PEPPER ER BIFF: Arne Brimis pepperbiff med enkel og smakfull rødvinssaus er perfekt helgemat. Foto: METTE MØLLER
PEPPER ER BIFF: Arne Brimis pepperbiff med enkel og smakfull rødvinssaus er perfekt helgemat. Foto: METTE MØLLERVis mer

Slik steker du pepperbiff og lager rødvinssaus:

Dette gjør Brimi for å få masse deilig peppersmak på biffen

En god og saftig pepperbiff kan være en fantastisk smaksopplevelse. Men du må kunne et triks.

Det er stas å servere en god pepperbiff. Med masse smak og deilig saus.

Enten vi er i det romantiske hjørnet, eller ikke.

Men for at biffen skal bli skikkelig god, må råvaren være fin og den må smaksettes og varmebehandles riktig.

Og husk: Kjøttet må ligge ute i romtemperatur minst to timer før du begynner å steke.

Arne Brimi holder jevnlig matkurs på Vianvang, og da står alltid steking av biff på timeplanen.

- Rist hele pepperkorn

Kursdeltakerne noterer flittig når kokken står i det store og åpne restaurantkjøkkenet og tilbereder kjøttet slik han mener det gjøres aller best. Brimi vet hvordan han skal få masse deilig peppersmak på biffene - og det er ikke vanskelig om du bare kjenner rekkefølgen.

Pepperet må du jobbe med før stekingen.

- En pepperbiff skal selvfølgelig dekkes med pepper. Jeg anbefaler å riste hele pepperkorn i ei panne til pepperen er så myk at den lett kan knuses mellom fingrene. Knus pepperkornene i en morter eller i en brødpose, og vend så kjøttstykkene godt inn i dette, sier Brimi.

Han strør på et lite lag salt på kjøttstykkene før han dekker dem med pepper.

MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert Arne Brimi driver matplassen Vianvang i Brimiland, på grensa mellom Vågå og Lom. Foto: METTE MØLLER
MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert Arne Brimi driver matplassen Vianvang i Brimiland, på grensa mellom Vågå og Lom. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Så er biffene klare for for steking. Her er Brimi svært nøye, og han steker alltid filetene i smør, ikke i olje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Stekes i smør

- Det er en myte at biffen skal ha så høy varme at den må brunes i olje. Kunsten er å lære seg å steke i smør. Det er det beste, sier Brimi.

Han passer på temperaturen i stekepanna.

Smøret må ikke bli brent, det skal være skummende og gult mens biffen brunes.

Når kjøttet har fått fin og brun stekeskorpe på begge sider, legger han det over på et stekebrett.

Biffen må hvile lenge nok

- Det er viktig at kjøttet får hvile nok. Jeg lar det stå 5-6 minutter før jeg steker det videre i stekeovn. Sett ovnen på 220 grader og følg med på kjøttstykkene. Når de begynner å svulme opp skal de ut av ovnen. Nå skal pepperbiffen igjen hvile, mens du for eksempel lager sausen. Dersom kjøttet er blitt litt for kaldt før servering, kan du la det få nye 4 minutter i stekeovnen, sier Brimi.

En deilig saus lager han enkelt av sjalottløk, sopp, rødvin og fløte som freses i samme stekepanne som pepperbiffen.

Les også: Den beste biffen du aldri har hørt om

Slik kjenner du om biffen er ferdig

Slik griller du biff

GENIAL SJALOTTLØK: En særdeles enkel og rask måte å lage deilig saus på, og et eksempel på hvor genial sjalottløken er. Denne sausen passer godt til både kjøtt og fisk. Foto: METTE MØLLER
GENIAL SJALOTTLØK: En særdeles enkel og rask måte å lage deilig saus på, og et eksempel på hvor genial sjalottløken er. Denne sausen passer godt til både kjøtt og fisk. Foto: METTE MØLLER Vis mer