ANBEFALT: Vi har spurt flere norske bryggerier hva slags øl du bør drikke til sjømat. Flere hadde øl de mente passet utmerket til blant annet skalldyr som reker og krabber. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
ANBEFALT: Vi har spurt flere norske bryggerier hva slags øl du bør drikke til sjømat. Flere hadde øl de mente passet utmerket til blant annet skalldyr som reker og krabber. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIXVis mer

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

Vi spurte 16 norske bryggerier om å anbefale øl til skalldyr og fisk.

STAVANGER (Dagbladet): - Det kan kanskje virke mer eksklusivt for enkelte med vin, spesielt til skalldyr, men en lys «weissbier» til et rekesmørbrød er ikke feil, sier Dagbladets vinspaltist Robert Lie.

Lie anbefaler øl til sjømat for dem som ønsker litt variasjon og vil prøve noe annerledes.

- Prøv lyse, lette øl som hveteøl, karakterfulle pilsner eller en lett IPA til sjømaten neste gang, tipser han.

- Å drikke øl til skalldyr eller fisk handler om hva man er vant til.

Forvent deg åpenbaringer
Petter Nome, direktør i bryggeri- og drikkevareforeningen, er enig.

- Den som våger å prøve ut øl til sjømat kan vente seg mange åpenbaringer!

Kokk Bård Greni fikk nettopp en slik åpenbaring i sommer.

- Jeg har testet mye sjømat med øl, men den kuleste kombinasjonen jeg har smakt er en «blonde» jeg fikk sammen med østers. Helt fantastisk, skryter kokken.

Derfor er grensa på butikkøl på 4,7%

Spesifikk brygging

Tradisjonene for å drikke øl til sjømat mener Greni henger sammen med utvalget.

- For ikke så lenge siden hadde vi ikke så mange forskjellige øltyper som det vi har nå. Bryggeriene brygger mer spesifikt, og nå kan man for eksempel få tak i en øl som er spesielt laget for lutefisk, sier kokken.

Slik lagrer du flaskeøl riktig.

Det finnes altså ifølge ekspertene mange øltyper som utmerker seg som perfekt følge til mat fra sjøen.

Vi har derfor snakket med 16 norske bryggerier på ølfestivalen Malt og Humle under Gladmat i Stavanger, og fått dem til å anbefale deres beste øl til sjømat.

( Resultatet av vår spørrerunde kan du se under).

Dette bør du se etter

Nome forklarer at det sikreste og mest tradisjonelle er å velge en hveteøl altså en «wit» eller «weissbier» eller belgiske øltyper som «blonde» eller «saison» til retter der man ellers ville valgt hvitvin.

HUMLE OG MALT: Mange norske brygghus var tilstedet i ølteltet på Gladmat festivalen i Stavanger, vi har deres anbefalinger for sjømat. Foto: MARTIN LARSEN
HUMLE OG MALT: Mange norske brygghus var tilstedet i ølteltet på Gladmat festivalen i Stavanger, vi har deres anbefalinger for sjømat. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

- Dette er fruktige øltyper med lav bitterhet som går perfekt til skalldyr og rød fisk, sier Nome.

Brygg ditt eget øl, her ser du hvordan.

- Til hvit fisk, spesielt stekt, ville jeg valgt en mørkere øl, for eksempel en «bayer» eller en «brown ale». Er det mye smaker og trøkk i maten, velg gjerne en brown ale med litt røyksmak, forklarer Nome.

Når det gjelder østers spriker tradisjonene voldsomt, ifølge Nome.

IKKE BARE VIN: Glad i øl? Det er ikke bare vin som fungerer godt med sjømat. Foto: MARTIN LARSEN
IKKE BARE VIN: Glad i øl? Det er ikke bare vin som fungerer godt med sjømat. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

- For enkelte er det utenkelig med annet enn mørk «stout», mens andre sverger til en snerpende surøl som «lambic» eller «geuze». Stort mer forskjellige øl er vanskelig å oppdrive, dermed blir det også to veldig ulike, men svært spennende smaksopplevelser, sier Nome.

Her er bryggerienes anbefalinger:

EGO BRYGGHUS
Tart Temptation Saison 6,0%

- Drikk denne til hvit fisk med fet saus. Ølet er litt syrlig og fungerer til det du ellers ville drukket hvitvin til.

- Den er surere enn en klassisk saison, med en lett sitrussmak. Passer godt til de vanligste sjømatrettene, gjerne de med masse majones, sier brygger Joachim Grandahl fra EGO Brygghus.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

WETTRE
Passion Silly Saison 4,7%

- En vinøs, syrlig, frisk øl som funker som godt alternativ til for eksempel Chablis. Ølet er tilsatt salt som gir den en unik smak. Sjømaten og ølet vil derfor komplementere hverandre.

- Mineralsmaken i ølet går godt sammen med en blåskjellgryte med kremet fløtesaus, koriander, sitrongress og ingefær, sier brygger Hans Ellef Wettre.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

NØISOM CRAFT BEER
Solstikk Wit Apa 4,7%

- Nydelig «kombinertøl» som er hveteøl i bunn og pale ale på topp. Har et utrolig friskt sitruspreg i tilegg til hvetesmaken.

- Dette er en blandet sommerøl som anbefales til sommerens slagere, skalldyr som reke, krabbe eller hummer. Saltet i skalldyrene vil komplementeres av friskheten, sier Bo Pedersen fra Nøisom.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

NORTHERN & CO
Frost Gose 3,7%

- En sur øl som er ekstra leskende. God for dem som ikke liker typisk øl-smak, da den kan minne litt om vin. Smaken kan også assosieres med ripssaft eller en bitter lemon.

- Fordi den er så syrlig og litt salt, går den godt sammen med krabber og andre skalldyr, men spesielt reker, sier daglig leder i Northern & Co, Tone Igrens.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

HANSA BORG BRYGGERIER
Premium Pilsner 4,7%

- En frisk lys pils med innslag av hvetemalt som smaker godt til skalldyr. Det er lett øl til lett mat og en fin leskedrikk om sommeren.

- Hva slags øl man foretrekker er subjektivt, men dette er en allround drikkeøl som ikke er så mettende. Noen ganger trenger du bare en helt vanlig øl, sier markedsmedarbeider i Hansa Borg, Aksel Landsem Mjøen.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

ÆGIR BRYGGERI
Bæver Double White IPA 8%

- Denne går flott sammen med Sør-Amerikansk sjømat som for eksempel ceviche, eller hvit fisk som for eksempel kveite.

- Den går kanskje aller best til ceviche. Fordi det er en wit-øl med koriander, appelsinskall og persisk lime vil ølen hjelpe å bringe frem smakene, sier salgsmann for Ægir, Grant Harrison.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

AMUNDSEN BRYGGERI
Barefoot Grapefruit Saison 4,7%

- Saison med lys maltprofil tilsatt grapefruktskall for ekstra syrlighet. En generelt god allround øl med litt krydret smak.

- Et lyst og sommerlig øl med fruktig sitruspreg som heller passer til lette sjømatretter fremfor sterke. Drikk den til en enkel blåskjell rett, sier maltmester hos Amundsen, Tom Alfred.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

EIKER ØLFABRIKK
Eiker Hvete Økologisk 4,7%

- Veldig tørr, frisk Belgisk wit med aroma som minner om sitrus og sort pepper. Et godt tips er å velge dette ølet ut i fra været.

- Velg ølet til sommersjømat, det vil gå bra sammen med skalldyrsalater fordi det er en lett øl, der syrligheten vil treffe. Prøv også vill norsk sjømat - økologisk og ikke oppdrett selvfølgelig, sier daglig leder hos Eiker Ølfabrikk, Jonas Jensen.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

AUSTMANN BRYGGERI
Miss Saison 6%

- Øl som er perfekt til sushi! Denne har et ingefærpreg, og er en lett og frisk øl med kaffirlime og sitrongress. Den har ikke like mye ingefærpreg som i andre ingefærøl, men likevel tydelig nok.

- Du kan også ha den til blåskjellmiddag med asiatiske smaker, bare det ikke blir for tungt, sier selger for Austmann, Torodd Helgesen.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

KINN BRYGGERI
Kveldsbris Lyst Belgisk 5,5%

- Lyst belgisk øl, perfekt om sommeren. Lett og ukomplisert, men likevel et velfungerende matøl som på grunn av ørlite grann syrlighet passer til enten hvit fisk eller skalldyr.

- Hold deg uansett til lette fiskeretter, eller kanskje dampede blåskjell der du også kan bruke ølet som base for skjellene, sier selger for Kinn, Thomas Hovlandsvåg.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

SALIKATT BRYGGERI
Makksure 3,5%

- Nett, syrlig øl, som er perfekt til skalldyr. Melkesyrebakteriene sørger for en balansert syrlighet så drikk den gjerne til fiskesuppe, lette salater med sjømat eller rett og slett til hvit fisk.

- Det er et surt og forfriskende øl, så gå for det delikate og unngå intens mat, da vil den forsvinne, sier bryggerimester hos Salikatt, Bjarte Halvorsen.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

7FJELL BRYGGERI
Møllaren 4,7%

- Øl med sitron, lime, appelsin og grapefruit, koriander og kamomille. Altså en kydret belgisk gjærøl som anbefales til reker eller krabber med masse majones, hvit brød og sitron.

- Mengden med sitrus i ølen går godt sammen med fettet i majonesen, og komplimenterer saltsmaken i rekene, sier Tina Bertelsen i mikrobryggeriet 7Fjell.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

AJA BRYGGERI
Saison Terroir 4,7%

- Øl med hvitvinsgjær fra Leitz. Gjæret er hentet fra deres beste vinåker og stammer fra fermenteringen av Riesling Berg Kaisersteinfels.

- Dette hvitvinspregede ølet er forfriskende, lett perlende og minner så mye om hvitvin kan du stort sett dirkke den til alt du ville drukket hvitvin til, men er spesielt god til hvit fisk, sier daglig leder i Aja, Jan-Tore Oskal.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

RINGNES BRYGGERI
Frydenlund Fatøl 4,5%

- Til sjømat skal man velge enkle og lyse øl som ikke overdøver smaken på sjømaten. Derfor er hveteøl, wit og lys pils gode valg til sjømaten.

- Fatølet er en litt fyldigere pils med en aromatisk maltsødme og balansert humlesmak. Egentlig en allround øl som like gjerne kan passe til et enkelt rekesmørbrød som en rett med rød fisk, sier merkevaresjef i Ringnes Eli Aurdal.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

BÅDIN BRYGGERI
Rensåsen 5,5%

- Super øl til baccalao, helst av den godt krydrede varianten. Sitruspreg med tropiske toner og humle som en gir bitterhet som matcher krydderet i maten og med en fruktighet som runder av.

- Kan også passe til tørrfisk, som smake godt sammen på grunn av fruktigheten, sier bryggerisjef i Rensåsen, Andreas Myrvold.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat

NØGNE Ø (HANSA BORG)
Wit 4,7%

- Belgisk hveteøl med appelsinskall og korianderfrø. Øl som har utrolig godt utgangspunkt for å passe til sjømat.

- Du kan som sagt stort sett drikke det til all sjømatn, men spesielt bra passer det faktisk å ha dette ølet opp i gryta når du skal dampe blåskjell, sier markedsmedarbeider i Hansa Borg, Aksel Landsem Mjøen.

Drikkeguide: Norsk øl til sjømat