- Jeg kaller det en liten revolusjon, sier Jakob Rolland, miljøansvarlig i Kiwi.
Når Kiwi åpner sin nye butikk på Skollenborg i dag, er det kjedens femte - og hittil mest avanserte - miljøbutikk.
Selve bygningen er bygget i passivhusstandard med selvbærende takkonstruksjon i tre, og både betong, isolasjon og asfalt som er brukt er såkalt lavkarbon, altså produsert på en måte som kutter CO₂-utslipp i forhold til vanlig produksjonsmåte.
Selve bygget slipper ut nesten 60 prosent mindre CO₂ og bruker 35 prosent mindre strøm enn ordinære Kiwi-butikker.
- Vi har et hårete mål om å bli klimanøytrale. Da er vi avhengige av å ta både små og store grep, og dette er et av de store, sier Rolland.
En stille revolusjon i dagligvarebransjen
Ifølge Magni Fossbakken, seniorrådgiver for bygg og energisystem i Enova, er dagligvarebutikker blant de bygningstypene i Norge som bruker klart mest energi.
- Dagligvarebutikker er enormt energikrevende, spesielt når det gjelder kjøl og frys, sier Fossbakken til Dagbladet.
Hun vil ikke trekke fram en spesiell kjede, men roser alle de store dagligvarekjedene for å ha bidratt til den miljøteknologiutviklingen som har skjedd i matbutikkene de siste åra.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger