Du klarer aldri å bake bedre brød enn dette

Oppskrift på eltefritt brød

Du klarer aldri å bake bedre brød enn dette

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Morsdag, sier du? Farsdag? Søndag? Jeg kan ikke komme på noe vakrere enn å bake til frokost for den man vil glede.

Det må være en av livets lykkeligste stunder: Å våkne opp til lukten av nybakt brød.

Du klarer aldri å bake bedre brød enn dette

Eller enda bedre: At det er selve duften som vekker deg. Selv den mest elskverdige, vennligsinnede og silkebløte stemme har lite å stille opp med i konkurransen om å være verdens beste oppvekker.

Jeg vet ikke om noe arbeid på kjøkkenet du får bedre betalt for enn innsatsen du legger i et eltefritt brød. I Norge er det eltefrie bakemiljøet på sterk frammarsj. Men, for heldiggrisene som fortsatt har til gode å oppleve gleden av denne teknikken for første gang, her kommer en kjapp innføring: Det handler om å raskt blande sammen mel og vann til en grøtaktig røre. Denne lar du stå i mange timer, gjerne natten over. Så setter du deigen inn i en glohet ovn, gjerne i en ildfast form eller gryte med lokk.

Det beste brødet du kan bake hjemme

En liten time senere har du laget det beste brødet du kan bake hjemme.

Din egen arbeidsinnsats er begrenset til noen ganske få minutter. Men, premien er desto større. For eltefritt brød har naturen speilvendt regelen om at jo større innsats, desto større belønning: Noen ganske få minutters jobb gir maksimal effekt.

Det handler egentlig om å la naturen gjøre jobben selv. Slik vi gjør med brygging av øl og lagring av vin og ost, for eksempel. Uten å gå altfor teknisk til verks kan vi tenke oss at glutentrådene sakte, men sikkert finner hverandre i løpet av natten (det kan skrives bøker om hva som skjer når en deig hever). Glutentrådene er det som forvandler en grøt til en deig.

Likevel: De som har bakt brød vil fortsatt synes at denne deigen er temmelig fuktig. Frykt dog ikke. Dette går bra.

Jeg har ennå ikke funnet en superenkel måte å huske forholdet mellom mel og vann (og det varierer litt mellom meltyper også). Men, før du blir så erfaren i denne kunsten at du kjenner igjen konsistensen med det blotte øyet, så kan du tenke (for hva det er verdt): Om du har omtrent 400 gram mel, så skal du ha nesten 4 dl vann, men altså litt mindre.

Temperatur på eltefrie brød

De fleste oppskriftene ber deg bruke maks temperatur på ovnen. Som regel sier oppskriftene at du varmer opp til maks før du har i brødet. (Sett inn gryta eller formen mens ovnen er kald, så er sjansen liten for at formen sprekker). Sett på lokk - og først etter en halvtimes tid kan du fjerne lokket. Da får brødet den skorpa det fortjener.

Nedenfor finner fine oppskrifter på eltefritt brød.

Les også:

Er dette verdens beste frokost?

Grovbrød: Billig er best

- Nekter barna å spise brød

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer