PERFEKT RIS: Husk å skylle risen for et luftig resultat. La risen stå under rennende vann til vannet går fra melkehvitt til nesten klart. Wilson Chung, kokk, sushikursholder, og prod... Vis mer Vis mer

Du bør også skylle boil-in-bag-risen - selv om det ikke står på pakka

Skyllingen gir et mye mer luftig resultat.

Før du koker, må ris skylles. Godt. Dette gjelder også for ris i boil-in-bag!

Men hvorfor skal du egentlig skylle risen?

Den åpenbare grunnen er selvsagt at du får vasket bort støv og andre uhumskheter som enten har sneket seg inn under lagring eller transport, men det mange kanskje ikke vet er at det også har en betydning for konsistensen, ved at du skyller ut stivelse.

BOIL-IN-BAG: Du bør også skylle pose-risen på lik linje med den vanlige risen. Resultatet er luftigere ris. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
BOIL-IN-BAG: Du bør også skylle pose-risen på lik linje med den vanlige risen. Resultatet er luftigere ris. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Står ikke på pakka

Nettopp derfor bør du ikke glemme å skylle boil-in-bag-risen.

- Vi har ikke skrevet på pakka at man behøver å skylle boil-in-bag-risen, men dersom du ønsker et luftigere resultat kan du gjerne gjøre det, sier kommunikasjonssjef for Orkla, Bjørn Brennskag.

Han understreker at boil-in-bag-risen ikke må vaskes for å fjerne skitt, slik man ofte må med vanlig ris, men at det utelukkende handler om å vaske for å redusere stivelse.

LUFTIGERE: Synes du at ris ofte blir klumpete og klebrig kan det også hjelpe å skylle risen. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
LUFTIGERE: Synes du at ris ofte blir klumpete og klebrig kan det også hjelpe å skylle risen. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

- Boil-in-bag-risen skal være ren og er nøye kontrollert, sier Brennskag.

Merk at tipset kun gjelder for ris som skal kokes på ordinær måte, ikke forkokt- eller hurtigris.

Mindre stivelse gir luftigere ris

Alle typer ris inneholder mye stivelse og ved skylling reduserer du dette.

Unntaket er om du skal spise en type «sticky rice» som skal være klebrig, da behøver du ikke skylle like lenge.

MELKEHVITT VANN: Før du koker ris bør du skylle den godt under rennende vann. Dette for å bli kvitt noe av stivelsen, slik at risen ikke kleber seg sammen. Foto: THOMAS R. SKAUG
MELKEHVITT VANN: Før du koker ris bør du skylle den godt under rennende vann. Dette for å bli kvitt noe av stivelsen, slik at risen ikke kleber seg sammen. Foto: THOMAS R. SKAUG Vis mer

Det gjelder likevel ikke all klebrig ris, for eksempel til sushi, anbefales det å skylle risen godt først, slik du kan se i videoen over.

Også til stekt ris er det et poeng å bruke ris som ikke klumper seg og skylle godt.

Mindre karbohydrater

Som en siste bonus vil ikke risen skumme like mye under koking, etter at du har skylt den.

For dem som er opptatt av å begrense mengden karbohydrater vil det også ha den bieffekten at du reduserer mengden av stoffet amylopectin og dermed også karbohydrat-nivået på måltidet ditt.

- Vask av ris reduserer karbohydratnivået litt, sier ernæringsfysiolog Malén Gudbrandsgard til KK.no. I tillegg peker hun på renere smak og et luftigere resultat.

Slik gjør du:

SKYLLER ALLTID: Wilson Chung er kokk og sushikursholder. Før han koker ris til kursene sine skyller han den alltid godt for å få den beste kvaliteten på risen. Foto: THOMAS R. SKAUG
SKYLLER ALLTID: Wilson Chung er kokk og sushikursholder. Før han koker ris til kursene sine skyller han den alltid godt for å få den beste kvaliteten på risen. Foto: THOMAS R. SKAUG Vis mer

- Hell risen i en gryte, og skyll under rennende vann, tre ganger, til vannet er nesten klart, sier Wilson Chung, kokk, sushikursholder, og produktutvikler for Blue Dragon.

Se video av hvordan han koker sushi-ris øverst i artikkelen.

Fremgangsmåten for skylling av ris er lik for alle ristyper.

Skulle vannet ikke være i nærheten av klart, men fortsatt melkehvitt, skyller du et par ganger til.

Du kan gjerne røre litt rundt, enten med en skje eller med hånda.