Vilt og spiselig:

Dette er hipt: - De er røde, men ingen ser dem

Det hippeste akkurat nå vokser på et tre nær deg.

TRENDER VOKSER PÅ TRÆR: Akkurat nå finner du de mest trendy konglene overalt. Foto: Jesper Arly Magnusson
TRENDER VOKSER PÅ TRÆR: Akkurat nå finner du de mest trendy konglene overalt. Foto: Jesper Arly MagnussonVis mer
Dette er hipt: - De er røde, men ingen ser dem

Man kan jo lure på hvordan mattrender oppstår.

Nye ideer sprer seg på mange måter, selvsagt. For eksempel kan én kokk tenke:

- Hva om jeg setter appelsinsmak på anda?

Og når folk snakker pent om det, så sprer det seg.

Andre ganger er det giga-kapitalismen som svinger seg. Man kunne jo forestille seg, i en crazy verden, at et fotball-VM i Mexico er det som skal til for at folk flest spiser taco på fredager. I et eller annet land.

Men, hva med konglene? Bildene du ser her er tatt av en fremadstormende kokk som sendte meg dagens fangst. Dette blir til mat på en fjong restaurant, men hvordan i all verden kom dette i stand?

Jo, det begynte ved juletider. Nærmere bestemt kvelden før kvelden. Det var kanskje ikke alle som fulgte like nøye med, men noen av oss la merke til det: Den danske superkokken Espen Holmboe Bang fra restaurant Maaemo skulle lage norsk julemat. Med seg til Marienlyst hadde han tatt med seg to ting: kone og kongler.

KONGLELIG: Dette er strengt tatt pollenkongler. Frøkonglene er litt større - begge kan spises. Foto: Jesper Arly Magnusson
KONGLELIG: Dette er strengt tatt pollenkongler. Frøkonglene er litt større - begge kan spises. Foto: Jesper Arly Magnusson Vis mer

Kongler?

Jada. For den norske kona Kaja og Espen serverte nemlig kongler til desserten i beste sendetid. Og det så vilt, vakkert og veldig deilig ut!

Vi fikk ikke en spesielt instruktiv oppskrift. Og ikke mye til forklaring. Men, kongler var det.P

Vi skjønte at det ikke var gamle, tørre kongler, men helt ferske. Og helt siden da har jeg gledet meg til konglene spretter ut av grantrærne.

Og nå er de her! I store mengder!

Noen av oss heldige har vært og spist på fancy restauranter. Og vi har spist kongler før. Men, hva? Hvordan?

Søk i våre 5000 oppskrifter

Selv om de er røde og vokser overalt, er det ingen som ser dem. Men, gå ut, akkurat nå, så skal du se. Finn deg et grantre (burde ikke være vrient i dette landet) og titt nøye, ytterst på greinene. De kommer ikke på alle trær hvert år, men etter litt leting så vil du først finne de lysegrønne skuddene - spiselige og fine! Men, på noen trær ser du også disse røde, små konglene. De minste er hannkongler - de litt større er hunnkongler (pollenkongler og frøkongler).

Plukk og legg dem på sukkerlake - så har du noe konglelig å servere til desserten! Etter en stund blir de nemlig myke og seige.

Eller du kan sylte dem (en del eddik, to deler sukker og tre deler vann) - og servere til fisk eller kjøtt.

Nedenfor finner du en oppskrift med furukongle - prøv da vel!