Jonathan Romano:

Drapstrusler etter TV-opptreden

Jonathan Romano blir truet på livet etter «4-stjerners middag». - Har ikke drevet gudsforakt eller blasfemi, sier Romano.

KJEFT: Stjernekokk Jonathan Romano får pepper etter å ha sagt at filippinsk mat er dårlig. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
KJEFT: Stjernekokk Jonathan Romano får pepper etter å ha sagt at filippinsk mat er dårlig. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Middagen begynner bra, med trommer og drillpiker i hagen, men det er under selve middagen de fatale ordene faller.

Over en porsjon kalvetartar, eller Svartskog-sashimi som det heter på menyen, feller den norsk-filippinske stjernekokken Jonathan Romano en knusende dom over mat fra Filippinene.

- Det er veldig dårlig mat. I kokkeøyne er det ikke noe matkunst, i mine øyne. Det er mye fritert. Ihjelstekte ting. Mye gryteretter, om jeg kan si det på den måten, sier Romano på programmet.

- Og de har ikke samme smakssammensetning som for eksempel thaimat, sier han.

Til Dagbladet sier Romano at det hele dreier seg om en misforståelse, og at det var ment som en uttalelse fra ham som fagmann, til andre matinteresserte, som de andre deltakerne i episoden.

Romano er kokk. Han var blant annet med å starte de anerkjente restaurantene Alex Sushi, Kamai og Omakase i Oslo, i tillegg til å være dommer i den norske versjonen av MasterChef.

Ambassaden reagerer

Kommentaren fra Romano har fått den filippinske ambassaden i Norge til å reagere.

- Enhver som sier at filippinsk kokkekunst er «dårlig mat», burde definitivt besøke Filippinene for å oppdage og gjenoppdage hvor god og frisk maten er, og hvor stor regionale forskjeller det er, skriver ambassaden på Facebook.

- Vi sier filippinsk mat er god, sunn og deilig, skriver ambassaden.

I kommentarfeltet har det tatt helt av, og i flere av kommentarene blir ambassaden oppfordret til blant annet å nekte Romano å reise til Filippinene.

Ambassaden er forelagt kritikken fra Romano, og ønsker ikke å kommentere den, men henviser tilbake til Facebook-innlegget. Der har de nå lagt inn et avsnitt om at trakasserende kommentarer vil bli slettet.

- Glemmer kameraene

Til Dagbladet understreker Romano at det hele ikke var ment som noe angrep på Filippinene, men at det var en faglig kommentar fra ham som kokk.

- Det som skjer er at vi glemmer kameraene, det er helt normalt, særlig for dem av oss som har jobbet ganske mye med TV, sier han.

Han forteller at det det ikke var ment som et angrep på filippinsk mat.

- Det var ment som min subjektive mening som kokk, så kom det litt ut av kontekst, sier Romano til Dagbladet.

- Dette gikk jo litt viralt, så på lørdag formiddag ringte søstera mi og sa «nå skjer det et eller annet», også fortalte hun at folk begynte å fokusere på at jeg hadde sagt filippinsk mat er «dårlig mat», sier Romano.

Han skrev derfor en beklagelse på Facebook-siden sin, hvor han prøvde å rydde opp i misforståelsene.

4000 kommentarer

Da kommentarfeltet talte rundt 4000 kommentarer satt han innlegget til å være privat, så bare vennene hans kunne se det.

- Jeg hadde også med en kommentar om mamma, og hvordan hun ikke kan lage mat. Altså, jeg mener, hun kan ikke lage norsk mat, filippinsk mat, spansk mat, italiensk mat, ingenting. Hun kan koke egg, men der stopper det, noe som hele familien er helt enig, sier stjernekokken bestemt.

- Det var da folk begynte med grov hets av meg som person, og kalte meg utrolig mange stygge ting og gikk til personangrep, som at jeg var stygg og feit, i tillegg til drapstrusler og liknende, sier han.

- Kunne ringt først

Nå reagerer han også kraftig på Facebook-posten fra den filippinske ambassaden.

- I det minste kunne de ringt først, så jeg kunne forklart hva greia var, sier Romano, som nå oppfordrer ambassaden til å rydde i kommentarfeltet sitt.

Der er det flere som blant annet mener at Romano bør nektes innreise i Filippinene på grunn av det han sa om maten deres.

- Altså jeg har ikke drevet med gudsforakt eller blasfemi, jeg har, som fagmann, kommet med et faglig synspunkt om fagfeltet mitt, rundt et bord med fagkyndige folk, sier han.

Skuffet over ambassaden

Nå mener han at ambassaden bør beklage at de har fyrt opp under misforståelsen.

- Jeg er jo glad i opphavslandet mitt, og jeg er fryktelig lei meg for at dette kom feil ut, så er jeg skuffet over at ambassaden har oppført seg på måten de har gjort, sier han, og legger til at han gjerne stiller opp, hvis noen vil overbevise ham de beste filippinske rettene fra ulike områder i det øyrike landet.

Flere av kommentarene under innlegget er nå slettet, og ambassaden har lagt inn at personangrep og trakassering vil bli fjernet.

- Jeg stiller til og med gjerne opp og lager et matlagingsprogram, hvis noen har et studio og et kamera, der vi kan i fellesskap løfte og formidle om filippinsk matkunst, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer