Eksamensoppgave

Disse kaffekoppene skaper krangel

Studentene ble bedt om å identifisere denne kaffen, men det var ikke så lett. Vet du hvilken kaffe dette er?

KAFFE: En kopp kaffe er ikke hva det en gang var. Alle har vi våre preferanser, men det er ikke alltid like lett å finne ut hva som er hva. Ser du hvilken kaffe studentene fikk spørsmål om her? Foto: Shutterstock
KAFFE: En kopp kaffe er ikke hva det en gang var. Alle har vi våre preferanser, men det er ikke alltid like lett å finne ut hva som er hva. Ser du hvilken kaffe studentene fikk spørsmål om her? Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kaffe er noe de aller fleste av oss har et forhold til. Men med både kulturelle forskjeller og stadig flere typer å velge mellom, kan det bli utfordrende å vite navnene på alle.

Det har utspilt seg en «ordkrig» mellom baristaer, etter at en eksamensoppgave fra HSC-universitetet ble delt på nettet.

Ikke enige

Food and Beverage-studentene, ble bedt om å navngi og vurdere de to følgende kaffekoppene.

Skjermdump: HSC Exam Papers 2020
Skjermdump: HSC Exam Papers 2020 Vis mer

Den første koppen viser en kaffe med espresso og varmt vann, toppet med skum, som ekspertene åpenbart mener er en «lang svart».

Men det er den andre drikken, som viser en kopp med espresso, skum, dampet melk og melkeskum, ekspertene strides om. «Ordkrigen» kretser rundt kopp nr. 2 - baristaene er uenige om bildet viser er en såkalt flat white eller en cappuccino, skriver The Daily Telegraph, ifølge News.com.au.

Skjønner diskusjonen

Barista Ludvik Hopstock, som er daglig leder på den kjente kaffebaren Fuglen, har full forståelse for at oppgaven har blitt diskutert.

- Jeg skjønner at det kan bli diskusjon, og når man ser dette litt fra utsiden av Norge er det veldig forståelig, men i Norge kunne dette også skapt debatt, sier han.

SKJØNNER DISKUSJONEN: Fuglens opplæringsansvarlig og produksjonssjef, Ludvik Hopstock har jobbet 12 år som barista. Foto: Klaudia Kołdras
SKJØNNER DISKUSJONEN: Fuglens opplæringsansvarlig og produksjonssjef, Ludvik Hopstock har jobbet 12 år som barista. Foto: Klaudia Kołdras Vis mer

Vi tok en prat med verdensmester i kaffebrygging, Odd-Steinar Tøllefsen, for å bli litt klokere. Men, ifølge ham er ingen av alternativene «riktig».

- I Norge (og fleste andre land) ville vi kalt kaffe nr. 1 for americano. Det er espresso og varmt vann fylt opp som beskrivelsen. Det nærmeste «riktige» svaret her er long black, sier han og fortsetter:

- Kaffe nr. 2 er pr definisjon en cortado, 50/50 melk og espresso, med lite melkeskum. Her er det nærmeste «riktige» svaret flat white, i praksis en cappuccino med vesentlig mindre melkeskum enn en cappuccino.

STORE VARIASJONER: Variasjonen er mye større fra bar til bar eller fra barista til barista. Her kan men oppleve vanvittig variasjon, sier Odd-Steinar Tøllefsen. Foto: Privat
STORE VARIASJONER: Variasjonen er mye større fra bar til bar eller fra barista til barista. Her kan men oppleve vanvittig variasjon, sier Odd-Steinar Tøllefsen. Foto: Privat Vis mer

Cappuccino eller flat white?

Diskusjonen som har versert er nettopp det, om kaffe nummer to er en flat white eller en cappuccino.

Ludvik Hopstock har jobbet 12 år i bransjen og er enig i at oppgaven er direkte vanskelig. Han sier at det som selges mest nå i små høykvalitets kaffebarer, er en cappuccino som ser ut som nr 2.

- Hvis vi ser kopp nr. 2 opp mot tradisjonelle cappuccinoer fra Sør- Europa så ville den ha blitt kalt en flat white da den har for lite skum, sier han og legger til:

- Men jeg vil også tro at etter konkurransereglene laget av SCA (Speciality Coffee Association) innenfor verdensmesterskapet, at kaffe nr. 2 ville regnes som en cappuccino og ikke flat white da en cappuccino skal ha en skum på, sier Hopstock.

SÅ LIKE - MEN ULIKE: Ludvik Hopstock har lagd de to kaffevariantene det strides om i oppgaven. Bildet til venstre viser en cappuccino, mens bildet til høyre er en flat white. Foto: Frode Menes
SÅ LIKE - MEN ULIKE: Ludvik Hopstock har lagd de to kaffevariantene det strides om i oppgaven. Bildet til venstre viser en cappuccino, mens bildet til høyre er en flat white. Foto: Frode Menes Vis mer

Ung tradisjon

Kaffe er blant verdens mest tradisjonsrike drikker og har plass på de fleste kjøkkenbord. I Norge kom espresso- og kaffebaren sent sammenlignet med mange andre land.

Kaffebarene ble ikke helt store her før 1980. På den tiden så vi mye til de franske tradisjonene og cappuccinoen i Norge hadde den gangen mye skum, forteller Hopstock.

Rundt midten av 2000-tallet var mange lei av det som i dag omtales som 80-talls cappuccino, ifølge Hopstock og dermed la man over til mindre skum.

I resten av verden kom dette i form av flat whiten, og istedenfor å gjøre om på drikken lagde man en ny. Flat white nylig har blitt veldig trendy i Norge, selv om vi egentlig har hatt det i mange år, og dermed finner man opp nye varianter av flat white og ingen serverer den samme, sier Hopstock.

Svaret på eksamensoppgaven foreligger ikke, og HSC-universitetet har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer