Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Stor blindtest av Coops «smak forskjellen»-varer:

Dyr «smak forskjellen»-mat dårligst ut i blindtest

100 personer testet for TV 2. Kjente ingen forskjell - eller likte billigproduktet bedre.

SMAKER IKKE BEDRE: Over 100 personer fikk smaksteste fire av Coops «smak forskjellen»-produkter mot billigere produkter.
 Over halvparten<span style="background-color: initial;">&nbsp;smakte ikke forskjellen, eller syntes det billigste produktet var best. Appelsinjusen var det hederlige unntaket.&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">54 % kjente forskjell og likte «smak forskjellen» best. Foto: TV2&nbsp;</span><div>
</div><div><br></div>
SMAKER IKKE BEDRE: Over 100 personer fikk smaksteste fire av Coops «smak forskjellen»-produkter mot billigere produkter. Over halvparten smakte ikke forskjellen, eller syntes det billigste produktet var best. Appelsinjusen var det hederlige unntaket. 54 % kjente forskjell og likte «smak forskjellen» best. Foto: TV2 

Vis mer

«Smak forskjellen» lover Coops dyre produktserie. Men en stor blindtest på 100 personer, utført av Matkontrollen, avdekker at de fleste ikke smaker forskjellen.

Programmet blir vist på TV2 i kveld.

- Coop holder ikke løftet, sier matforsker.

Koster mye mer

Coop merker en rekke av produktene sine med løftet «smak forskjellen». Salget av disse produktene øker stadig, ifølge kjeden selv.

En kartong «Coop smak forskjellen» egg koster 40 prosent mer enn vanlige Coop egg.

LOVER FOR MYE: «Smak forskjellen» produktene blir også testet på Coops kommunikasjonssjef Harald Kristiansen (t.h) I kveldens program av TV2s Matkontrollen kan du se hvordan kommunikasjonssjefen klarte seg. Til venstre programleder Solveig Barstad.&nbsp;
LOVER FOR MYE: «Smak forskjellen» produktene blir også testet på Coops kommunikasjonssjef Harald Kristiansen (t.h) I kveldens program av TV2s Matkontrollen kan du se hvordan kommunikasjonssjefen klarte seg. Til venstre programleder Solveig Barstad.  Vis mer

«Coop smak forskjellen» serranoskinke koster over 100 kroner mer per kilo enn klassikeren Taga serranoskinke.

Fancy innpakning lokker

- Når produsentene har en fancy innpakning kan de gjerne ta en høyere pris. Vi kjøper ofte mat på grunn av etikettens utseende. Når de i tillegg lover en smaksforskjell skapes det en forventning om at produktet skal smake bedre. Derfor kan vi oppleve en annen smak bare på grunn av forventningene, sier matforsker og mikrobiolog Trygve Eklund.

Går det an å smake forskjell dersom man blindtester disse matvarene?

Dyrest - scorer dårligst

Matkontrollen plukket ut fire «Smak forskjellen»-produkter som ble smakstestet blindt, opp mot tilsvarende og mye billigere produkter.

Se alle produktene som ble testet i egen faktaramme.

DYRT OG DÅRLIG: «Smak forskjellen» komer dårligst ut i test hos solveig Barstad i kveldens TV2-program av Matkontrollen. foto: TV2
DYRT OG DÅRLIG: «Smak forskjellen» komer dårligst ut i test hos solveig Barstad i kveldens TV2-program av Matkontrollen. foto: TV2 Vis mer

«Smak forskjellen» kom dårligst ut i test

Over 100 personer smakte på hvert produkt, og resultatet ble ikke helt slik Coops produktnavn lover:

■ Over 6 av 10 likte den billige serranoskinken (Taga) bedre enn «smak forskjellen»-produkten, eller smakte ikke forskjellen.

■ Over 6 av 10 likte den billige parmesanosten best (ECU) bedre enn «smak forskjellen»-produktet, eller smakte ikke forskjellen.

■ Over 6 av 10 likte de billige Coop-eggene bedre enn «smak forskjellen»-produktet, eller sakte ikke forskjellen.

Mange av deltagerne i smakstesten reagerte på at de ulike produktene smakte «helt likt».

- Uriktig betegnelse

- «Smak forskjellen»-betegnelsen svarer ikke til det den lover, konkluderer matforsker Trygve Eklund, og trekker ut serranoskinken som et eksempel.

Han har også smakt, og synes personlig den billigste Taga serranoskinken er mørere og bedre enn skinken fra «smak forskjellen».

- Jeg synes ikke en prisforskjell på over 100 kroner per kilo kan rettferdiggjøres.

Eklund, som også har sett på alle produktene, presiserer at den billigste parmesanosten faktisk har blitt lagret i fire måneder lenger enn Coops «smak forskjellen»-osten.

- Så da er det jo en smaksforskjell, men riktignok motsatt av hva markedsførerne bak «smak forskjellen» har tenkt seg, sier matforskeren.

Appelsinjuice unntaket

Juicen var det eneste produktet flesteparten faktisk smakte forskjell på: 56 prosent synes «smak forskjellen»-juicen var best.

De resterende synes enten begge variantene smakte likt, eller likte den billige juicen best.

Coop: - Produkter med høy kvalitet

Coop kjenner seg ikke igjen i resultatene i Matkontrollens undersøkelse.

- Jeg er både litt overrasket og ikke overrasket. Vi vet jo at folk opplever smak forskjellig, men jeg får ikke disse resultatene til å stemme med det vi opplever i butikk. Vi vet at halvparten av kundene våre kjøper et «smak forskjellen»-produkt. Av disse er det 66 prosent som kjøper det igjen. Så vi ser at dette er produkter som kundene setter pris på, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen.

Han mener at det er berettiget at de tar en høyere pris for disse produktene.

- Dette er produkter med høy kvalitet, og ofte er produkter med høy kvalitet en type produksjon som er dyrere, noe som også gjør prisen høyere, sier Kristiansen, som påpeker at Tagas serranoskinke er kunstig billig på grunn av konkurranse.

Matkontrollen utfordret også Coops kommunikasjonssjef til å blindsmake. Hvordan det gikk kan du se på TV 2 ikveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling