur, nærmere bestemt bakgården i Schous-kvartalet.

Kommunen er med på laget, alle tillatelser er i havn, og kontraktene er signert. Nå er det bare det praktiske igjen.

- Det skulle vært ferdig nå, men brannen lammet oss. Men nå er vi klar til å gå videre!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer