Riktig bruk av oppvaskmaskin

Ekspert: - Legg aldri dette i oppvaskmaskinen

Her er ti populære kjøkkenredskaper du bør vaske opp for hånd.

GODE RÅD: Mye blir skinnende rent etter en runde i oppvaskmaskinen, men det er flere kjøkkenredskaper ekspertene anbefaler at du vasker for hånd. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
GODE RÅD: Mye blir skinnende rent etter en runde i oppvaskmaskinen, men det er flere kjøkkenredskaper ekspertene anbefaler at du vasker for hånd. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oppvaskmaskinen er en genial oppfinnelse. Ikke bare blir det fort ryddig på kjøkkenbenken, men den tar også oppvasken raskt og effektivt.

Daglig leder Kim Morbech i SMC Service AS mener at forbrukerne stort sett passer godt på oppvaskmaskinene sine. Foto: privat
Daglig leder Kim Morbech i SMC Service AS mener at forbrukerne stort sett passer godt på oppvaskmaskinene sine. Foto: privat Vis mer

Daglig leder Kim Morbech i SMC service AS har i mange år utført hvitevareservice og reparasjoner på nesten alle hvitevaremerker og har service på maskiner til sykehjem, barnehager, skoler og private. Han forteller at når servicefolkene kommer forbrukeren til unnsetning når oppvaskmaskinen streiker, har de ofte ikke gjort noen feil.

- En vanlig årsak til feil er for eksempel glasskår i tømmepumpa eller defekt inntaksventil.

- Det hender at folk har glemt å slå på vannet til maskinen og derfor tror maskinen er ødelagt. Det er en dyr tabbe, sier Morbech.

Oppvaskmaskinens verste fiende

Han er helt tydelig på at fett ikke har noe i en oppvaskmaskin å gjøre og at alt fett må fjernes fra tallerkener før de settes i maskinen. Fett er en av maskinens verste fiende og tetter igjen sil og filter og er også negativt for avløpsrør og rensestasjon.

GODT RÅD: Fett fra for eksempel ribbesteking må fjernes helt fra formen, før den kan vaskes i maskin. Foto: Dagbladet
GODT RÅD: Fett fra for eksempel ribbesteking må fjernes helt fra formen, før den kan vaskes i maskin. Foto: Dagbladet Vis mer

- Er oppvaskmaskinen skitten med mye matrester liggende igjen i silen, vil ikke vaskemiddelet greie å gjør oppvasken ren. Morbech sier at da vil vasketabletten og matrester jobbe mot hverandre og såpa feste seg til maten.

- Er du flink til å skylle bort matrester, så trenger du heller ikke rense silen så ofte og du opplever at glass, bestikk og servise blir gullende rent.

Morbech er helt klar på at aluminium ikke skal i oppvaskmaskinen.

- Har du et fettfilter fra komfyrvifta eller kjøkkenutstyr i aluminium, så skal det ikke i oppvaskmaskin. Aluminium blir matt og over tid blir produktet ødelagt.

Mange vasker også oppvaskbørsten i maskinen. Morbech forklaret at en gammel oppvaskbørster ofte slipper fiber fra kosten, som også er uheldig for maskinen.

- Vi har også sett eksempler på at noen legger kluter og håndklær i oppvaskmaskinen og det er selvfølgelig ikke bra. Lo fra tekstilene legger seg i filter og avløp.

Rengjør med jevne mellomrom

- Kjør en tom maskin med rensemiddel etter anvisning på pakken. Det forlenger levetida til maskinen og sørger for at du får en hygienisk oppvask, er hans best råd.

Det er irriterende hvis oppvasken ikke er ren etter en omgang i maskinen. Pass på at du stabler oppvasken slik at vannet slipper til over alt.

For å oppnå god desinfeksjonseffekt i en oppvaskmaskin må skylleprogrammet ha en temperatur på minimum 65 grader når det brukes vanlige husholdningsmaskiner med programlengde på én time eller mer.

- Vasketid og skylletemperatur må være dimensjonert ut fra kravet om at sluttresultatet skal være hygienisk rent. Lite forurenset oppvask og lang vaske- og skylletid, kan kompensere for høy temperatur, forteller Morbech.

Lag en litt sunnere dessert med avokado og banan. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Oppskrift på Avokadomousse med banan: 2 avokado, 1 dl yoghurt naturell, 1 banan saft av 1-2 lime, 1 ts vaniljesukker. Vis mer

Les bruksanvisningen

Et godt råd er å lese bruksanvisningen på oppvaskmaskinen og tilpasse oppvasktemperaturen alt etter hvor skitten oppvasken er og om det er et ømtålig materiale.

Det meste som produseres i dag lages for å tåle og bli vasket i oppvaskmaskinen, men enkelte ting bør du være litt forsiktig med å vaske i oppvaskmaskinen, da de ikke tåler høye temperaturer. På plastemballasjen kan du sjekke om den er egnet for vask i maskin.

Hvordan skal vi vaske opp for hånd?

Dessverre er det ikke alt som har godt å bli vasket i maskinen og derfor må vaskes i oppvaskkummen. Er du på hytta, i båten eller i campingvogna, må oppvasken gjerne tas for hånd.

Per Einar Granum, professor ved avdeling for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, sier at det viktigste når du vasker opp, er å bruke skikkelig varmt vann, både for vasking og skylling.

Vannet bør holde minst 60 grader. Da sikrer du at bakterier dør. Det betyr at om du vasker opp uten å bruke oppvaskhansker, er ikke vannet du bruker varmt nok

Tips:

  • Kjøp servise som er egnet for maskinoppvask og bestikk med betegnelsen tåler maskinoppvask.
  • Kjøp glass som er egnet for maskinoppvask og med betegnelsen "tåler maskinoppvask"
  • Bruk oppvaskmiddel med stoffer som er skånsomme mot glass.

10 ting du ikke må vaske i oppvaskmaskinen:

1. Kobberkjeler og panner

Kjøkkentøy av kobber som vaskes i oppvaskmaskinen blir misfarget og matt og bør vaskes for hånd. Det samme gjelder også for messing, tinn og aluminium.

2. Deler til kjøkkenmaskin

Det er fristende å vaske deler til kjøkkenmaskinen i maskinen, men sjekk at delene tåler maskinvask.

3. Trefjeler

Redskaper av tre bør vaskes for hånd. Treet tørker ut og blir kjedelig og blekt i maskinen. Treverket går etter hvert i oppløsning, hvis det vaskes ofte i maskinen.

Kjøkkenkniver skal ikke i oppvaskmaskinen..
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Kjøkkenkniver skal ikke i oppvaskmaskinen.. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

4. Kjøkkenkniver

Legg aldri skarpe kniver i oppvaskmaskinen. Vask i maskin sliter og gjør knivene uskarpe. Vask kjøkkenkniver for hånd og tørk dem i et kjøkkenhåndkle umiddelbart.

5. Fine glass og krystall

Fine gjenstander i krystall må vaskes på et skånsomt vaskeprogram for å hindre at at blir matte. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX POOL
Fine gjenstander i krystall må vaskes på et skånsomt vaskeprogram for å hindre at at blir matte. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX POOL Vis mer

Glass kan bli matte etter mange omganger i oppvaskmaskinen. Vask ømfintlige glass og krystall på programmer med lave temperaturer.

Dekorerte glass eller glass med gullkanter bør vaskes for hånd. Dekorasjonen vil gradvis slites bort, så hold dem unna oppvaskmaskinen, med mindre de faktisk er merket med at de tåler vask i oppvaskmaskin. Dekor utenpå glasur kan blekne etter flere vaskeomganger.

Kunsthåndverksgjenstander og antikke, verdifulle vaser eller glass med dekor tåler ikke maskinoppvask. Dekor kan bli borte og gjenstandene er utsatt for å sprekke.

6. Treskaft

Kniver og bestikk med treskaft blir også ødelagt i maskinen. Treverket tørker inn og fliser seg opp, blir utvasket og lite innbydende. Dessuten er ikke limet egnet for oppvaskmaskin, slik at treskaft kan løsne. Har du gamle kniver med beinskaft, så skal heller ikke dem i maskinen.

7. Plastbestikk og engangsbestikk

Søvltøy kan vaskes i maskin, men ikke sammen med rustfritt stål. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
Søvltøy kan vaskes i maskin, men ikke sammen med rustfritt stål. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer

Ikke vask plastdeler som ikke tåler varmt vann, f.eks. engangsservise eller bestikk. Disse delene kan bli deformert på grunn av varmen. Plastbokser som er merket med et vaskesymbol i bunnen, viser at boksen tåler maskinvask. Det er lurt å sjekke hva produsentene anbefaler, før du vasker dem.

8. Sølvtøy

Sølvtøy kan vaskes i oppvaskmaskin, men må ikke komme i kontakt med rustfritt stål under vaskingen. Gamle sølvkniver bør ikke vaskes i maskin, for limet i skaftet tåler ikke for høy temperatur og da vil knivskaftet løsne fra knivbladet.

9. Porselen med gulldekor og som er håndmalt

Handmalt porselen skal ikke vaskes i oppvaskmaskinen. FOTO: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
Handmalt porselen skal ikke vaskes i oppvaskmaskinen. FOTO: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer

Porselen, som er dekorert med gull, sølv eller annet metall bør vaskes for hånd, men fint porselen kan vanligvis tåle oppvaskmaskin, fordi dekorasjonen er malt under glasuren.

Gammelt og håndmalt porselen bør ikke vaskes i maskinen, da dekoren etter noen vask mattes ned og kan ble helt borte.

10. Jernpanner og teflonkjeler

Jernpanner og -gryter skal ikke i maskinen. Det kan danne seg rust, og jernpanna «tørker ut». Det varme vannet og såpa fjerner laget med oljer og fett som beskytter gryta. Teflonkjeler kan også bli utslitt og stygge etter for mange runder i maskinen.

Les også:

Nesten alle gjør denne feilen: - Det holder ikke å skylle oppvaskbørsten

Forsker: -Norske myndigheter feilinformerer om plastemballasje

Det er bare én regel som gjelder når du sylter

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer