Uro etter forskningsfunn:

Drama rundt energidrikkene: Snart kan de bli borte for barn og ungdom

Ungdom utsatt for akutt koffeinforgiftning bekymrer stadig flere politikere.

MULIG ALDERSGRENSE: I slutten av november håper statsråd Michaelsen at Mattilsynet kan være klare med helsefarene rundt energidrikker. Foto: NTB Scanpix
MULIG ALDERSGRENSE: I slutten av november håper statsråd Michaelsen at Mattilsynet kan være klare med helsefarene rundt energidrikker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

​​​ (Dagbladet): Onsdag denne uka skulle Forbrukerrådet etter planen møte en av de store dagligvarekjedene for å diskutere muligheten for å innføre egen aldersgrense på 18 år for energidrikk. Samtidig kan Dagbladet avsløre at eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) nå innkaller Mattilsynet for å be dem å utrede konsekvensene. Det vil skje en av de første dagene.

Nylig delte 16-åringen Filip Säll sin opplevelse etter å ha trukket tre energidrikker. Han kollapset og måtte fraktes til sykehus i all hast: - De forklarte meg at hjertet mitt kunne slå feil, og at jeg kunne ha dødd hvis jeg ikke fikk hjelp.

Lege og medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, framholder at en boks energidrikk sjelden er skadelig, men mange bokser over en kortere periode kan føre til alvorlige bivirkninger.

En studie fra University of Maryland avslørte i august i fjor en skremmende effekt av energidrikkene: Unge mennesker som drikker mange per dag kan stå i større fare for å utvikle et rusmisbruk seinere i livet, meldte TV 2. Studien er publisert i fagbladet Drug and Alcohol Dependence.

Vil ha 18 års aldersgrense

Forbrukerrådet er krystallklare på at energidrikker ikke bør selges til mindreårige da høyt akutt inntak medfører risiko. Samtidig kan regelmessig forbruk gi både søvnvansker og konsentrasjonsproblemer hos barn og unge.

TOK GREP: Forbrukerrådets Gunstein Instefjord hadde i dag energidrikk-møte med dagligvarekjedene. Foto: Forbrukerrådet
TOK GREP: Forbrukerrådets Gunstein Instefjord hadde i dag energidrikk-møte med dagligvarekjedene. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

- Vi mener energidrikk med høyt koffeininnhold ikke bør selges til mindreårige. I påvente av nødvendig regulering, bør handelen vise samfunnsansvar og frivillig innføre en aldersgrense som hindrer at barn under 18 år får kjøpe energidrikk, sier fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.

Overfor Dagbladet bekrefter han at Forbrukerrådet og LHL hadde tatt initiativ til et dialogmøte med handelen, men at dette nå har blitt utsatt.

- Vi lurer på hvilke tiltak de gjør for å begrense salget av høykoffeinholdige energidrikker til barn og unge, og hvilken holdning de har til innføring av aldersgrense for kjøp av høykoffeinholdige energidrikker, sier Instefjord.

- Hvor mye haster det med å få til en aldersgrense?

- Vi mener dette er viktig, da høyt akutt inntak medfører risiko. I dagens situasjon, der det er fritt fram, skjer det også en gradvis normalisering av det å drikke energidrikk blant barn og unge, som er uheldig. Jo lenger vi venter med å gjøre noe, jo verre blir det å snu denne trenden. Vi må ikke glemme at energidrikk er en produktgruppe som ikke er ment for barn og unge, påpeker fagdirektøren i Forbrukerrådet.

Tidligere i vinter ba regjeringen i Sverige egne helsemyndigheter om å utrede aldersgrense for energidrikk. Forbudet mot salg til mindreårige er allerede innført i EU-landene Litauen og Latvia.

I England mener forskningsmiljøer og organisasjoner at aldersgrense må til.

Stortingspolitikeren Kjersti Toppe (Sp) er blant dem som har etterlyst fortgang i å få på plass et nytt regelverk rundt energidrikkene. Tidligere i mars ba hun eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen å svare på hva skjer med en utredning her hjemme.

VIL HA FORTGANG: Helsepolitisk talsperson for Sp, Kjersti Toppe, vil ha forbud mot salg av energidrikk med høyt koffeininnhold til barn og unge. Foto: NTB Scanpix
VIL HA FORTGANG: Helsepolitisk talsperson for Sp, Kjersti Toppe, vil ha forbud mot salg av energidrikk med høyt koffeininnhold til barn og unge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dersom handelen ikke kommer til enighet om en selvpålagt aldersgrense, er mitt råd til folkehelseministeren å se til Sverige og de andre landene - som enten har innført en slik aldersgrense eller utreder dette, sier Toppe.

Hun mener at det ikke finnes noen folkehelseargumenter i hele tatt for å tillate salg av slik energidrikk med skyhøyt koffeininnhold til barn og unge.

- I dag ser vi ungdom med akutt koffeinforgiftning, og som har problemer med både konsentrasjon og søvn på grunn av regelmessig bruk av energidrikk. Det er vanskelig også for foreldre å fronte en restriktiv bruk, når det er tillatt solgt til alle i butikker - og det blir mer og mer vanlig å bruke. Så her heier jeg på bransjen og på ministeren, som tross alt hadde et forholdsvis positivt svar på mitt spørsmål, konstaterer Sp-politikeren.

Mattilsynet får oppdraget før påske

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen bekrefter nå at også Norge iverksetter utredning rundt innføring av 18 års aldersgrense for salg og kjøp på energidrikk.

FÅR SVAR FØR SVERIGE: Statsråd Michaelsen ber Mattilsynet utrede aldergrense på energidrikker. Foto: Hans Arne Vedlog
FÅR SVAR FØR SVERIGE: Statsråd Michaelsen ber Mattilsynet utrede aldergrense på energidrikker. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Oppdraget til Mattilsynet gis før påske, og vi foreslår at utredningen skal være klar innen utgangen av november. I Sverige arbeider de med tilsvarende utredning med frist desember 2018. Vi vil også se på muligheter for å samarbeide med Sverige om disse spørsmålene, understreker Michaelsen overfor Dagbladet.

- Hvilke forhåpninger har du til Forbrukerrådets møte, i forhold til frivillig innføring av aldersgrense eller tydeligere merking?

- Allerede tidlig i februar tok jeg initiativ til å undersøke problemstillingen rundt energidrikker nærmere, og jeg vil følge opp i dialog med næringen. Jeg er glad for at Forbrukerrådet også har tatt initiativ til å møte næringen. Samarbeid er viktig for få til god informasjon og tydelig merking av innhold slik at barn og foreldre kan ta gode valg, framholder statsråd Åse Michaelsen.

Petter Nome, direktør i Bryggeriforeningen, er enig i at energidrikker ikke er for barn. Han sier at næringen aktivt vil medvirke til at barn ikke drikker slike, og at de vil ha tett dialog med både myndighetene, Forbrukerrådet og handelen om hvilke tiltak som virker best.

- Vi ønsker å være en del av løsningen og bidra med innsikt og ideer. Samtidig er 18-årsgrense et nokså ekstremt forslag, og vi har ikke holdepunkter for at det vil virke etter hensikten. Og hvis den innføres for energidrikker, hva da med Starbucks og Kaffebrenneriet, der mange drikker har mye mer av både sukker og koffein? spør Nome.

Store individuelle variasjoner

I en rapport fra 2009 uttaler Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) at barn og unge kan få i seg for mye koffein fra energidrikker. Det kan heller ikke utelukkes at tenåringer med lav toleranse for koffein også kan få negative helseeffekter hvis de drikker mye energidrikker. Ifølge undersøkelsen er det grunn til å tro at særlig små barn tåler koffeinholdige drikker dårligere enn voksne. Opptil ett års alder er koffeinomsetningen i kroppen meget langsom, det betyr at det tar tid før koffeinet er skilt ut av kroppen. Eldre barn kan ha litt høyere hastighet enn voksne. Det er store individuelle variasjoner både blant barn og ungdom med hensyn til hvordan man reagerer på koffein, og hvor raskt koffeinet blir omsatt og skilt ut av kroppen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer