Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ny slagplan for å skrote sukkeravgiften

Disse to er politikernes hodepine: - Galskapen må ta slutt

Rekordresultatet til nettbutikken Max Godis får Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å se rødt.

GODTERI-HODEPINE: Smash og Stratos er det mestselgende godteriet i svenske Max Godis. Trygve Slagsvold Vedum raser mot at selskapet har så store fordeler kontra norske bedrifter. Foto: Lars O Gulbrandsen
GODTERI-HODEPINE: Smash og Stratos er det mestselgende godteriet i svenske Max Godis. Trygve Slagsvold Vedum raser mot at selskapet har så store fordeler kontra norske bedrifter. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag var det ikke utenkelig om de ansatte i nettbutikken Max Godis unte seg litt ekstra godteri i lunsjen - for selskapet kunne nemlig melde om omsetningsøkning på 280 prosent i andre kvartal - sammenliknet med samme periode i fjor.

GLAD: Administrende direktør Morten Hansson i Max Godis feirer nye rekorder.
GLAD: Administrende direktør Morten Hansson i Max Godis feirer nye rekorder. Vis mer

Både i april og mai opplevde brus- og godteributikken på nett rekordomsetning, med 8,5 millioner svenske kroner i omsetning hver av månedene.

Administrerende direktør Morten Hansson vil ikke opplyse om hvor mye som selges til nordmenn, annet enn at Norge er det største markedet.

Brus og drikkevarer utgjør halvparten av salget, med Pepsi Max som desidert største produkt. Hoveddelen av kundene bor i Rogaland, Hordaland og Oslo.

- Løsgodteriet har vært en nyvinning som har gått svært bra hos oss, og her er innpakningen en del av suksessen. Vi selger aller mest av Stratos og Smash. De er i særklasse, medgir godterisjefen overfor Dagbladet.

- Galskapen må ta slutt

At de norske godteriene bidrar til å skape rekorder på den andre siden av grensa, får Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å se rødt.

- Man skal være forsiktig med å bruke for sterke ord, men nå må galskapen ta slutt: Det går ikke an å ha en regjering som aktivt gjør grep som flytter arbeidskraft ut av Norge. Over natta øker man sukkeravgiften med over 80 prosent til norske aktører - samtidig som utenlandske bedrifter får momsfrihet på nett. Konsekvensene er ekstreme. Det er vilt at det skal være så store forskjeller, avhengig av hvilken side av grensen man etablerer bedriften, sier SP-leder Trygve Slagsvold Vedum.

KAMPKLAR: Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet håper å få skrotet sukkeravgiften i høst. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
KAMPKLAR: Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet håper å få skrotet sukkeravgiften i høst. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix Vis mer

Han er tydelig på at Sp i høst på nytt vil sørge for at forslaget om å skrote sukkeravgiften blir tatt opp til votering i Stortinget – og at han har et berettiget håp om å lykkes bedre enn under forsøket på vårparten:

- Jeg appellerer til samvittigheten hos Erna Solberg og hver eneste av politikerne i Høyre og Frp. Da Dagbladet i forrige uke fortalte hvordan Hval sjokoladefabrikk sliter med å klare seg, slår det meg at vi ikke må la en familiebedrift gå til grunne som følge av feilslått avgiftspolitikk. Vi ønsker også å reversere den avgiftsfrie 350-kroners grensen. Hovedgrunnen er at vi ønsker at det skal være like vilkår, enten man befinner seg i England, Sverige eller i Norge, sier han.

- Hva tenker du om KrFs beveggrunn om at sukkeravgiften er viktig for å bedre nordmenns helse?

- Vi er helt klart villig til å se på ulike avgiftsmodeller og gjerne premiere sukkerfrie produkter. Men slik avgiften framstår i dag, er den veldig urettferdig – som at Farris med lime fikk økt avgift, mens Nugatti fikk ingen avgiftsøkning. Det er håpløst å begrunne en sånn avgiftspolitikk med folkehelse, sier han.

Bård Hoksrud i Frp mener at det er stor forskjell på Slagsvold Vedum i posisjon og i opposisjon:

- I regjering var han for å øke både skatter og avgifter, nå er han plutselig imot sukkeravgiften som hans eget partis helsepolitiker Kjersti Toppe flere ganger har tatt til orde for å øke. FrP har aldri vært noen tilhenger av sukkeravgiften, sier helsepolitisk talsmann Bård Hoksrud.

Trygve Slagsvold Vedum fnyser av Hoksruds kommentar:

- Med Frp i regjering har avgiftene økt med 6600 millioner kroner. Sukkeravgiften har økt med 83 prosent etter at partiet kom i regjering.

På spørsmål om Frp vil komme Sp i møte i denne saken, svar Bård Hoksrud følgende:

- Allerede før avgiften ble innført, så sa jeg at de eneste som vil ha glede av denne avgiften, er grensehandelen – og det fikk jeg rett i. Vi har vært imot økningen hele tiden, men det kom inn i budsjettforliket. Hva som kommer i budsjettet for 2019, kan jeg ikke si noe om nå, sier han.

Tror på positiv helseeffekt

Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant i KrF og medlem av finanskomiteen, svarer følgende på Slagsvold Vedums utspill:

VIL FJERNE 350-KRONERSREGEL: Kjell Ingolf Ropstad i KrF.
VIL FJERNE 350-KRONERSREGEL: Kjell Ingolf Ropstad i KrF. Vis mer

- KrFs forslag var å ha ordinær moms på brus, godteri og sjokolade, fordi dette ikke er nødvendighetsvarer slik andre matvarer med lav moms er. Regjeringens forslag var økt sukkeravgift. Uansett er det grunn til å tro at økt pris på brus, godteri og sjokolade medfører et noe redusert salg og forbruk samlet sett og dermed en positiv effekt på folkehelsen.

Ropstad understreker også at KrF foreslo å fjerne regelen om at man kan innføre brus, godteri, sjokolade og andre varer med verdi inntil 350 kroner avgiftsfritt fra utlandet.

- Denne 350-kronersregelen er sterkt konkurransevridende og favoriserer utenlandske framfor norske bedrifter. Dessverre sa regjeringspartiene nei til å gjøre noe med denne urimeligheten som rammer norsk næringsliv og som aktører som Max Godis skor seg på.

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og drikke, mener at avgiftsøkningene har gitt alvorlige konsekvenser både for vekst og arbeidsplasser i mat- og drikkenæringen i Norge:

BETENKT: Petter Haas Brubakk i NHO Mat og drikke.
BETENKT: Petter Haas Brubakk i NHO Mat og drikke. Vis mer

- Partiene som stemte for økningen, har etter vedtaket nærmest konkurrert om å plassere ansvaret hos noen andre enn seg selv, både for forslaget og konsekvensene. Stortingsflertallet må bruke muligheten de nå får til å reversere avgiften i statsbudsjettet for 2019, sier han.

Brubakk trekker blant annet fram at norske bedrifter fikk bare fem uker på å forberede seg på avgiftsøkningen:

- Da er det ikke imponerende at regjeringspartiene snart har brukt ett år på å ikke rette opp feilen.

- Dette kan ikke fortsette

Ingvill Størksen, direktør i Virke dagligvare, mener at kombinasjonen av momsfritaket på nettkjøp fra utlandet og avgiftsøkningen både gir alvorlige konsekvenser for nordmenns sukkerforbruk og for næringslivet:

- Dette kan ikke fortsette. Det er ikke uten grunn at arbeidsgiverne og arbeidstakerne har gått sammen i en allianse for å arbeide mot grensehandelen. Politikere som er opptatt av folkehelse og norsk næringsliv, må lytte! sier hun.

Hele Norges coronakart