700 000 færre promillekontroller hvert år

Drastisk nedgang i promillekontroller: UP-sjefen avslører politiets nye triks

Nesten 40 prosent færre promillekontroller siden 2005.

LETTERE Å SLIPPE UNNA: Kjørte du med promille for noen år siden, var risikoen for å bli tatt langt større. 'Man anslår at 140 000 rusturer gjennomføres daglig i Norge. Samtidig reduseres antall kontroller betydelig. Foto: Gorm Kallestad/NTB SCANPIX
LETTERE Å SLIPPE UNNA: Kjørte du med promille for noen år siden, var risikoen for å bli tatt langt større. 'Man anslår at 140 000 rusturer gjennomføres daglig i Norge. Samtidig reduseres antall kontroller betydelig. Foto: Gorm Kallestad/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2005 utførte politiet og utrykningspolitiet (UP) 1,8 millioner pusteprøver langs norske veier. I fjor var tallet 1,1 millioner, en nedgang på nesten 40 prosent. Særlig markant har nedgangen vært de siste fire årene, da antallet promilletester årlig gikk ned med nesten en halv million.

Farligere på veien

- 700 000 færre promillekontroller årlig går ut over trafikksikkerheten, sier generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA-rusfri trafikk.

- For å oppnå høy allmennpreventiv effekt, må vi ha høy oppdagelsesrisiko. Dette får vi bare til ved å gjennomføre mange, synlige ruskontroller i trafikken, sier hun.

UP-sjefen: Vi tar flere

Up-sjef Runar Karlsen er ikke bekymret.

- Vi jobber annerledes enn før, mye mer målrettet, sier han og viser til hvor få som ble tatt i 2005, til tross for alle promilletestene, og hvor mange som tas nå, med færre tester.

- Norsk politi har aldri vært bedre på rus og aldri tatt flere, sier han.

Årsak? Nye metoder og nye instrumenter innført de siste to åra.

- De nye instrumentene avdekker de vanligste medikamenter og narkotiske stoffer, for eksempel gjennom spyttprøver. Vi har også innført nummergjenkjenning, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer