La liste, verdens beste restauranter 2016:

Dette er verdens beste restaurant

Og den ligger, kanskje ikke overraskende, i Paris.

VERDENS BESTE RESTAURANT: Den kjente kjøkkensjefen Guy Savoys restaurant i Paris, er kåret til verdens beste. Her et bilde fra rommet «Belles Bacchantes» i restauranten som ligger på Seinens venstre bredd. Foto: guysavoy.com
VERDENS BESTE RESTAURANT: Den kjente kjøkkensjefen Guy Savoys restaurant i Paris, er kåret til verdens beste. Her et bilde fra rommet «Belles Bacchantes» i restauranten som ligger på Seinens venstre bredd. Foto: guysavoy.comVis mer

Kjøkkensjefen Guy Savoys restaurant i Paris, Restaurant Guy Savoy, er kåret til verdens beste av franske La Liste, melder NTB.

La Liste samler anmeldelser fra mer enn 300 ulike guider og publikasjoner, blant annet Michelin-guiden, og og bruker algoritmer for å lage en topp 1000-liste. I den ferskeste utgaven som ble presentert onsdag, lå Savoys restaurant på topp.

- Guy Savoy har endelig lyktes med sitt drøm! Jeg gleder meg over alle hans fremganger siden vi sto side om side på kjøkkenet i hans første restaurant "la Barriere de Clichy " og den gang var det allerede fantastisk energi . Et liv i kulinarisk utfoldelse og verdt alle stjerner på himmelen, sier Eyvind Hellstrøm til Dagbladet.

Har sin pris

Hellstrøm har bare godord å si om restauranten som har «fantastisk mat , fantastisk lokale, det beste av Paris, et sted for vidunderlig nytelse, om ikke annet for en gang i livet».

BEGEISTRET: Eyvind Hellstrøm lovpriser Savoys kokkekunst. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEGEISTRET: Eyvind Hellstrøm lovpriser Savoys kokkekunst. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

En gang i livet, kanskje, fordi det koster å spise på verdens beste restaurant.

Savoys restaurant i la Monnaie, den gamle mynten i Paris på Seinens vestre bredd, er kjent for sin artisjokksuppe med svarte trøfler og sjampinjongbrioche av filodeig og «kalddampet» blå hummer.

Den har tre stjerner i Michelin-guiden, men Michelin-stjerner er ikke nødvendigvis synonymt med dyrt. På sensommeren fikk to gatekjøkken i Singapore en stjerne i Michelin-guiden.

Ifølge NTB er andreplassen delt mellom fiskerestauranten Le Bernardin i New York og den lille Tokyo-restauranten Kyo Aji.

Dagbladet-spaltist Andreas Viestad har tidligere beskrevet den første av disse som en av de restaurantene i verden som har gitt ham de beste fiskemåltidene, og har latt seg inspirere av teknikken for å steke fisk på Le Bernadin.

Japanske restauranter på topp

Alt i alt kommer japanske restauranter best ut på lista. 116 av de 1.000 restaurantene er japanske. 113 er franske, mens Kina er nummer tre på lista over land, melder NTB.

Kategorien best valuta for pengene vinnes imidlertid av italienske restauranter.

Les også: