NM i taco, vinneroppskriften

Dropp kjøttdeigen, Norges beste taco har sjøkreps, chorizokrem og ananassalsa

Kitchen & Table lager Bergens - og Norges - beste taco. Oppskriften får du her.

TACOFREDAG: Ikke et vondt ord om den klassiske fredagstacoen, men disse stiller i en egen liga. NM i Taco gikk av stabelen i Mathallen i Oslo på fredag 4. november Video: Per Ervland Vis mer

Ikke et vondt ord om den klassiske fredagstacoen, men Norges beste taco stiller i en helt annen klasse.

- Her klarte de å vise frem en av de beste råvarene vi har i Norge - sjøkreps - tilberedt på best mulig måte, sier Helle Valebrokk, matblogger og dommer i Norgesmesterskapet i taco til Dagbladet. - En fin crossover-fusion av norsk og meksikansk kjøkken.

SE, LUKTE, SMAKE: Helle Valebrokk (midten) og Marion Nesje (til høyre) smaker på Frida fra Trondheims bidrag i konkurransen. 
SE, LUKTE, SMAKE: Helle Valebrokk (midten) og Marion Nesje (til høyre) smaker på Frida fra Trondheims bidrag i konkurransen.  Vis mer

I dag har hun, sammen med Klaus Pilgaard, bedre kjent som Chili-Klaus og Marion Nesje fra arrangøren Apetina, smakt seg det beste norske taco-restauranter har å by på i NM I taco.

De fire finalistene var Kitchen & table i Bergen, Harry Pepper fra Stavanger, Frida fra Trondheim og 4 Gringos fra Oslo, og har blitt kåret gjennom finaler i de fire byene de siste ukene - den siste i Mathallen i Oslo i formiddag, rett før finalen.

Kreativt

- Jeg forventer å se spennende versjoner av taco, ikke fredagstaco, gjerne med noen overraskende elementer. Og så må det jo være smakfullt og fint å se på, sa Valebrokk i forkant av finalen.

NORGES BESTE TACO: Edwin Rivas og Cecilie Kirkebø brukte sjøkreps i sitt bidrag. Det tok dem helt til topps.
NORGES BESTE TACO: Edwin Rivas og Cecilie Kirkebø brukte sjøkreps i sitt bidrag. Det tok dem helt til topps. Vis mer

Edwin Rivas og Cecilie Kirkebø fra Kitchen & Table på Clarion Hotell Admiral i Bergen ga dommerne full pakke.

BØNNETORTILLA: Lefsene er laget på brune bønner og maismel, og presset på tradisjonelt vis, i tortillapresse.     
BØNNETORTILLA: Lefsene er laget på brune bønner og maismel, og presset på tradisjonelt vis, i tortillapresse.      Vis mer

Tortillas av brune bønner er et sjeldent syn, puréen av chorizo og kremost ga fylde og sødme, saftige sjøkreps var stekt med het adobosaus med røyksmak, ananassalsaen ga et friskt innslag, skivete reddiker ga crunch, og grapefrukt tilførte litt syre. Og som garnityr, en båt avokado og skivet chili.

At det hele var lekkert presentert, ga retten det lille ekstra, men det var altså sjøkrepsen som var stjernen.

- Stek i panne

Det skal ikke mye til å ødelegge den skjøre sjøkrepsen, og det er ikke mange sekundene som skiller en saftig godbit fra en litt intetsigende forvokst overstekt scampi.

Hemmeligheten bak saftige sjøkreps er, ifølge Rivas, så enkelt som å ikke steke dem for lenge.

- Litt olje og smør, og så freser du den i panne til den er gyllen, sier Rivas. - Ikke for lenge, den skal fortsatt være myk, bare såvidt stekt.

Du kan også grille sjøkrepsene.

Ta sjøkrepsen av pannen (eller grillen) og la dem hvile - så ettersteker de seg selv til perfeksjon.

Sjøkrepsene her har de kalt langoustines a la diablo, djevelske sjøkreps, etter den krydrete marinaden de dyppes i - etter at de er stekt.

Oppskriften på vinnertacoen får du under.

VINNERTACOEN: Sjøkrepstacoen var ikke bare god, den var også vakker å se på. Og på siden, en skål med ekstra ananassalsa og garnityr. 
VINNERTACOEN: Sjøkrepstacoen var ikke bare god, den var også vakker å se på. Og på siden, en skål med ekstra ananassalsa og garnityr.  Vis mer