Italias yndlingsdame:

Dronninga brukte toppløse damer til å servere: - Ville hindre krig

Toppløs servering og åtte retters middag demper kamplysten.

ITALIENSK KOKKEKUNST: Med italiensk kokkekunst forsøkte dronningen å hindre krig i landet. Foto: Shutterstock
ITALIENSK KOKKEKUNST: Med italiensk kokkekunst forsøkte dronningen å hindre krig i landet. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Dronninga brukte toppløse damer til å servere: - Ville hindre krig

En flis fra lansen treffer plutselig kongen i øyet. Fra tribunen ser hans kone, hans barn og elskerinnen hvordan han faller av hesten. To uker etter ridderturneringen dør kong Henrik av Frankrike. Dette var begynnelsen på de heftigste festene folk noensinne hadde sett.

Enka på tribunen het Katharina de' Medici. Hun kom fra den styrtrike bank-familien i Firenze - de som hadde finansiert hele renessansen. Katharina skulle bli langt mer berømt enn sin ektemann - og for alltid elsket av italienere.

Hvorfor?

Myten som fortelles om Katharina går omtrent slik: Som 14-åring blir hun giftet bort til det franske kongehuset. På sin vei over alpene tok hun med seg en skare av tjenere og kokker - og dessuten hele Den italienske kokekunsten.

Med Katharinas historie forteller man underforstått at alt Frankrike har i matveien - det har de fått fra Italia. Altså: «Det var vi, italienerne, som oppfant god mat». Sånn omtrent. Når en italiener lirer av seg denne beretningen, er det uttrykk for århundrer med rivalisering mellom to kulinariske supermakter.

Italienerne liker ikke å bli spurt om hvor mye den 14-årige Katharina kunne om mat da hun forlot hjemlandet. (Og hvorfor hun krysset alpene - det er jo en uvanlig strevsom måte å komme seg til Frankrike på. Hun kunne bare ta en båt til Marseilles, for eksempel).

Så var det festene. Etter kongens død ble det enda mer liv i fraksjonene som gjerne ville ha mer av kongemakta. Konflikten mellom hugenotter og katolikker førte landet mot full borgerkrig. Det var da Katharina bestemte seg for å lage tidenes mest underholdende matfester for å distrahere og få folk på andre tanker.

I boka Heat av Bill Buford, beskriver han hvordan et følge av 8000 hester, soldater, tjenere og kongelige kokker la ut på et makeløst roadshow som skulle vare i to år. På de ekstravagante bankettene serverte de åtte retters middager, etter italiensk mønster, hvor maten ble båret fram av toppløse damer. Alt i regi av familien som har blitt omtalt som renessansens Kardashians.

Så: Man kan ta italieneren ut av Italia, men kan man ta Italia ut av italieneren?

Og hvem vet: Kanskje lå det i hennes blod alt sammen: Brød, sirkus og dessuten en åtteretters middag for de utvalgte.

Om man kan forsvare toppløs servering? Vel, hun ville jo bare hindre krig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer