Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Rører ikke alkohol:

Einar Lunde om hvordan han lurte døden: - Fortsatt har jeg mareritt

Det norske folk lærte å stole på Einar Lunde i de 40 åra han var ankermann i Dagsrevyen. Selv måtte han søke hjelp et annet sted.

ENGASJERT: Einar Lunde beriker alderdommen med å dele erfaringer fra sitt liv, som her fra mediehøgskolen Gimlekollen.
ENGASJERT: Einar Lunde beriker alderdommen med å dele erfaringer fra sitt liv, som her fra mediehøgskolen Gimlekollen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å møte tv-legenden Einar Lunde (75) ansikt til ansikt, er litt som sitte med fjernkontrollen i hånda og zappe fra den ene spennende historien til den neste. I det ene øyeblikket er TV-nestoren tilbake i de afrikanske fjell. Han sitter fastlåst mellom sjåfør og en bevæpnet soldat i en lastebil hvor bremsene har sviktet, og som ruller bakover og stadig nærmere stupet.

image: Einar Lunde om hvordan han lurte døden: - Fortsatt har jeg mareritt

Og hele tida er han akkurat slik du husker ham fra tv-skjermen: Tydelig, engasjert og med et vennlig nikk de gangene han stopper opp, slik at du husker å notere alt.

GODT GIFT: Einar Lunde og kona Ellen Westberg Andersen feiret sølvbryllup i fjor. Her fra gallamiddagen til ære for president Jacob Zuma på Det kongelige slott i 2011. Foto: Tom Hansen/Pool
GODT GIFT: Einar Lunde og kona Ellen Westberg Andersen feiret sølvbryllup i fjor. Her fra gallamiddagen til ære for president Jacob Zuma på Det kongelige slott i 2011. Foto: Tom Hansen/Pool Vis mer

Det er bare når han selv blar i den fancy menyen på Grand Café i Oslo at Einar Lunde ikke er helt seg selv og trenger noen sekunder på å finne rette ord.

- Har dere ikke omelett? spør han med undrende blikk til den svenske kelneren som rister på hodet.

Når vi halvannen time seinere er ferdig med den sene lunsjen og bare bestikket ligget igjen på tallerkenen med «dagens fisk», er fortsatt pensjonisten like energifull - til tross alle dramaer som har passert på hans livsvei.

FULLSATT: Uansett hvor Einar Lunde reiser, venter publikum i spenning. Her fra Feda i Kvinesdal. Foto: Hans Alf Slengesol
FULLSATT: Uansett hvor Einar Lunde reiser, venter publikum i spenning. Her fra Feda i Kvinesdal. Foto: Hans Alf Slengesol Vis mer

- Jeg føler på veldig takknemlighet for å ha overlevd alt sammen, uten særlig varige men, og at jeg nå får bringe budskapet videre. Hver gang jeg står foran en fulltallig folkehøyskole eller møter mennesker i en annen fase av livet, føler jeg at jeg gir stafettpinnen videre når jeg deler mine opplevelser fra Afrika. Å dele historien føles både meningsfullt og viktig.

Tror ikke Moland og French drepte sjåføren

Han løfter den høyre pekefingeren opp i været, så fort ned igjen:

- Når du har sett så mye lidelse tett på, graver opplevelsene dype furer i sinnet og hjertet ditt. Jeg håper de aldri vil gro, for det er viktig med påminnelsen om at du ikke kan ta noe i livet som en selvfølge!

En av de kommende dagene skal Lunde på kino for å se «Mordene i Kongo», filmen fra et land han også besøkte i tida som Afrika-korrespondent for NRK tilbake på 1980-tallet.

- Den gang het landet Zaire. Jeg fikk ikke visum, men snek meg en gang inn over grensen og akkurat til de områdene hvor Joshua French og Tjostolv Moland oppholdt seg. Her snakker vi om et svært uframkommelig område med tett skog, og hvor man er helt avhengig av en lokalkjent sjåfør, sier Einar.

PÅ FARTEN: Ukedagene er stort sett fylt med mange gjøremål. Helgene er viet familien.
PÅ FARTEN: Ukedagene er stort sett fylt med mange gjøremål. Helgene er viet familien. Vis mer

Den siste setningen kommer med lavere stemmevolum.

- Personlig er jeg overbevist om at guttene ikke drepte sjåføren, sier Lunde.

Årsaken til dette, er at han tror på forklaringen til Moland og French om at det var en rekke personer til stede, og at de i så fall ville ha blitt drept der og da. Denne forklaringen møtte stor motbør under rettssaken.

- Ikke mange mil borte - rett over grensa - opplevde nemlig jeg i 1982 å sitte i en Landrover som kjørte over to barn som plutselig hadde løpt ut i veien foran oss. Jeg ropte til sjåføren at vi måtte ut og hjelpe barna. Han skrek tilbake at vi kom til å dø hvis vi ikke kjørte. I løpet av sekunder angrep mobben bilen vår med hakker. Den ene slo gjennom frontruta og traff meg i overarmen så blodet sprutet, erindrer Lunde.

Det tidligere nyhetsankeret forteller videre.

- Uvissheten var fryktelig. Jeg trodde vi hadde drept to barn, men det viste seg heldigvis at det hadde gått bra med dem. Den ene var helt uskadd, mens den andre hadde fått noen skrammer.

I dokumentarserien «En sterk historie» på NRK forteller den meritterte journalisten om episoden som kunne kostet ham livet.

HELDIG: - Englene har jobbet overtid for meg, sier Einar Lunde om alle dramaene han opplevde i Afrika.
HELDIG: - Englene har jobbet overtid for meg, sier Einar Lunde om alle dramaene han opplevde i Afrika. Vis mer

Nestoren er rask til å understreke at han på ingen måte forsøker å romantisere hva Moland og French hadde som mål for sitt opphold i Kongo:

FORFATTER: Einar Lunde har skrevet flere bøker om sine opplevelser.
FORFATTER: Einar Lunde har skrevet flere bøker om sine opplevelser. Vis mer

- Oppdraget til de eventyrlystne guttene i Afrika står stikk i strid med det jeg står for, men jeg føler meg trygg på at de ikke var mordere. Jeg vet nemlig om automatikken dersom de hadde vært det.

Viser ny side av seg selv som pensjonist

Da Einar Lunde en gang var unge Lunde, vi er tilbake i 1968 og allerede som sommervikar i Dagsrevyen avslørte lysluggen store sikkerhetsbrudd hos handelsflåten.

«- Det å være hjelpeløs overfor barn - når du er pappa selv - er det verste ved å være journalist på en slagmark.» Einar Lunde

- Rederne ble rasende på meg, men konklusjonen ble at politikerne etterpå innskjerpet reglene slik at de ansatte på skipene fikk en tryggere hverdag. Kanskje jeg var dumdristig og naiv, ikke vet jeg. Men den gang, som nå: Kommer jeg på sporet av noe kritikkverdig, blir jeg veldig ivrig! sier Lunde mens det glimter til bak glassene.

Etter ti tusen sendinger flyttet Einar Lunde seg i 2010 ut av NRK Marienlyst og byttet tv-studioet med stappfulle bedehus, forsamlingslokaler og skoler der han snart har holdt like mange foredrag.

- Jeg er så gammel at jeg fortsatt husker at for eksempel NATO ble til. Nå skriver vi 2018 og opplever at Trump river ned mange av de internasjonale avtalene som har vært med å skape fred i verden. Han gjør verden farligere. Og det kommer jeg også inn på i den drøyt time lange forestillingen.

- Forestillingen? Er det ikke mer et kåseri eller foredrag du reiser rundt med?

ENGASJERT: - Min far og jeg snakket mye om hvor viktig det er planlegge pensjonisttiden og å være i aktivitet, sier Einar Lunde.
ENGASJERT: - Min far og jeg snakket mye om hvor viktig det er planlegge pensjonisttiden og å være i aktivitet, sier Einar Lunde. Vis mer

- Et godt spørsmål! Vet du, mange sier det er stand up jeg holder, for de ler så mye underveis, mens jeg er i fullt firsprang med armer og bein. Det er kulturkollisjon, det! Men det er det jeg synes er så gøy - å vise også en annen person enn den alvorlige mannen de husker fra tv-ruta gjennom 42 år.

Sier Einar Lunde, ikke iført dress, men lakserød genser utenpå blårutete skjorte. Han synes det er godt å slippe å jobbe 17. mai og i feriene, og i stedet vie tida med familien.

ALT HAR SIN TID: 27. september 2010 - på dagen 40 år etter debuten i1970 - ga Einar Lunde seg som ankermann i NRK . Her får han en god klem av kollega Ingvild Bryn.
ALT HAR SIN TID: 27. september 2010 - på dagen 40 år etter debuten i1970 - ga Einar Lunde seg som ankermann i NRK . Her får han en god klem av kollega Ingvild Bryn. Vis mer

- Livsrytmen endret seg etter at jeg ble pensjonist, men jeg er like aktiv som før. Vet du, om ei uke reiser jeg på ny tematur med utsolgt gruppe til Sør-Afrika, Tanzania og Zanzibar. Helt siden vi startet i 2002 har vi ikke hatt én opplevelse av kriminell art på disse reisene, de har bare vært til enorm glede.

De samme ordene bruker Einar når han skal beskrive hvordan det var å ha en far som både radiojournalist og biskop.

- Jeg vet at far jobbet veldig med å være etterrettelig i alt han gjorde, noe jeg har forsøkt å følge opp. Det jeg gjør som journalist, skal folk kunne stole på.

VELKOMMEN TIL DAGSREVYEN: Einar Lunde var ankermann i NRKs viktigste tv-program i 40 år.
VELKOMMEN TIL DAGSREVYEN: Einar Lunde var ankermann i NRKs viktigste tv-program i 40 år. Vis mer

I 1974 opplevde Lunde å få tre skarpladde geværer rettet mot seg. Bakgrunnen var at den norske journalisten og en svensk radiotekniker ble kastet i fengsel etter å ha vært øyenvitner da landets nye statsoverhode var blitt drept. Begge ble anklaget for å være CIA-spioner.

- Under fangetransporten presset to soldater geværløpene hardt mot ribbeinene mine. Det var tortur. Når jeg tar her nå, gjør det vondt ennå, sier Einar og presser tomlene litt under brysthøyde på hver side.

Innhentes av fortiden

Han legger hendene mot bordkantene, blikket hviler framover.

- Det som har satt sine spor, er to ting jeg fortsatt har mareritt om: Møtet med uskyldige barn som døde av sult, fordi myndighetene heller ville krige enn å gi dem mat. Eller at de havnet i kryssild og ble såret eller drept. Jeg har møtt begge grupper på veldig nært hold.

Han stopper opp.

- Det å være hjelpeløs overfor barn - når du er pappa selv - er det verste ved å være journalist på en slagmark. Jeg husker hvordan sjefene i NRK var på den tida: Traumatiske opplevelser? Heh! Vi er proffe, vi trenger ikke debrifing, mente mine overordnede.

- Men de tok feil?

- Om de gjorde! Noen år senere , det må ha vært i 1988, var jeg på en internasjonal konferanse i Kristiansand med temaet barn i krig og sult. Jeg hadde reist ned dit for Dagsrevyen, men da jeg så de grusomme bildene på skjermen, var det som om de brant seg gjennom den proffe rustningen jeg hadde på meg. Minnene ble så kraftige at jeg brøt helt sammen. Jeg strigråt, klarte ikke å stoppe. Så ble jeg ført ut av salen av fagfolk og fikk hjelp av en psykiater og psykolog til å bearbeide kaoset inne i meg. Heldigvis har vi i dag profesjonelle sjefer i NRK som tar krigsoppdrag på alvor. Nå blir man sendt på kurs på forhånd og debrifing etterpå. Det er livsviktig!

- Kan du fortsatt kjenne på denne angsten, så mange år etter?

- Jeg har bearbeidet det, men den dag i dag har jeg litt mareritt om en annen opplevelse. Vi er ute og kjører militærtransport i Eritrea. Det er midt på natta, vi er på vei oppover fjellene hvor det mangler veiskuldre og det er 700 meter rett ned i mørket. Så svikter bremsene. Bilen begynner å rulle bakover mot stupet; jeg sitter i forsetet med sjåføren på den ene siden og en geriljasoldat på den andre. Jeg venter på at nå er alt over. Så, plutselig får sjåføren satt bilen i førstegir og sluppet opp clutchen. Teamet som hadde vært på lasteplanet, skrek og hoppet av. Bilen sklir og stopper. Vi sniker oss ut. Da ser vi det: Lasteplanet befinner seg allerede utenfor stupet, og bakhjulet vårt er 11 cm fra kanten av stupet. Et kvart sekund fra døden! reflekterer Einar mens høyre tommel og pekefinger viser hvorfor han fortsatt er blant oss.

- Hva har din kristne tro betydd i slike stunder?

- Uavhengig om jeg har vært hjelpeløs eller i andre stunder; Guds omsorg har vært helt uvurderlig. Jeg føler at englene har jobbet overtid 24/7 hele livet for meg. Det har vært så mange opplevelser der jeg har vært bare en hårsbredd fra døden - så jeg tar ingenting for gitt. Kjenner bare på en veldig takknemlighet.

GIR STOR GLEDE: Siden 2002 har Einar Lunde vært reiseleder i Sør-Afrika, Tanzania og Zanzibar. Her i Krügerparken og møte med høvding Ngobenis tre koner. Foto: Torbjörm Selander
GIR STOR GLEDE: Siden 2002 har Einar Lunde vært reiseleder i Sør-Afrika, Tanzania og Zanzibar. Her i Krügerparken og møte med høvding Ngobenis tre koner. Foto: Torbjörm Selander Vis mer

Einar Lunde fylte 75 år i mars, men ikke et øyeblikk har han fundert på å unne seg litt roligere dager. For fortsatt husker han så inderlig godt hva som skjedde med fars kolleger, da de for mange år siden ble pensjonert i NRK:

- To av dem var superkjendiser. En dag var de pensjonister, og plutselig var det ingen som spurte etter dem eller hørte deres stemmer. Begge døde etter kort tid. Hendelsene gjorde inntrykk på både far og meg, og vi reflekterte over hvor viktig det er å ha en plan for hva man skal fylle også tida etter jobbkarrieren med. La deg engasjere! Kanskje du kan melde deg som sjåfør på eldresenteret, eller tilby deg å steke vafler der en dag i uka?

Fikk råd av NRKs sminkedame

- Selv er jeg grusomt heldig som har noe å fortelle, noe å dele med publikum - enten her i Norge eller under å få innvie temareisende i Nelson Mandela og Desmond Tutus verden. Det er så mye å fortelle; både skremmende og spennende: bare se på den økonomiske veksten som finner sted i Afrika nå med Kina som lokomotiv. Da er det ekstra gøy å trekke linjene opp og avsløre hvordan slike hendelser også påvirker Norge. Alt henger sammen med alt!

Blikket er ivrig; hendene stadig oppe, engasjert støttende til det han sier. Han er i full gang med opptrening etter en stor ryggoperasjon - og går på helsestudio flere ganger i uka.

- Når man ser bildene fra da du sluttet i NRK i 2010 kontra nå, er det ikke store forskjellene på utseendet?

- Tusen takk, men den honnøren deler jeg med en av sminkedamene på Marienlyst. Da jeg var 40 år gammel og allerede hadde holdt på i 15 år i Dagsrevyen, sa hun en kveld følgende etter sending: «Einar, du bør smøre deg inn hver dag morgen og kveld med fuktighetskrem. Det hjelper for huden.» Så det rådet har jeg fulgt, hver eneste dag siden.

- Hva gjenstår på din bucket-list; i forhold til noe du ha opplevd i dette livet?

Einar biter seg umerkelig i leppa.

POPULÆR: Nylig holdt Einar Lunde veiledningssamtale på mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand. - Vi trenger dyktige journalister som har bein i nesa og som ikke lar seg presse av antall klikk eller kommersielle interesse.
POPULÆR: Nylig holdt Einar Lunde veiledningssamtale på mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand. - Vi trenger dyktige journalister som har bein i nesa og som ikke lar seg presse av antall klikk eller kommersielle interesse. Vis mer

- Jeg har aldri hatt en sånn liste, for livet har vært så spennende hele tida! Helt fra jeg begynte i speideren eller var med i Sølvguttene og innom NRK med dem to ganger i uka; det har gått i ett og aldri vært et kjedelig øyeblikk.

Lunde vet mer enn noen at vi alle har en tilmålt tid her på jorda.

Da han var korrespondent for den amerikanske mediegiganten ABC News på 1970-tallet, kunne telefonrapporter aldri vare mer enn 35 sekunder.

- Og det var inkludert ordene «This is Einar Lunde, Oslo, Norway». Årsaken var at kanalen satt på vitenskapelige undersøkelser om at amerikanerne ikke klarte å konsentrere seg om ett tema i mer enn 35 sekunder, sier Lunde.

Så gikk det noen år, og Lunde fikk beskjed om å begrense telefonrapporten - for nå viste ny innsikt at lytterne kun klarte å konsentrere seg i 27 sekunder om gangen.

I dag, med det pulserende nyhetsbildet som til enhver tid oppdateres og endrer seg på mobilen, spøker den høyt respekterte tv-veteranen at han trolig bare ha fått sagt seks ord:

« This is Einar Lunde, Oslo, Norway».

Klar for helgekos? Finn oppskriften her!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!