Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Miljøkrise i Sør-Amerika kan få dramatiske konsekvenser for kaffeproduksjonen:

Dette skjer med kaffen din når biene dør og regnskogen forsvinner

Sjokkrapport: 88 prosent av dyrkbart kaffeland kan bli borte i Latin-Amerika.

PRISEKSPLOSJON: I følge det amerikanske vitenskapsakademiet kan reduksjon i kaffeproduksjonen føre til at bare 12 prosent av dagens produksjon vil finne veien til markedet. Foto: MORTEN EIK
PRISEKSPLOSJON: I følge det amerikanske vitenskapsakademiet kan reduksjon i kaffeproduksjonen føre til at bare 12 prosent av dagens produksjon vil finne veien til markedet. Foto: MORTEN EIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sommer fortalte Dagbladet om grove overtramp i kaffeindustrien.

Den brasilianske kaffeindustrien benytter blant annet arbeidskraft på tvangsarbeid, arbeiderne stues sammen i brakker, må drikke av samme vannkilde som dyra, og jobber uten beskyttelse mot dødelige giftstoffer. Det viser undersøkelser gjort i regi av Danwatch - et uavhengig, undersøkende dansk medie- og researchsenter.

Kaffekrise

Nå kommer nyheten om at kaffeproduksjonen i Latin-Amerika kan bli redusert med så mye som 88 prosent innen 2050 på grunn av den globale oppvarmingen.

MINDRE AVLINGER: Kaffe er en av de mest verdifulle varene på jorda, og trenger et bærekraftig klima og polinerende bier for å lykkes med å produsere nok. Foto. Juan Carlos Ulate/NTB Scanpix
MINDRE AVLINGER: Kaffe er en av de mest verdifulle varene på jorda, og trenger et bærekraftig klima og polinerende bier for å lykkes med å produsere nok. Foto. Juan Carlos Ulate/NTB Scanpix Vis mer

Opplysningene kommer fram i en rapport fra det amerikanske vitenskapsakademiet, The National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), støttet blant annet av det tyske miljøverndepartementet.

KOMPLISERT SAMSPILL: Studien viser hvor hvor viktig det er å se «klimakrisen» og «artskrisen» i sammenheng , mener professor Anne Sverdrup-Thygeson. Foto: Gisle Bjørneby
KOMPLISERT SAMSPILL: Studien viser hvor hvor viktig det er å se «klimakrisen» og «artskrisen» i sammenheng , mener professor Anne Sverdrup-Thygeson. Foto: Gisle Bjørneby Vis mer

Årsaken til krisen er at de store endringene i miljøet påfører massedød hos biene som i sterk grad bidrar til at kaffeplantene utvikler optimalt med bønner.

Avlingene kan øke med 50 prosent når pollineringen (bestøvningen) skjer med insekter.

«Det står mye mer på spill enn hva du etter hvert bli nødt til å betale for en espresso i New York eller Paris.» Taylor Ricketts, direktør, Universitetet i Vermont

Feltundersøkelsen til PNAS er den første store studien som tar for seg hvordan kaffeproduksjon påvirkes av klimaendringene. For Sør-Amerika, som samlet sett er verdens største kaffeprodusent, er funnene dramatiske.

Katastrofe for bøndene

- Kaffe er en av de mest verdifulle varene på jorda, og trenger et bærekraftig klima og pollinerende bier for å produsere nok. Det er ingen tvil om at kaffebøndene går en tøff tid i møte, sier Taylor Ricketts, direktør ved University of Vermont og en av lederne for studiet.

Studien spår størst nedgang i produksjonen i Nicaragua, Honduras og Venezuela.

VERDENSDRIKKEN: Kaffekrisen truer ikke bare vår livsstil, men selve livet og overlevelselsevnen til millioner av mennesker i sårbare områder. Foto: Fatih Saribas/NTB SCANPIX
VERDENSDRIKKEN: Kaffekrisen truer ikke bare vår livsstil, men selve livet og overlevelselsevnen til millioner av mennesker i sårbare områder. Foto: Fatih Saribas/NTB SCANPIX Vis mer

- Det står mye mer på spill enn hva du etter hvert bli nødt til å betale for en espresso i New York eller Paris. Klimaendringene truer livet - og overlevelsesevnen - til millioner av mennesker i sårbåre områder, fremholder Ricketts.

Tar grep

En stor del av kaffen du får i Norge kommer fra Brasil, solgt gjennom verdens største kaffeleverandører, Nestlé og JDE (Jacobs Douwe Egberts, som blant annet har kjøpt opp kaffehuset Friele i Norge).

- Landområder som er egnet til å gro Arabica-bønner vil ifølge studien halveres innen 2050. Bønnen brukes i 70 prosent av all kaffeproduksjon. Som verdens største kaffeselskap er det det selvfølgelig en utvikling Nestlé tar svært alvorlig, sier Axel Heiberg-Andersen, kommunikasjonssjef i Nestlé Norge.

Nestle mener at bransjen må ta grep for å kunne tilby høykvalitetskaffe både nå og i framtiden.

-Kaffe må ikke bli et luksusgode. Nestlés svar på utfordringene er The Nescafé Plan, et globalt initiativ for å bidra til en mer bærekraftig kaffebransje, sier han-

Vil påvirke prisene

- Vi må regne med at prisene vil øke på sikt. Samtidig står norske kaffehus bedre rustet fordi de allerede i dag kjøper arabicabønner av høy kvalitet fra høyereliggende kaffeplantasjer og betaler en relativt sett høyere pris for kaffen enn eksempelvis lavtvoksende robustakaffe. Det betyr at norsk kaffe ikke vil bli berørt i samme grad som mer prispresset kaffe, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk kaffeinformasjon.

Tor W. Andreassen, professor ved Norges handelshøyskole, varsler også høyere priser.

- Når prisen stiger vil stadig flere falle av og finne alternativer, te for eksempel.

- Økte priser kan også være et incentiv for å finne alternative «kaffeprodukter», noe som vil være godt for innovasjon, sier han.

Atle Engelsen, manager corporate affairs, facility i JDE, skriver i en epost til Dagbladet at JDE vil ta inn studien i samtalene om miljøspørsmål og klimautfordringer, men at man foreløpig i Norge ikke har mer konkret informasjon

Bier avhengig av regnskogen

Regnskogen er avgjørende for at biene skal klare seg. Og her snakker vi ikke bare om honningbier, men om honningbier og 38 arter villbier.

Nesten hele området (91 prosent) som egner seg for kaffedyrking i Latin-Amerika befinner seg innen en mil fra regnskogen. Dette området ligger an til å bli redusert med dramatiske 97 prosent, altså nesten forsvinne, innen 2050, skal vi tro den amerikanske rapporten.

«For at vi mennesker skal kunne nyte godt av naturens tjenester, som pollinering av kaffe, også i framtiden, er vi nødt til å tenke helhetlig på hvordan vi forvalter naturen.» Anne Sverdrup-Thygeson, professor

- Vi håper at vår studie kan bidra til at myndighetene og befolkningen gjør målrettede tiltak for å bevare skogen og legge til rette for bærekraftige avlinger, sier seniorforsker Lee Haanah.

Tiltak vil blant annet innebære å sørge for nok skygge, naturlige gjerder og tilstrekkelig med planter som gir næring til biene.

Naturens tålegrenser avhengig av hverandre

- Studien viser hvor hvor viktig det er å se «klimakrisen» og «artskrisen» i sammenheng , sier Anne Sverdrup-Thygeson, professor i konservasjonsbiologi ved NMBU, fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning.

Hun håper funnene kan bidra til mer bievennlig kaffedyrking; med alt fra redusert sprøytemiddelbruk, variert plantemangfold og intakt skog nær plantasjene.

- Naturens tålegrenser er ikke uavhengige av hverandre. For at vi mennesker skal kunne nyte godt av naturens tjenester, som pollinering av kaffe, også i framtiden, er vi nødt til å tenke helhetlig på hvordan vi forvalter naturen.

SÅRBART: Anja Bakken Riise I Framtiden i Våre Hender peker på hvor sårbar matproduksjonen er for klimaendringer. Foto: FIVH
SÅRBART: Anja Bakken Riise I Framtiden i Våre Hender peker på hvor sårbar matproduksjonen er for klimaendringer. Foto: FIVH Vis mer

Sverdrup-Thygeson er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen.

- 78-90 prosent av framtidens kaffedyrkingsarealer i Latin-Amerika vil enten bli dårligere egnet for kaffedyrking, få færre pollinatorer, eller begge deler. Dette viser at arealforvaltningen i jordbruksregionene må sees i et helhetsperspektiv, sier hun.

Hun tror vi vil se mange eksempler der klimaendring påvirker samspillende arter på forskjellig måte, slik at finjusterte sammenhenger endres.

Ekstremt sårbart

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i Våre Hender (FIVH) er heller ikke overrasket.

- Vi har lenge visst at verdens matproduksjon er ekstremt sårbar for klimaendringer. De matplantene vi lever av i dag, har vi har dyrket fram i en periode som historisk sett har vært stabil klimamessig. Den globale oppvarmingen vi nå opplever og klimaendringene det medfører, rammer matproduksjonen over hele verden, sier hun.

Bakken Riise viser også til at klimeendringene også rammer norsk landbruk. Det våte været i sommer har vært ødeleggende blant annet for avlingene på Vestlandet.

Hvete, øl og sjokolade i faresonen

Hun tror flere andre matvarer fort kan lide samme skjebne som kaffe. Blant dem er øl og sjokolade, og ikke minst hvete.

- Sistnevnte er spesielt dramatisk med tanke på hvor viktig del av kostholdet vårt som består av korn, sier Bakken Riise.

Bedre klima nordover

Heldigvis er det lyspunkter. Forskerne antar at fjellområdene i Mexico, Guatamala, Colombia og Costa Rica vil ha temperaturer som vil sikre et tilstrekkelig antall bier. Man antar at kaffeproduksjonen i enkelte av disse områdene kan holde seg stabil eller øke noe.

- Fortsatt finnes områder hvor det er mulig å produsere kaffe. Vi er spente på konsekvensene. Produksjonen i disse regionene kan tenkes å bli så stor at den ødelegger miljøet i neste omgang, sier Pablo Imbach ved International Center for Tropical Agriculture (CIAT) i en uttalelse om studien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!