DATOJUKS: TV-programmet Operation X har avdekket kjøttjuks på Domino's restauranter i Danmark. Foto: NTB / Scanpix
DATOJUKS: TV-programmet Operation X har avdekket kjøttjuks på Domino's restauranter i Danmark. Foto: NTB / ScanpixVis mer

Avslørt av tv-program

Domino's i dansk pizzaskandale: Jukset med datostempling og bruker råvarer gått ut på dato

- Ikke representativt for hvordan vi opererer i Norge, sier kjeden.

Den amerikanske pizzakjeden Domino's sliter i Danmark.

Forrige uke avslørte Operation X, et dokumentarprogram på dansk TV2, at Danmarks største pizzakjede bevisst jukser med datoer og bruker råvarer som har gått ut på dato.

Dokumentaren ble til etter et tips Operation X fikk fra et tidligere pizzabud.

«Jeg har jobbet i pizzakjeden Domino's Pizza og har på nært hold opplevd firmaets miserable måte å behandle både kunder og medarbeidere på. Firmaet har blant annet endret på datomerkinger på matvarer,» skrev den anonyme tipseren i en e-post til TV2-journalist Morten Spiegelhauer.

Det tidligere pizzabudet ønsket ikke å stå fram, men Operation X fikk kontakt med en annen ansatt som filmet for dem med skjult kamera. Den ansatte benyttet seg blant annet av usynlig penn, som bare synes i UV-lys, for å avdekke datojukset.

Resultatet var nedslående. Her endret de på utløpsdatoene om de ikke fikk brukt opp alle råvarene før de gikk ut på dato.

Gjennom kontakt med flere tidligere ansatte viser det seg at den anonyme tipseren og dokumentarens muldvarp ikke er alene med sine historier. Flere tidligere ansatte har stått fram med liknende historier, men få under fullt navn.

Ingen danske tilstander i Norge

Hos Domino's Pizza i Norge ser de alvorlig på de danske avsløringene. Men til tross for gjentatte henvendelser og oppfordringer vil ikke representanter for Domino's Pizza i Norge prate direkte med Dagbladet, men insisterer på å få alle spørsmål på mail - og svare skriftlig.

- Situasjonen som danske TV2 beskriver er svært uheldig. Samtidig vil vi påpeke at Danmark og Norge er to ulike franchisegrupper, og vi vil på det sterkeste understreke at det som har skjedd i Danmark ikke på noen som helst måte er representativt for hvordan vi opererer i Norge, skriver markedssjef Frank Otterbeck i en e-post til Dagbladet.

SMILEFJES: Det er stort sett bare blide smiley's å se når vi søker på Domino's Pizza i Mattilsynets oversikt over smiljefjesordningen. Faksimile: Mattilsynet.no
SMILEFJES: Det er stort sett bare blide smiley's å se når vi søker på Domino's Pizza i Mattilsynets oversikt over smiljefjesordningen. Faksimile: Mattilsynet.no Vis mer

Han kjenner ikke til noen liknende tilfeller i Norge, og viser til en tett dialog med Mattilsynet.

- Dersom vi via dem eller andre hadde gjort oss kjent med at vår mathåndtering var i strid med våre egne og Mattilsynets retningslinjer, ville vi tatt affære umiddelbart. Vi har ekstra ressurser som jobber med internkontroll av mat og renhold, og vi gjør vårt ytterste for å levere kvalitetspizzaer hver dag.

- Kan dere garantere at dette ikke skjer i Norge?

- I Norge har vi klare rutiner og retningslinjer for håndtering av mat, samt et tett og godt samarbeid med Mattilsynet. Vi har ekstra ressurser som jobber med internkontroll av mat og renhold. Ettersom Domino’s Pizza Danmark og Norge er to ulike franchisegrupper, er det ingen sammenheng mellom situasjonen i Danmark og hvordan vi opererer i Norge.

Ansvar for at maten er trygg

Randi Edvardsen, seniorrådgiver ved seksjon for hygiene og drikkevann i Mattilsynet er ikke kjent med liknende historier i Norge de siste åra, men enkeltstående funn av juks med merking er avdekket (ikke hos Domino's, red.anm.).

- Hvor alvorlige kan konsekvensene bli ved slikt juks?

- Lett bedervelige matvarer, som fersk fisk og fersk kjøttdeig, er merket med «Siste forbruksdag …» og har alltid angitt oppbevaringsmåte. Slike matvarer skal oppbevares kaldt etter produsentens anvisning. Etter siste forbruksdag kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk dersom du spiser produktet.

SJOKOLADEPIZZA: Fabio Addesse viser hvordan han lager sjokoladepizza på Tipo pizzeria i Oslo. Oppskriften får du her: http://www.dagbladet.no/mat/slik-lager-du-sjokoladepizza/67502796 Vis mer

- Det skumle er at maten likevel kan se fin ut og smake normalt. Bruk av gode og friske råvarer er viktig for at maten skal være trygg ved servering.

- Matforgiftning kan gi oppkast, kvalme, diaré, magesmerter eller feber, og kan skyldes bakterier som har fått vokse og produsere giftstoffer i maten, for eksempel på grunn av feil lagring eller dårlig varmebehandling, sier Edvardsen til Dagbladet.

- Hva ville vært reaksjonene dersom noe liknende ble oppdaget i Norge?

- Alle som lager eller serverer mat har ansvar for at maten er trygg. Dette innebærer blant annet at de må ha god kontroll på holdbarhetstida til produktene de benytter, ved for eksempel å merke maten så man vet hva det er og hvor lenge man kan bruke den.

- Reaksjonene ville variere etter som hva som er situasjonen i det enkelte tilfellet. Virkemidlene våre spenner fra å gi virksomheten pålegg, for eksempel om å bedre rutinene sine, til å gi omsetningsforbud for varer, bestemme at varer må destrueres, og til å stenge virksomheten. Vi kan også velge å politianmelde, sier Edvardsen.

- Ikke systematisk

Operation X har også kontaktet Fødevarestyrelsen, det danske mattilsynet, og viser til at de fant surr med datomerking hos halvparten av kjedens utsalgssteder, og stiller spørsmålet: er det snakk om enkelttilfeller eller er det en kultur?

Fødevarestyrelsen fulgte opp Operation Xs påstander, og sjekket så alle Domino's pizzeriaer, men fant ikke bevis for systematisk svindel med datomerking.

De avdekket likevel så store og alvorlige feil og overtredelser at flere av pizzeriaene måtte stenge på dagen.

- I alt er det blitt mer enn 70 sanksjoner, der 14 av dem var bøter, skriver Fødevarestyrelsen på sine nettsider.

Det danske tilsynet lover å fortsette trykket på pizzeriaene til alle virksomhetene har dokumentert evne og vilje til å skjerpe seg.

Siden 2014 har det danske mattilsynet besøkt Domino's rundt 230 ganger. De har funnet knapt 100 overtredelser, fordelt på rundt 60 besøk. Dette tilsvarer problemer i omtrent hver fjerde kontroll.

Innrømmer svikt i to pizzabakerier

Når det gjelder det systematiske datojukset i Danmark, viser Otterbeck til Domino's Pizza i Danmarks pressemelding om dokumentaren. Danske Domino's går til angrep på TV 2-journalistenes metode før de svarer på tiltale.

De har valgt å ikke stille opp i programmet som de opplever som preget av tendensiøs sensasjonsjournalistikk.

Carsten Falk, selskapets administrerende direktør, avviser også på det sterkeste at omdateringen av matvarer har vært systematisk, og at det å spise hos Domino's Pizza i Danmark skal medføre noen sikkerhetsrisiko.

- Basert på sine besøk har Fødevarestyrelsen bekreftet både for oss og vår bransjeorganisasjon Horesta at det ikke er konstatert systematisk omdatering av matvarer, slik man kan få inntrykk av om man ser TV2-programmet, skriver selskapet i en pressemelding.

De legger til at de har solgt et sjusifret antall pizza i Danmark opp gjennom åra, og ikke har registrert en eneste forbrukerklage om dokumenterbar sunnhetsrisiko.

Selskapet innrømmer likevel at det har skjedd svikt i to av deres pizzabakerier, der ansatte ikke har etterlevd kjedens klare krav til datering av matvarer.

- Det har vi tatt konsekvensen av, og har bortvist de to ansvarlige medarbeiderne i den konkrete saken som TV-programmet har belyst.