Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Matbutikkenes coronatiltak:

Egne tider for risikogruppene

Flere butikker åpner for at eldre og spesielt utsatte kunder får butikken for seg selv i morgentimene.

EGNE TIDER: Flere butikker har nå egne handletider for eldre og andre som er i risikogruppene. Foto: Christian Thorne / Meny
EGNE TIDER: Flere butikker har nå egne handletider for eldre og andre som er i risikogruppene. Foto: Christian Thorne / Meny Vis mer

Det er nok mange som kjenner litt ekstra etter før de går i butikken i disse dager, men for noen er det nok litt høyere terskel enn for andre. Spesielt for eldre og andre som er i risikogruppen dersom de skulle få corona-smitte, kan et besøk i matbutikken forholde seg som den reneste ekstremsporten.

Flere butikker tar nå grep og innfører egne tider for eldre og dem som er i risikogruppene.

- Vi har mange eldre kunder, og ønsker å ta litt ekstra vare på dem, sier Christer Thorne, butikksjef på Meny CC Vest, til Dagbladet.

For å skjerme dem, og andre i utsatte grupper, åpner butikkene nå en time tidligere, slik at de kan handle uten at det er så mange andre i butikken.

- Vi har økt hyppigheten av renhold hele dagen, men på morgenen vet vi at alt er nyvasket, fra handlekurver til håndtak på kjøle- og fryseskap, sier Thorne.

Tiltaket har blitt meget godt mottatt av kunder, både til ansatte i butikken og på butikkens Facebook-side. Totalt har nå ni Meny-butikker egne åpningstider for utsatte grupper, forteller Nina Horn Hynne, informasjonssjef i Meny: På Tolvsrød, CCVest, Røa, Åsane (Vestfold), Indre Havn (Sandefjord), Borreveien (Horten), Bekkestua, Nordstrand og Lambertseter.

Tilbakemeldingene har vært udelt positive, både i butikk og på butikkens facebooksider. Tilbudet er også populært - uten å bli for mye besøkt, noe som er poenget.

- I løpet av den timen har vi 60 - 70 kunder som kommer innom.

Dag for dag, uke for uke

Om flere butikker kommer til, hvor lenge tiltakene vil vare, og helt hvordan det vil se ut er ikke spikret i stein.

- Vi ser det an, og tar det litt dag for dag, uke for uke, sier Thorne.

Butikken har hatt åpent for utsatte hver morgen i forrige uke, mens denne uka vil de skjermede handletidene tilbys mandag til torsdag, mens fredag og lørdag er de åpent som normalt for alle kunder.

- Vi sliter litt med å bemanne opp, så dette er noe vi ser på nå. Det er mange hensyn å ta - også til de ansatte. Nå åpner vi en time tidligere, noe som betyr tidligere start.

Også butikkene har flere syke enn normalt, så det er prisgitt at det faktisk har nok ansatte til å dekke skiftene.

Dugnad i Sjøvegan

Dagbladet har tidligere skrevet om Sjøvegan i Salangen kommune i Troms som innførte egne åpningstider om morgenen for syke. Det er to butikker i Sjøvegan, Coop Extra og Rema 1000.

- Det var et initiativ fra Coop-kjøpmannen på Extra, som tok kontakt med kommunen - og kommunen ønsket en dugnad. Det var vi selvsagt med på, sier Hilde Erstad, regiondirektør i Rema 1000 til Dagbladet.

Butikkene stilte to timer til rådighet for risikogruppene og lærere og skoleansatte uten elever er dørvakter sammen med Røde Kors og frivillige.

- Det er ikke det at det ikke er lov å gå inn da, men de veileder og oppfordrer andre til å holde seg unna i denne perioden, sier Erstad.

Sjekk sosiale medier

Coop har noen flere butikker med egne åpningstider for utsatte grupper.

Coop Mega Sirkus i Trondheim åpner vanligvis klokka ni. Nå holder de åpent for disse kundene fra åtte til ni.

- Vi hørte om dette i forrige uke og synes det var et strålende tiltak, sier butikksjef Geir Jørgensen til Dagbladet.

- Nå er det mange butikker som ikke har mulighet til dette, fordi de åpner så tidlig på morgenen. Men vi er i en posisjon at vi er på et senter som åpner klokka ni, så vi har da valgt å åpne åtte for eldre og dem i risikogruppene.

Han forteller at tilbudet blir brukt, men ikke av for mange, slik intensjonen er. Mandag benyttet rundt 25 stykker seg av muligheten.

PRESSEKONFERANSE: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, forteller hvorvidt du kan gå i butikken eller ikke. Video: NTB Scanpix Vis mer

- For butikker med lang åpningstid, fra 07 til 23, er dette litt vanskeligere å gjennomføre fordi man da må nekte andre kunder tilgang til butikken, supplerer Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

Han oppfordrer til å sjekke sosiale medier og eventuelt med kommunen om dette gjelder for noen butikker i ditt nærområde.

Hele Norges coronakart