Ingen jubelbrus for julebrusen

Drama rundt den nye julebrusen: - Tonnevis av flasker på avveie

Julebrus-elskerne fryder seg, men kritikerne ergrer seg over at også årets julebrus er lite miljøvennlig.

SIKKERT TEGN: Sesongens julebrus er på plass i butikkene. Det svært populære produktet møter kritikk for at det er tappet på lite miljøvennlige glassflasker uten pant. Her, butikksjef Stian Elvestad, ved Coop Prix, Halden. Foto: Coop
SIKKERT TEGN: Sesongens julebrus er på plass i butikkene. Det svært populære produktet møter kritikk for at det er tappet på lite miljøvennlige glassflasker uten pant. Her, butikksjef Stian Elvestad, ved Coop Prix, Halden. Foto: Coop Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«God jul hilsen bryggerinissen» lyser det fra en pall med fargeglade flasker på gulvet i Coop Prix-butikken i Halden. Kalenderen sier 15. oktober og julebrus-entusiastene jubler. Endelig er årets brus med julesmak i handelen landet over.

Alle er imidlertid ikke like begeistret. Mens resten av drikkevaremarkedet nesten utelukkende består av øl, vann og brus på miljøvennlig aluminiumsboks og plastflaske, bryter julebrusen med denne emballasjetrenden. En del julebrus kommer riktig nok i plastflasker, men en stor andel av produksjonen kommer i klirrende glassflasker, uten pant.

STOR TILHENGERSKARE: 61 000 julebruselskere følger Hamar Lillehammer julebrus på Facebook. Fram mot jul plukker stadig flere med seg ulike julebrusprodukter istedenfor annen brus, opplyser Nicolay Bruusgaard i Ringnes. Foto: Coop
STOR TILHENGERSKARE: 61 000 julebruselskere følger Hamar Lillehammer julebrus på Facebook. Fram mot jul plukker stadig flere med seg ulike julebrusprodukter istedenfor annen brus, opplyser Nicolay Bruusgaard i Ringnes. Foto: Coop Vis mer

- Lang og spesiell tradisjon

- Å tappe julebrus på glassflaske er en lang og helt spesiell tradisjon, og bare en veldig liten del av vår totale produksjon, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes, produsenten som står for størstedelen av julebrusproduksjonen i Norge.

OPPTATT AV MILJØ: - Vi er opptatt av at tomgodset havner der det skal, sier kommunikasjonssjef i Ringes, Nicolay Bruusgaard.
OPPTATT AV MILJØ: - Vi er opptatt av at tomgodset havner der det skal, sier kommunikasjonssjef i Ringes, Nicolay Bruusgaard. Vis mer

Julebrus fra Hamar Lillehammer Bryggeri, Dahls bryggeri og Ringnes julebrus lages alle av brusprodusenten på Gjelleråsen, nord for Oslo. Bruusgaard omtaler julebrusen som «vanvittig populær», og anslår at leskedrikken i uka før jul «stjeler» rundt 25 prosent fra det øvrige brusmarkedet.

Særlig når det går mot julaften, ønsker mange å kunne sette den tradisjonsrike glassflaska med julebrus på bordet, istedenfor en boks eller plastflaske, tror Bruusgaard.

- Vi er selvsagt opptatt av miljøaspektet ved glassemballasjen, men i denne sammenheng tillater vi oss å ta vare på en lang og hyggelig tradisjon, uttaler Bruusgaard, som er overbevist om at det vil bli mindre problemer med retur av flaskene i år enn i fjor.

- Da panten forsvant, ble mange usikre på hva de skulle gjøre med tomgodset. Nå tror jeg at folk har vent seg til at julebrusflaskene i glass skal kastes på samme sted som vinflaskene.

- Tonnevis av glass på avveie

Anja Bakken Riise, Framtiden i våre hender, er ikke i tvil om at julebrusen bør tappes på flasker med pant:

- Vi mener helt klart at vi burde ha pant på alle glassflasker. Gjenvinningsprosessen er omtrent like miljøvennlig for pant og resirkulering, men vi vet at når panten forsvinner, går gjenvinningsgraden ned, sier hun.

VIL HA PANT: - Tonnevis av glass havner på avveie, mener leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Renate Madsen
VIL HA PANT: - Tonnevis av glass havner på avveie, mener leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Renate Madsen Vis mer

Uten pant havner en stor andel av glassflaskene på steder de ikke skal være, mener hun.

- Nesten 100 prosent av glassflasker med pant blir returnert, mens bare 90 prosent av glassemballasje uten pant kastes på riktig sted. Det betyr at tonnevis med glass havner på avveie hvert år, fordi produsentene har sluttet med pant, uttaler Bakken Riise.

