Monsanto blir større

Eieren av dette ugress­middelet er nettopp blitt den største trusselen mot maten din

De færreste kjenner til selskapene som bestemmer det du skal spise.

ROUNDUP: Det kjemiske stoffet glyfosat markedsføres bland annet gjennom varemerket Roundup. Eieren av Roundup heter Monsanto og skal i disse dager slåes sammen med tyske Bayer. Det gjør at de vil ha kontroll på hvert fjerde frø i verden. Foto: Produsenten
ROUNDUP: Det kjemiske stoffet glyfosat markedsføres bland annet gjennom varemerket Roundup. Eieren av Roundup heter Monsanto og skal i disse dager slåes sammen med tyske Bayer. Det gjør at de vil ha kontroll på hvert fjerde frø i verden. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet:) Senator Bernie Sanders kalte det en «trussel mot alle amerikanere». Demonstranter kaller sammenslåingen et «giftermål fra helvetet».

I begynnelsen av april ble sammenslåingen mellom amerikanske Monsanto og tyske Bayer godkjent av EU til store protester fra politikere, vitenskapsfolk, markedsregulatorer og aktivister. Bayer kjøper nå Monsanto for 66 milliarder dollar.

Organisasjoner over hele verden har lenge advart mot sammenslåingen mellom de to selskapene.

Så, hvorfor skaper en sammenslåing mellom to, for allmuen, ukjente selskaper så mye brudulje?

Vel, selv om selskapene aldri selger noe til den jevne forbruker, så er sjansen for at du er en indirekte kunde forbløffende stor. Dette er nemlig selskaper som selger frø og sprøytemidler.

Den mest åpenbare innvendingen er at konkurransen på frø- og sprøytemidler blir mindre. Og bøndene frykter at prisene vil skyte i været.

Verdens største selskap

Den miljøbevisste forbruker kjenner nok allerede til Monsanto. Selskapet er en yndet skyteskive for demonstranter verden over. Selskapet har fått rollen som Ondskapen selv blant alle onde, multinasjonale selskaper. Kritikken går først og fremst på at Monsanto selger genmodifiserte frø. Monsantos frø er utviklet til å tåle deres egne sprøytemidler. Det betyr at når åkeren er sådd med disse frøene, vil sprøytemiddelet drepe «alt annet» som måtte befinne seg på jordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer