Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Edna Falao har drevet restaurant i 46 år i Saint Tropez. Nå blir kjendisstedet revet

Edna Falaos restaurantdrøm i knas: - Gråter når bulldoserne kommer

- En fryktelig situasjon å havne i, sier Edna Falao (79). Nå ber den norske jetsett-dronningen president Macron om hjelp for å slippe å rive restauranten i Saint-Tropez.

KNUST: Internasjonale kjendiser og nordmenn på ferie har stått i kø for å slikke sol og drikke champagne hos Edna Falao i Saint-Tropez. Nå rives hennes populære strandrestaurant, l'Esquinade. Arkivfoto: TV3
KNUST: Internasjonale kjendiser og nordmenn på ferie har stått i kø for å slikke sol og drikke champagne hos Edna Falao i Saint-Tropez. Nå rives hennes populære strandrestaurant, l'Esquinade. Arkivfoto: TV3 Vis mer

Gjennom snart 50 år har norske Edna Falao servert champagne til franske presidenter, kongelige og internasjonale superstjerner av alle slag på sin restaurant, l'Esquinade, i eksklusive Saint-Tropez på den franske riviera.

Også et stort antall nordmenn på ferie langs den azurblå kysten har opp igjennom åra hatt et besøk hos Edna som fast punkt på programmet. Falao har tatt imot alle med like åpne armer i det rustikke og uformelle spisestedet med tilhørende strand og badeliv.

Men nå er det slutt. Falao, som snart fyller 80 år, har fått beskjed om at restauranten skal rives i oktober.

- Dette er en katastrofe for oss. Jeg kommer til å gråte når bulldoserne kommer åttende oktober, sier Edna Falao til Dagbladet.

PIRATSKIP: Strandrestauranten, l'Esquinade, ligger som ei strandet skute på Pampelonne-stranda i Ramatuelle, vegg i vegg med Saint-Tropez. Foto: Se og Hør.
PIRATSKIP: Strandrestauranten, l'Esquinade, ligger som ei strandet skute på Pampelonne-stranda i Ramatuelle, vegg i vegg med Saint-Tropez. Foto: Se og Hør. Vis mer

De lokale myndighetene har vedtatt en rekke tiltak for å fremme en mer bærekraftig og miljøvennlig turisme i området. En reduksjon i antall serveringssteder langs den populære Pampelonne-stranda i Ramatuelle, der Falao holder til, vegg i vegg med Saint-Tropez, er et av virkemidlene som har vakt størst diskusjon. Forbud mot å ankre opp i deler av den lystyacht-tette bukten utenfor, og en reduksjon av antall faste strandstoler, er andre tiltak som er på trappene.

- Jeg har vært vettskremt gjennom hele det siste året, for vi har ikke visst hvordan dette kom til å gå for oss. Nå har vi nettopp fått beskjed om restauranten skal jevnes med jorda. Det er bare kjempetrist alt sammen, sier en nedbrutt Falao, som driver stedet og den tilhørende strandbaren sammen med sønnen, Manuel Urbini.

Framtida er likevel ikke helsvart for mor og sønn.

- I motsetning til en rekke av våre beste restaurantvenner og -naboer her på stranda, har vår lille familiebedrift fått fornyet kontrakten, og kan fortsette driften. Det vil imidlertid koste oss så mye å bygge opp en ny restaurant, at jeg er svært urolig for om vi kommer til å klare dette.

Kjente restauranter forsvinner

Hun forteller at restauranten hvert år har måttet søke om fornyet driftstillatelse. I hele ti år har de visst om planene for den «nye» stranda, og krysset fingrene for at de ikke ville rammes av endringene. Slik skulle det altså ikke gå.

STAMGJEST: Filmstjernen og dyrevernforkjemperen, Brigitte Bardot, er ett av mange kjente navn som Edna Falao med jevne mellomrom har tatt imot i restauranten. Til v. Falaos mann, Roger Urbini. Foto: Privat
STAMGJEST: Filmstjernen og dyrevernforkjemperen, Brigitte Bardot, er ett av mange kjente navn som Edna Falao med jevne mellomrom har tatt imot i restauranten. Til v. Falaos mann, Roger Urbini. Foto: Privat Vis mer

Et lyspunkt er at den nye kontrakten gjelder for hele 12 år. Falao er også takknemlig for at de har fått forlenget bruksretten til stranda nedenfor. Det har nemlig ikke alle naborestaurantene gjort.

- Naborestauranten vår, populære Moorea, har mistet strandretten. Rod Stewart og Hugh Grant er blant de faste gjestene der. Stedet må sannsynligvis stenge på dagtid, og bare ha åpent om kvelden. Eierne er selvfølgelig sterkt bekymret for framtida.

Litt plastfolie rundt bananstilkene gjør at de får lengre levetid. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Ifølge Falao vil rundt ni restauranter forsvinne fra det attraktive strandområdet ved Saint-Tropez. Noen av dem er blant de aller mest publikumskjære, forteller hun:

MANGE MINNER: Cannesfestivalen, skandaler og myter...
Edna Falao på sin restaurant L’Esquinade. Foto: Nina Hansen
MANGE MINNER: Cannesfestivalen, skandaler og myter... Edna Falao på sin restaurant L’Esquinade. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Det vil nok sjokkere mange at Bagatelle Beach, Key West, Nioulargo og La Plage des Jumeaux er blant de kjente stedene som blir borte, tror Falao.

Tegningene klare for nybygg

Nå krysser hun fingrene for at finansieringen for den nye restauranten vil gå i orden.

- Det står pengesterke krefter i kø for å ta over, hvis vi blir nødt til å kaste inn håndkleet. Jeg kan bare be til høyere makter om at vi får til en fornuftig finansiering med renter som vi kan leve med, uttaler Falao.

GLADE GJESTER: Wenche Myhre og kjæresten, Anders Eljas, er blant de mange norske gjestene som har besøkt Edna Falao og sønnen Manuel Urbini i Saint-Tropez. - Edna er et strålende menneske, uttalte vår store stjerne for en tid tilbake. Foto: Se og Hør
GLADE GJESTER: Wenche Myhre og kjæresten, Anders Eljas, er blant de mange norske gjestene som har besøkt Edna Falao og sønnen Manuel Urbini i Saint-Tropez. - Edna er et strålende menneske, uttalte vår store stjerne for en tid tilbake. Foto: Se og Hør Vis mer

Hun opplyser at nyetableringen vil koste i underkant av åtte millioner kroner. Tegningene er allerede klare for den nye restauranten, som - hvis alt går i orden -skal bygges i løpet av vinterhalvåret 2018/2019. Restauranten skal ligge omtrent på samme sted som i dag, bare litt lenger opp fra vannkanten. Den vil likne mye på dagens utgave, forteller hun.

Det vil med andre ord si et røft trebygg, som mest av alt ser ut som en strandet sjørøverskute. Innvendig er stilen uformell og hyggelig, med provencemønstrede tekstiler, kurver hengende fra taket, peis med levende ild i vinterhalvåret, og vegger dekorert med bilder fra stedets fargerike historie.

- Hvite duker vil du aldri få se hos oss. Da kan du heller dra til Nice eller Cannes. Jeg er en gammel dame, og liker en gammeldags stil, forteller Falao, som er hjemme i Norge på snarvisitt, før hun må ned til Frankrike igjen for å følge opp situasjonen som har oppstått.

Brev til Emmanuel Macron

Falao har mottatt mye støtte og oppmuntring i den vanskelige prosessen fra venner og kjente.

Vedtaket om å rive en rekke av de mest kjente restaurantene har skapt stor debatt i franske medier og stort engasjement i sosiale medier, forteller hun.

Sammen med sine restaurantkolleger har Falao dessuten like godt sendt en bønn til landets president:

- Vi har sendt et brev til president Macron, og bedt om at han skåner restaurantene. Foreløpig har vi ikke hørt noe, dessverre.

Årlig flokker horder av turister fra hele verden til strendene i og rundt jetsett-byen Saint-Tropez. Få steder har flere kjendiser danset like heftig på bordene i solnedgangen, som på restaurantene akkurat her.

FARGERIK: Edna Falao på sin restaurant utenfor Saint-Tropez. 
Foto: Nina Hansen
FARGERIK: Edna Falao på sin restaurant utenfor Saint-Tropez. Foto: Nina Hansen Vis mer

Falao nevner i fleng stjerner hun har tatt imot på l'Esquinade; Motenavn som Cavalli, Lagerfeld og Galliano. De fleste nyere, franske presidentene. Den svenske kongefamilien. Carola. Charles Aznavour. Cher. Gipsy Kings. Og selvsagt Brigitte Bardot, som ble til en venn, og som til og med har vært med Falao til Norge.

Blant alle de norske kjendisene som opp gjennom tiden har stukket innom for å hilse på, er Gro Harlem Brundtland, Dizzie Tunes, Wenche Foss, Hege Schøyen, Bettan, Grethe Kausland, Benny Borg og Linni Meister.

To bryllup er bestilt

Edna Falao, er Oslo-kvinnen som dro til Paris for å lære matlagingens kunst på Le Cordon Bleu, men som traff mannen i sitt liv, og endte opp som restaurantvertinne i glitrende Saint-Tropez. Nå innrømmer hun at det røyner på:

- Vi er selvsagt glade for å få fortsette, men jeg må nok innrømme at det sitter langt inne å skulle begynne på’n igjen akkurat nå som alt gikk så bra, sukker hun.

Hun går likevel på med krum hals sammen med sønnen. Forhåpentligvis kan hun også neste sommer ønske velkommen til mat, vin, sol, glitrende hav og hvit sand mellom tærne på en av verdens mest ettertraktede strender.

- Vi har allerede to bryllup planlagt for sommersesongen 2019. Jeg håper selvsagt inderlig at de kan gå av stabelen på stranda som planlagt, og at ikke jeg må ha dem i hagen min i stedet, sier Falao.