MILJØVENNLIG: Ved å bytte ut håndtaket på en av Vinmonopolets bestselgere på boks sparer produsenten miljøet for 1,2 tonn plast. Foto: Produsenten
MILJØVENNLIG: Ved å bytte ut håndtaket på en av Vinmonopolets bestselgere på boks sparer produsenten miljøet for 1,2 tonn plast. Foto: ProdusentenVis mer

Den lille forandringen som gjør den store forskjellen

Dette lille grepet fjernet 1,2 tonn plast: - Lur løsning

Nytt grep gjør Vinmonopolets storselger mer bærekraftig.

Nordmenn liker å tappe sin vin fra boks. Det viser salgsstatistikken fra Vinmonopolet tydelig. 60 prosent av vinen som selges på polet ligger i boks.

Våkne vindrikkere som har øynene med seg på polet kan nå velge blant et fåtall bokser med mer miljøvennlig emballasje enn andre. Dette er bokser som mangler det tradisjonelle håndtaket i plast, og som i stedet har et gripetak i selve pappen.

- Et lite håndtak på en vinkartong virker kanskje beskjedent i global sammenheng, men for volumet som dette ene produktet selger i her i landet, betyr det at potensielt 1,2 tonn plast kan fjernes fra miljøet, opplyser daglig leder i Interbrands Norway, Øyvind Berg.

Han snakker om treliters-bestselgeren med hvit Tommasi Adorato Appassionato. Plasten fra håndtakene på denne boksen, solgt i løpet av et år, vil til sammen dekke drøyt fem tennisbaner, og ende mot ende strekke seg fra Stortinget til Hønefoss, opplyser han.

- Vi ønsket å bidra til å senke belastningen på miljøet, og snart vil også resten av porteføljen vår følge etter med gripetak i pappen, opplyser Berg.

Den italienske produsenten av vinen i boksen, stilte seg positive da de fikk oppfordringen fra Norge om å endre på emballasjen:

- Vår strategi er å tilpasse oss ulike markeder. Når Interbrands Norway presenterte oss for ideen om å fjerne plasthåndtakene av miljøhensyn, endret vi pakkeprosessen i løpet av kort tid. Vi håper dette vil inspirere andre til å gjøre det samme, sier Pierangelo Tommasi i en kommentar.

- Lur løsning

GODKJENT: - Lur løsning, synes Hanne Gustavsen i Framtiden i våre hender.
GODKJENT: - Lur løsning, synes Hanne Gustavsen i Framtiden i våre hender. Vis mer

Hanne Gustavsen, rådgiver og ekspert på miljøgifter i Framtiden i våre hender, applauderer de nye kartongene:

- Vi er glade for at Tommasi og importøren gjør det de kan for miljøet, og oppfordrer flere produsenter til å utforske om de ved små eller store grep kan redusere plastforbruket.

Hun minner om at det er viktig å tenke igjennom miljøregnskapet når plast skal erstattes med noe annet.

- Å integrere håndtaket i pappen som allerede benyttes er en lur løsning, som ikke bidrar til noen ekstra miljøbelastning, fastslår Gustavsen.

- Bra å kutte overemballering

- De skal ha for at de både prøver og viser vilje til endring, kommenterer Guro Hauge, Fagansvarlig for bygg og materialer, i miljøstiftelsen Zero.

VILJE TIL ENDRING: Guro Hauge i Zero er positiv til all reduksjon av emballasje.
VILJE TIL ENDRING: Guro Hauge i Zero er positiv til all reduksjon av emballasje. Vis mer

Hun roser alle tiltak for å kutte overemballering, og påpeker at å redusere plastbruk er et mål i seg selv.

- Men det er viktig å ikke bytte plast med alternativer som forurenser mer enn plast. Det finnes dessverre flere eksempler på det.

I den grad plast skal brukes i emballasje oppfordrer Hauge til å gå foran og bruke plast fra fornybare kilder, for eksempel fra trevirke og rester fra sukkerrør, såkalt bioplast. Dette er veien som peker seg ut som beste alternativ, mener hun.

- Forbrukerne ikke klare

Øystein Gogstad Andersen, daglig leder i Arcus Wine Brands, opplyser at man kontinuerlig vurderer denne problemstillingen, men at man i likhet med brorparten av vinleverandørene inntil videre har valgt å bruke det tradisjonelle håndtaket på kartongene.

Han viser til at bokser uten plasthåndtak ble testet på det norske markedet for noen år siden, uten godt resultat.

VELGER TRADISJONELT: Arcus kjører videre med plasthåndtak inntil videre, opplyser Øystein Gogstad-Andersen. Foto: Arcus
VELGER TRADISJONELT: Arcus kjører videre med plasthåndtak inntil videre, opplyser Øystein Gogstad-Andersen. Foto: Arcus Vis mer

- Undersøkelser viser at forbrukerne gjerne vil beholde det tradisjonelle håndtaket. Mens bokser uten plasthåndtak er vanlig, for eksempel i USA, vil nordmenn fremdeles ha noe å holde i. Boksene fraktes gjerne på hyttetur eller i andre sammenhenger der det er svært praktisk med et håndtak.

Gogstad-Andersen legger til at Arcus har redusert på plasten i håndtakene på boksene.

- Vi innførte en litt tynnere variant for rundt et år siden, en løsning vi beholder inntil videre.