Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Restaurantmat i krisetider:

Disse holder åpent

Slik girer Oslo-restaurantene om i krisetider.

TAKE AWAY: Golden Chimp er en av flere restauranter som nå legger om menyen til takeawayvennlige retter. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Elisabeth Dalseg / Dagbladet Vis mer

- Vær så god, håper det smaker!

Eivind Vallesverd, daglig leder på restauranten Golden Chimp i Oslo, setter fra seg en pose med 12 dumplings og en bambusdamper på bordet utenfor restaurant Golden Chimp i Oslo. Bak ham er et tomt lokale. Kun et fåtall av de mange små bordene er igjen inne i den vanligvis tettmøblerte og populære restauranten. Nå er den tom. Ingen har spist i restauranten på flere dager, forteller han.

TAKE AWAY: Golden Chimp er en av flere restauranter som nå legger om menyen til takeawayvennlige retter.
TAKE AWAY: Golden Chimp er en av flere restauranter som nå legger om menyen til takeawayvennlige retter. Vis mer

- Vanskelig situasjon

For to uker siden ville vi ha vandret gjennom en bydel med yrende folkeliv, og blitt møtt av summende stemmer, latter og glad musikk allerede før vi rundet gatehjørnet.

Nå ligger gatene tilnærmet øde. Golden Chimp holder fortsatt åpent, men ikke som før. Seks ansatte på jobb har blitt til to. Restaurantdelen i kjelleren er stengt, og antallet bord i første etasje er mer enn halvert. Og menyen er endret til retter som også egner seg som take away.

- Vi har måttet tenke helt nytt, sier Vallesverd.

- Det er klart situasjonen er vanskelig, men når vi først er her, er det gøy for oss å teste ut take away. Vi har ikke hatt kapasitet til å tilby det før, og da må vi jo også endre på menyen.

De som kjenner til restauranten fra før vil nok kjenne igjen deler av menyen, men den er lagt om til retter som også egner seg for take away.

GJØR DET SELV: Nei, det ser ikke like godt ut, men husstanden er ikke i tvil om at ukas beste middag kom fra Golden Chimp. Foto: Anne Valeur/Elisabeth Dalseg
GJØR DET SELV: Nei, det ser ikke like godt ut, men husstanden er ikke i tvil om at ukas beste middag kom fra Golden Chimp. Foto: Anne Valeur/Elisabeth Dalseg Vis mer

Betaling og overlevering skjer helt kontaktløst. Du kan ringe inn og bestille, og betalingen skjer på Vipps.

Vallesverd forteller at det ikke har vært noen spisegjester i restauranten denne uka, men at flere har benyttet seg av sjansen til å bestille take away. De fleste er stamgjester, eller fra nabolaget, og ønsker å slå ring om nabolagsrestauranten.

For dem som bor litt lenger unna kan man få rå dumplings, og dampe dem selv når man kommer hjem.

Den nye restauranthverdagen

Den siste uka har endret Restaurant-Norge på en måte vi aldri før har sett. Hundrevis av serveringssteder er stengt, fra små nabolagsperler til Michelin-restauranter, mange tusen ansatte er permittert.

Golden Chimp er en del av Lava-gruppen, som omfatter restauranter som Hitchhiker, Katla Brutus og Restaurant Haakon. De har valgt å holde flere av restaurantene åpent - og åpnet for take away.

- Det handler om å holde hjulene i gang, både for å kunne få inn omsetning, men også for at bedriftene er delvis i drift så ikke snuoperasjonen skal bli for omfattende. Også ønsker vi selvsagt å permittere så absolutt få mennesker som overhodet mulig, sier Even Ramsvik, daglig leder i Lava.

- Hvor viktig er det for dere at folk benytter seg av dette?

- Det sier seg jo selv at vi er avhengig av å selge for å kunne eksistere. Så vi satser jo på at dette er noe Oslo ønsker å benytte seg av.

I skrivende stund har Brutus, Katla, Smalhans og Golden Chimp noen bord for dem som ønsker å spise på restaurantene, med god avstand mellom, tilpasset myndighetenes tiltak, i tillegg til take away.

Blant andre Oslo-restauranter som nå leverer take away er Bass, Grådi, Mamma Pizza, Kverneriet, Galgen og Lofthus Samvirkelag på Torshov og Tranen. I tillegg leverer en rekke restauranter gjennom tjenester som Foodora, Just Eat og Wolt.

Villa Paradiso har fortsatt åpent på Grünerløkka, og har samtidig åpnet for hjemlevering gjennom tjenesten Paradiso Rapido og Foodora. Paradiso Rapido leverer blant annet halvstekte pizzaer, slik at du kan få dem rykende ferske på middagsbordet.

Middag fra catering

Det er ikke bare restaurantene som tenker nytt i trange tider. Flere cateringbedrifter rammes av de nye tiltakene, for eksempel at konfirmasjoner et cetera tilbyr nå å levere middag på døra til familier.

Essens Catering på Bygdøy er blant dem som tidligere leverte koldtbord, fingermat og tapas. Nå kan du bestille ferdig middag på døra, en ny rett hver dag.

Andre bedrifter som leverer middag nå, er Gastro Catering og Kajsas, mens Kanon Catering selger take away-middag nå som et prøveprosjekt.

Mat fra Marcus tilbyr fortsatt servicen Privat Kokk, der en kokk kommer hjem til deg og lager mat. I tillegg er det mulig å forhåndsbestille lunsj eller middagspakker som blir kjørt hjem til deg.

ØKT 2: Selv om du er hjemme betyr ikke det at du trenger å la formen svinne! Mats er erfaren personlig trener og faglært kokk. Han driver treningskokken.no og heter @matslhoilund på Instagram. Video: Mats L. Høilund / Dagbladet TV, 19. mars 2020 Vis mer

Too good to go

Matreddingsappen Too Good To Go er fortsatt åpen, men tilbudet er endret, forteller markedssjef Annika Mørch Asté.

- Det du kan få i appen nå er stort sett forundringsposer fra dagligvare, bakeri, kiosk og bensinstasjoner, mens tilbudet fra hoteller er eksempelvis sterkt redusert.

Hun forteller at noen av samarbeidspartnerne har lukket midlertidig, mens andre har endret åpningstider eller meny. For eksempel er frokostbuffetmat fra hoteller erstattet med enkeltporsjoner. Enkelte tilbyr også mer overskuddsmat enn vanlig.

- Vi har sett at en del restauranter som besluttet å stenge, har brukt oss for å bli kvitt overskuddsmaten. Asia på Aker Brygge reddet 70 porsjoner på lørdag.

- De hadde planlagt fulle hus, men så stengte de. Så ringte de oss, opprettet profil i appen vår, og solgte 70 porsjoner på en dag, sier Asté og legger til:

- Jeg er så imponert av at midt i permitteringer og konkursfrykt, så klarer folk å tenke på å redde mat.

Det samlede antall bestillinger har likevel vært noe lavere den siste uka enn normalt. Nå hentes mellom 3-4000 porsjoner hver dag, mens det for to måneder siden var rundt 6000.

- Vi oppfordrer alle til å følge myndighetenes råd, både når det gjelder håndvask og avstand. Vi har god dialog med samarbeidspartnerne våre, og app-brukerne blir nå bedt å svipe kvitteringen selv, på egne touchskjermer, når de henter maten.

Hele Norges coronakart