Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dronning Elizabeth II verdens lengst regjerende kvinnelige monark

Dronningen tar et glass sjampis før hun sovner hver kveld - og får støtte av alkoekspert

- Kan bidra til at hun evner å stå i en krevende jobb, sier direktør ved Folkehelseinstituttet.

SKÅL FOR LIVET:  Ifølge niesen drikker dronning Elizabeth ett glass sjampis hver kveld. Her fra et møte med Frankrikes president Francois Hollande.  Foto: NTB SCANPIX
SKÅL FOR LIVET: Ifølge niesen drikker dronning Elizabeth ett glass sjampis hver kveld. Her fra et møte med Frankrikes president Francois Hollande.  Foto: NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): «Ved suksess fortjener du den, ved nederlag trenger du den,» sa salige Winston Churchill en gang om champagne. Nå er det blitt kjent at også Englands elskede dronning Elizabeth (90) unner seg et glass sjampis hver eneste kveld.

LATTERMILD: Dronning Elizabeth II er verdens lengst regjerende kvinnelige monark. FOTO: NTB SCANPIX
LATTERMILD: Dronning Elizabeth II er verdens lengst regjerende kvinnelige monark. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Det er dronningens kusine Margaret Rhodes som ifølge den engelske avisen The Independent bekrefter at den høyt respekterte tanten hver kveld tar seg et glass med boblende dråper før hun kryper under dyna. Ved lunsjtider blir dronningen alltid servert en gin og Dubonnet med en sitronskive og masse is i glasset.

Kongelige leverandører

Ifølge matnettstedet delish.com foretrekker monarken trolig Bollinger (pris fra kr 429), Krug (fra kr 799,90), Lanson (kr 389,90) eller Pol Roger (fra kr 398). Dagbladet har plukket ut de rimeligste variantene tilgjengelig på Vinmonopolet, men det er mulig at dronningen har valgt å gå opp noen prisklasser. Felles for disse merkene er at de er leverandører til det kongelige hoff.

Ved det norske Slottet vil ingen kommentere om vår egen dronning Sonja (79) og kong Harald (80) har noen lignende vaner vedrørende alkohol.

- Dessverre, dette er privat og noe vi ikke svarer på, sier en svært betrodd medarbeider ved Det kongelige hoff til Dagbladet.

- Helt greit å feire livet

Her hjemme anbefaler Helsedirektoratet å begrense alkoholinntaket, at man ikke drikker alkohol for helsens skyld, og at man unngår beruselse og tenker over hvilke situasjoner man inntar alkohol i.

Barnelege og professor ved NTNU, Jon Skranes, har stor kunnskap om alkoholens virkninger, og er også en av Norges største eksperter på barn med alkoholskader. Nå er han tilknyttet institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer - med særlig fokus på å få frem at alkohol er en av de aller farligste giftene å få i seg mens man er gravid.

- Jeg har vel egentlig ikke noe kunnskap å bidra med her da damen vel ikke tilhører vår målgruppe av kvinner i fertil alder! humrer Jon Skranes når han blir bedt om å kommentere drikkevarene til damen som har vært dronning siden 6. februar 1952.

Han legger skyndsomt til:

- Er enig i at det må være helt greit å feire livet med et glass champagne hver kveld når man runder 90 år! Men det bør være ved 90 år, ikke 20!

- Skiller denne drikken på noen måte seg ut fra annen type alkohol?

- Tror ikke champagne er noe bedre eller verre enn annen alkohol, mener professoren om drikken med sitt opphav i Frankrike.

Knut Inge Klepp, som er direktør for psykisk og fysisk helse ved Folkehelseinstituttet, er en av våre fremste kapasiteter på alkoholens farer. Han har blant annet advart russen mot alkohol, rett og slett fordi det er et bedøvelsesmiddel. Inntar man store nok doser kan det føre til pustestans.

EKSPERT: - Neppe noe farlig å drikke champagne når man er 90, sier Knut Inge Klepp. Foto: FHI
EKSPERT: - Neppe noe farlig å drikke champagne når man er 90, sier Knut Inge Klepp. Foto: FHI Vis mer

Anbefaler ikke daglig inntak

Men i tilfellet med dronning Elizabeths vane, er han langt mer avslappet:

- Når du har nådd dronningens høye alder, er det neppe noe helseskade forbundet med et glass champagne før leggetid. Tvert imot – om det gir det henne glede, bidrar det kanskje til hennes trivsel, gode helse og evne til fortsatt å stå på i en krevende jobb, mener Klepp.

- Hva er ditt generelle råd til alle oss andre med tanke på inntak av alkohol?

- Å ikke drikke hver dag , både for å unngå avhengighet og helseskade knyttet også til moderat alkoholkonsum. Vi har ikke noe «anbefalt inntak» i Norge, men sier gjerne at «en ikke skal drikke for helsens skyld» ettersom det ikke er noen sikker nedre grense for alkoholinntak for eksempel i forhold til risiko for en rekke kreftformer. For barn og unge under 18 år og for gravide kvinner er anbefalingen å ikke drikke alkohol, konstaterer direktøren ved Folkehelseinstituttet.

Les også:

Prosecco og cava kan du trygt servere

Norges dyreste vin fra Vinmonopolet 2016

Pappvin som får terningkast 6

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media