- Glass minst miljøvennlig

Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen påpeker at returandelen på glass er høy. Hans inntrykk er at forbrukere flest tar stadig mer miljøansvar.

- Trenden i drikkevarebransjen er å resirkulere. Både plast, metall og glassemballasje blir nå samlet inn og resirkulert. De to første går gjennom pantesystemet, og vi har verdens høyeste returandel på rundt 90 prosent. Glass samles inn i glass- og metall-igloer eller gjennom kommunale innsamlingsordninger. Også her er returandelen over 90 prosent. Men vi er selvsagt ikke fornøyd før innsamlingsgraden er 100 prosent, sier Nome.

Han viser til at det ikke lenger brukes gjenbruksflasker i Norge, blant annet fordi det er lite miljøvennlig å frakte tomflasker tilbake til produsenten, for så å bruke enda mer energi på å vaske dem.

- ENERGIKREVENDE EMBALLASJE: Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen
- ENERGIKREVENDE EMBALLASJE: Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen Vis mer

- Glass er uansett det minst miljøvennlige emballasjematerialet, fordi det er energikrevende både å produsere og resirkulere. Jeg tror framtida er plast og metall, hvorav begge deler i hovedsak bør inneholde resirkulert, og ikke jomfruelig materiale, uttaler Nome.

Ønsker seg en ny praksis i 2019

Randi Haavik Varberg, informasjon- og markedsdirektør i Infinitum, selskapet som eier og drifter pantesystemet i Norge, oppfordrer produsentene som bruker glassemballasje som ikke kan pantes til å tenke om igjen:

ØNSKER ENDRING: Randi Haavik Varberg i Infinitum håper at julebrus på glassflaske uten pant er borte til neste år. Foto: Infinitum
ØNSKER ENDRING: Randi Haavik Varberg i Infinitum håper at julebrus på glassflaske uten pant er borte til neste år. Foto: Infinitum Vis mer

- Vi håper disse produsentene kan ha som mål for jula 2019 at all julebrus skal på emballasje med pantemerke, sier Haavik Varberg.

Generelt mener hun at produsenter og importører er gode på å bruke emballasje med pant. Ifølge Haavik Varberg er det en veldig liten andel som selges på glassflasker uten pant, som for eksempel julebrusen.

- Hva er situasjonen for panting og ulike typer emballasje på drikkeprodukter i Norge akkurat nå?

- Halvparten av det som pantes i dag er bokser, og halvparten er plastflasker. I 2017 fikk vi inn 1,040 milliarder flasker og bokser gjennom panteautomatene. Etter at pantebeløpet ble økt, forventer vi nå en økning på cirka 4 prosentpoeng, opplyser Haavik Varberg.

- Lite volum og miljøavtrykk

Coop Norge selger julebrus av ulike merker, både i glass og plast, forteller kommunikasjonssjef Harald Kristiansen:

GLASS OG PLAST: Coop hadde en vekst i julebrussalget på nesten 15 prosent i fjor, opplyser kommunikasjonssjef Harald Kristiansen.
GLASS OG PLAST: Coop hadde en vekst i julebrussalget på nesten 15 prosent i fjor, opplyser kommunikasjonssjef Harald Kristiansen. Vis mer

- Vår egen julebrus kommer på plastflasker, og vi skulle gjerne sett at mest mulig ble flyttet fra glass til plast. Glassflaskene utgjør likevel et lite volum, og miljøavtrykket ville blitt større om dette skulle fraktes tilbake til bryggeriene for vask og gjenbruk, slik det ble tidligere. De aller fleste nordmenn har nå enkel tilgang på sortering av glass og metall – og de aller fleste er flinke til å kildesortere drikkevareemballasjen.

Mens mye av julematen er tilgjengelig i en eller annen form hele året, er julebrusen bare å få kjøpt i en begrenset periode.

- Dette bidrar til å gjøre den ekstra populær, mener Kristiansen, som i fjor opplevde en vekst i salget av julebrus - både i plast og glass - i Coops butikker på 15 prosent.

Han tror salgsveksten skyldes et stadig større utvalg i julebrus, og god tilgang på varer, slik at bestselgerne ikke blir utsolgt.

- En annen viktig grunn er lansering av flere sukkerfrie varianter som har blitt veldig godt mottatt av kundene, sier Kristiansen.

JULEBRUS: Dagbladet spurte det norske folk hvilke farge julebrusen skal ha. Det var det tydeligvis stor uenighet om. Rød eller brun? Video: Endre Vellene Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer