Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

E.coli i kylling

E.coli-faren avblåst: - Men pass på «siste forbruksdag»

Kyllingen på Rema 1000 friskmeldt.  - Uansett er det viktig at all kylling er gjennomstekt, sier Mattilsynet-ekspert.

KYLLING:  Husk  at kylling skal være gjennomstekt. Foto: Dagbladet/Mattilsynet
KYLLING: Husk at kylling skal være gjennomstekt. Foto: Dagbladet/Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før helgen trakk REMA 1000 og Norsk Kylling tilbake et større parti av rå og fryst kylling, da resultater torsdag kveld indikerte at deres egenpålagte grenser var brutt.

GLAD: - I dette tilfellet reagerte vi etter før var-prinsippet, sier kommunikasjonssjef Cathrine Fossum i REMA 1000.
GLAD: - I dette tilfellet reagerte vi etter før var-prinsippet, sier kommunikasjonssjef Cathrine Fossum i REMA 1000. Vis mer

- Vi har fått noen henvendelser fra kunder som har vært bekymret, og er veldig glade for at kyllingen nå er friskmeldt. Det er tatt en rekke prøver de siste dagene, og resultatene viser verdier langt under grenseverdier og er ikke helsefarlige. Mattilsynet er orientert hele veien. Vi tar ingen sjanser når det kommer til matsikkerhet, og i dette tilfellet reagerte vi etter føre var-prinsippet, sier kommunikasjonssjef Cathrine Fossum i REMA 1000.

Fagdirektør Ole Alvseike i Animalia understreker at E.coli fra kylling representerer en minimal risiko i Norge.

- Kylling og annet ferskt kjøtt er trygt hvis folk husker på noen enkle forhåndsregler:

1. Hold temperaturen lav fra butikk til tilberedning.

2. Hold ingrediensene adskilt under tilberedning slik at mat som skal serveres rå, for eksempel salat, skjæres opp først.

3. Biffer og fileter er eventuelt forurenset på overflaten og skal ha god varmebehandling på utsiden.

4. Det kan være en utfordring å grille hygienisk: Hvis stekespaden eller grillutstyret har vært i kontakt med rått kjøtt kan det være langt til vann og vask. Da kan det være et tips å bruk grillvarmen til å brenne av (desinfisere) redskapen. Noen sekunder over sterk varme tar knekken på alle vanlige bakterier, råder fagdirektøren

- Ingen syke i Norge

Mattilsynet kjenner ikke til at noen har blitt syke av E.coli fra kylling i Norge.

- Alle typer E. coli dør under vanlig varmebehandling av kylling, som for eksempel steking. Det er viktig at forbrukerne håndterer maten riktig på kjøkkenet og følger de anbefalte rådene om hygiene og matlaging, for å unngå at eventuelle bakterier fra rått kjøtt kommer på annen mat. Vi anbefaler uansett alltid at alt kyllingkjøtt skal gjennomstekes, råder seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

Hun understreker at alt rått kjøtt har bakterier på seg, men at disse dør når kjøttet stekes eller kokes. Ifølge Mattilsynet er det liten sannsynlighet for å bli smittet gjennom mat hvis man følger deres hygiene-råd.

GODE RÅD:  - Ikke spis kylling etter siste forbruksdag, sier Catherine Signe Svindland i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet
GODE RÅD:  - Ikke spis kylling etter siste forbruksdag, sier Catherine Signe Svindland i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Vask deg godt på hendene etter å ha tatt i rått kjøtt, og bruk en egen kniv og skjærefjøl til kjøttet. Vask hendene før du lager mat, før du spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer og etter toalettbesøk, anbefaler Svindland.

- Hvor lenge kan vi ha kylling liggende i kjøleskapet?

- Lett bedervelige matvarer, som kylling, er merket med «Siste forbruksdag...» og har alltid angitt oppbevaringsmåte. Slike matvarer skal oppbevares kaldt etter produsentens anvisning. Etter siste forbruksdag kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk dersom du spiser produktet, sier Mattilsynets ekspert.

- Oppbevar den kaldt!

Innholdssjef Oda Christensen i MatPrat påpeker at ferdig stekt kylling har holdbarhet i rundt fem dager oppbevart i kjøleskap, og i en tett beholder eller pose. Den rå utgaven har holdbarhet som anvist på pakningen.

GODT TIPS: - Oppbevar alltid kyllingen kaldt i en tett beholder eller pose, uavhengig om den er rå eller stekt, sier Oda Christensen i Matprat.
GODT TIPS: - Oppbevar alltid kyllingen kaldt i en tett beholder eller pose, uavhengig om den er rå eller stekt, sier Oda Christensen i Matprat. Vis mer

- Kylling er en råvare som skal oppbevares kaldt, både stekt og rå. Husk god kjøkkenhygiene ved håndtering av all mat, og særlig når det er snakk om rått kjøtt eller rå fisk. Bruk forskjellige fjøler og kniver til rått kjøtt/rå fisk, grønnsaker og ferdig stekt eller kokt kjøtt/fisk, anbefaler Christensen.

Les også:

Viestads kyllinggryte: Denne retten har jeg spist 500 ganger

Sjekk alle sommerens grillnyheter