EAT: Kjøttbransjen har ikke uventet gått hardt ut mot EAT-Lancet-rapporten. Stordalen ønsker all debatt hjertelig velkommen. Video: Elisabeth Dalseg / Lars Eivind Bones Vis mer Vis mer

EAT-Lancet-rapporten:

EAT-Lancet-rapporten: Slik svarer Stordalen på kritikken

- For noen er dette nok til å sette kaffen i halsen, sier Gunhild Stordalen.

I dag ble den omtalte EAT Lancet-rapporten lansert i Oslo. Gunhild Stordalen presenterte funnene av det hun sa det prestisjetunge tidsskriftet Lancet refererer til som «verdens viktigste rapport».

Rapporten ble tatt imot med stor interesse verden over, men ikke alle er like begeistret.

Norsk kjøttbransje har ikke uventet rustet til motangrep. Matprat, matbransjens eget informasjonskontor publiserte i dag en artikkel som forsvarer norsk kjøttproduksjon: Derfor er norsk kjøtt bærekraftig.

Senterpartiets Geir Pollestad i Stortingets næringskomité er også kritisk til funnene i rapporten.

- At vi maksimalt skal spise 2 egg i uka er spinnvilt! sa Pollestad til Dagbladet.

Stordalen ønsker kritikken velkommen.

- Uten at det kommer en debatt, får vi jo ikke gjort en forskjell! sier Stordalen i videoen over.

Her kan du også se hva hun synes om å stå i stormen.

Stordalen mener også at det er viktig at vi som er i en heldig situasjon går foran og baner vei.

- Hvis ikke Norge skal klare denne omstillingen, hvem skal klare det da?

Ekstremdiett?

For de fleste kan kanskje dette oppleves som en veldig ekstrem omstilling av kostholdet. Dette er helt snudd på hodet, ifølge Harvard- professor Walter Willett. Han har vært autoriteten på ernæring i rapporten.

- Det er ikke EAT-kostholdet som er ekstremt. Det er det vestlige kostholdet som er ekstremt, med veldig høyt kjøttforbruk og tilsvarende lite grønnsaker, sier Willett til Dagbladet.

Han viser til at det vestlige kostholdet har endret seg dramatisk de siste tiåra, og ikke nødvendigvis til det bedre.

- Egentlig skal vi bare tilbake til normalen.