MESTRING: Barn bør fra seks måneders alder lære seg å spise fast føde selv, og ikke mates med skje, mener engelsk forsker. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
MESTRING: Barn bør fra seks måneders alder lære seg å spise fast føde selv, og ikke mates med skje, mener engelsk forsker. Foto: Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Spedbarn som mates med skje risikerer overvekt, hevder forsker

Ekspert: -Ikke gi spedbarn mat med skje, men la dem spise selv

 - La barna spise selv fra de er rundt seks måneder gamle, sier engelsk spedbarnsekspert, og får helt eller delvis støtte fra norske eksperter. 

(Dagbladet): Spedbarn som blir matet med skje blir oftere overvektige enn barn som får spise selv. Fra barna er rundt seks måneder gamle bør de læres til å spise fast føde for egen hånd, og selv få regulere hvor mye de spiser.

Dette er hovedbudskapet i den nye barnematboken «Why Starting Solids Matters», av Amy Brown, ekspert på spedbarnsmat ved Swansea University i Wales. Brown har fulgt spisevanene til 300 småbarn over flere år.

KLARER SELV: Spedbarn bør ikke mates med skje lenger enn nødvendig, mener forsker. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
KLARER SELV: Spedbarn bør ikke mates med skje lenger enn nødvendig, mener forsker. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Dette kan spedbarnet spise

Hun fant ut at 20 prosent av spedbarna som var blitt gitt fast føde med skje av foreldrene, var overvektige som toåringer. Bare 8 prosent av barna som hadde fått plukke i seg maten for egen maskin, hadde hatt samme vektutvikling.

Visst kan du servere chili til spedbarn

- Spedbarn bør få spise så mye eller så lite de vil når de holder på å lære seg å spise selv, sier Brown til avisa The Times, som skrev om saken tidligere denne uken.

Når foreldrene mater barna med skje fører dette ifølge Brown ofte til at barna spiser mer enn de trenger eller har lyst på, og slik utvikler lite gunstige spisevaner.

Lytt til barnets signaler

Avdelingsleder i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen, bekrefter at barnet godt kan begynne å spise selv ved seks måneders alder:

- For mange passer det fint med en kombinasjon av å la barnet spise selv, og å hjelpe til ved å gi mat på skje, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen.

Hun avviser derimot at overvekt blant småbarn henger sammen med hvorvidt de er blitt matet med skje eller ei:

TILVENNING: Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet mener det er viktig å eksponere barnet for mange ulike typer frukt og grønnsaker når det starter med fast føde.  
TILVENNING: Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet mener det er viktig å eksponere barnet for mange ulike typer frukt og grønnsaker når det starter med fast føde.   Vis mer

- Det er ikke grunnlag for å si at skje-mating fører til overvekt. Den engelske studien det vises til her sier noe om sammenhenger, men den kan ikke benyttes til å si noe om årsak og virkning. I denne typen studier er det alltid mulig at det er andre forhold, såkalt konfunderende faktorer, som spiller inn og påvirker, sier Carlsen, og viser til at britiske helsemyndigheter (The National Health Service) konkluderte med at studien har en rekke begrensninger, og at den ikke viser at skje-mating fører til overvekt.

- Men uansett er det selvsagt viktig å være oppmerksom på barnas signaler og ikke tvinge mat i dem.

Helsedirektoratet gir råd om spedbarnsernæring i «Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring». Her heter det at spedbarnet når det er rundt seks måneder gradvis bør vennes til å spise fast føde. Et annet råd er at morsmelk, eller eventuelt morsmelkerstatning, fremdeles skal være den viktigste maten for barnet i hele første leveår.

- Det vil variere noe når babyen er klar for å begynne med fast føde ved siden av morsmelken eller morsmelkserstatningen, fremholder Carlsen.

- Men for de fleste passer det å begynne rundt seks måneder, så sant barnet vokser som det skal. Noen kan ha behov for fast føde før de er seks måneder, men ingen skal ha fast føde før de har fylt fire måneder, understreker Carlsen.

Tegn på at barnet er fysiologisk modent for fast føde er ifølge Carlsen god hodekontroll, at barnet kan sitte og bøye seg fram, at det kan gi signal om at det er mett, for eksempel ved å snu hodet vekk, og at det kan gripe maten og forsøke å føre den til munnen.

Tilpasset konsistens

Carlsen påpeker at mange ulike typer mat kan og bør gis til barn over seks måneder, så lenge konsistensen tilpasses.

- Grøt og middagsmat med kjøtt, fisk, fugl, bønner og linser gir jern og andre næringsstoffer som barnet trenger tilførsel av etter seks måneders alder. Slik mat passer fint å gi på skje, men la også barnet delta aktivt i spisesituasjonen og spise selv.

Hun påper at barn som fra starten av venner seg til å spise mat med ulik konsistens og ulike smaker, blir mindre kresne senere i barneårene.

- Det er derfor viktig å tilby barnet mange ulike matvarer når det starter med annen mat. Dersom barnet tilbys en bestemt matvare gjentatte ganger, øker muligheten for at barnet vil bli vant til og setter pris på smaken og konsistensen.

Spesielt er det viktig å venne barn til å like mange ulike typer frukt og grønnsaker.

- Det vil føre til at barnet spiser mye av disse matvarene også senere i livet, og dette vet vi er med på å forebygge overvekt, avslutter Carlsen.

Utforske smaker

- Jeg er helt enig med den engelske forskeren om at spedbarna skal få spise selv, så snart de er klare for fast føde. Dette er det mange gode grunner til, sier Margit Vea, foredragsholder, faglærer i ernæring, mor til tre og forfatter av flere bøker om barnemat. Vea har også et eget TV-program på Matkanalen.

Hun mener at den engelske undersøkelsen om skje-mating og overvekt er interessant, og at konklusjonen er troverdig.

- Jeg tror likevel at innholdet i skjeen har like stor, om ikke større betydning. Nyere forskning tyder på at tarmfloraen har stor betydning for helsen, og risiko for overvekt. Barn i vestlige land har en fattig tarmflora, og fattig tarmflora kobles til overvekt, sier Vea, som mener det bør forskes mer på industriprodusert babymat og babygrøt som gis til barn med skje.

- Kan det være slik at denne typen mat påvirker tarmfloraen på en mindre gunstig måte enn fersk og nylaget mat, som barn vanligvis spiser selv?

Fordelene er mange ved at spedbarna får spise selv, først med fingrene, deretter med bestikk, påpeker Vea:

VARIASJON: - La barna øve seg på å spise selv, og la dem bli kjent med ulike typer mat, sier Margit Vea FOTO: Cappelen Damm
VARIASJON: - La barna øve seg på å spise selv, og la dem bli kjent med ulike typer mat, sier Margit Vea FOTO: Cappelen Damm Vis mer

- Barn vil i utgangspunktet gjerne spise selv. De har stor glede av å mestre denne kunsten, og lærer seg den fortere hvis de får slippe å bli matet med skje. Jeg kaller det babystyrt mattilvenning, der barnet får mulighet til å utforske smak, konsistens, farge og lukt ved å spise med fingrene. Og de spiser samme mat som resten av familien.

Spedbarn begynner fra de er rundt seks måneder gamle å bli klare for å gripe rundt maten, putte den i munnen og tygge den. Å gi barnet finmost mat med skje på dette tidspunktet vil ifølge Vea kunne forsinke den motoriske utviklingen.

- De fleste matvarer egner seg som fingermat, og barn kan spise det aller meste, så lenge det er godt kokt. Til og med kjøtt. Et godt tips er å koke grønnsakene i god kraft, for å øke næringsinnholdet. Kokt eggeplomme er også super mat de kan spise selv i starten.

- Mange redde for å gjøre noe galt

Etter hennes oppfatning er det mye usikkerhet blant småbarnsforeldre om hva slags mat de skal gi til barna sine, og når de skal introdusere dem for nye typer mat.

- Mange er redde for å gjøre noe galt. Det er litt for lett å ty til den trygge grøten. Dette er et helt spesielt og norsk særtrekk som jeg har liten sans for. Foreldre i de fleste andre land vet ikke hva barnegrøt og velling er for noe, og har likevel barn som vokser og har god helse. Grøt er dessuten tungt fordøyelig, tilføyer Vea.

I likhet med Helsedirektoratet er hun opptatt av at også de aller minste så fort som mulig skal få smake på ulike matvarer. Vea tipser om at staver og biter av kokt potet, søtpotet, gulrot eller brokkolibuketter er eksempler på grønnsaker som egner seg. Banan, avokado, moden pære og melon er gode frukter å starte med.

- Ikke rart at barn nekter å spise irrgrønn brokkoli når de blir litt større, hvis de hele livet har blitt matet med grøt og gråbrun middagsmos på skje, sier Margit Vea.

LES OGSÅ:

Barn tester kjøttprodukter med grønnsaker i: - Det smaker pølse, gulrot og pannekake på en gang

Barnemeny på restaurant: - Det er ikke restaurantbransjen som må skjerpe seg, det er foreldrene!