Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Allergiekspert: - Nøttefrie skoler skaper falsk trygghet

Ekspert advarer mot nøtteangst: - Vi skaper falsk trygghet på skolene

Allergiforbundet og Helsedirektoratet reagerer på at skoler forbyr nøtter, fisk og egg: - De gjør allergikerne en bjørnetjeneste. 

NØTTEANGST: Et forbud mot nøtter og andre matvarer på skolen er ikke nødvendigvis den rette måten å håndtere allergi blant barn og unge på, mener eksperter. Foto: Shutterstock
NØTTEANGST: Et forbud mot nøtter og andre matvarer på skolen er ikke nødvendigvis den rette måten å håndtere allergi blant barn og unge på, mener eksperter. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere norske skoler og barnehager har lagt ned forbud mot at barna får ha med seg ulike typer matvarer, av frykt for allergiske reaksjoner. Nøtter, fisk og egg er blant maten som oftest står på nei-listen.

Forskning avslørte at bare ett av ti barn virkelig var allergiske.

Nå går fagfolk ut og avviser at dette er den rette måten å håndtere allergi på. Samtlige allergieksperter Dagbladet har vært i kontakt med mener et slikt matforbud er unødvendig og i de aller fleste tilfeller virker mot sin hensikt.

FALSK TRYGGHET:  - Nøtteforbud gir falsk trygghet, mener Anna Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund. 
FALSK TRYGGHET:  - Nøtteforbud gir falsk trygghet, mener Anna Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund.  Vis mer

- Nøttefrie skoler skaper i stor grad falsk trygghet. Vi mener det er viktig at skolen setter seg inn i hvordan de skal håndtere allergi uten å unødig forby matvarer, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, som tar avstand fra «nøtteangsten» hun ser bre seg på norske skoler.

Hun viser til at matvarer ikke er forbudt i øvrige deler av samfunnet, og synes det er viktig at det allergiske barnet lærer seg å håndtere allergien sin på en trygg og forsvarlig måte.

- Det er jo mer naturlig at en barnehage med småbarnsavdeling forbyr enkelte matvarer fordi små barn griser og deler maten. Men på skoler bør de berørte elevene selv vite at de ikke skal spise av andres matpakke når de har en allergi.

Sviktende grunnlag

Bistrup mener at mange skoler har innført forbud mot nøtter på sviktende grunnlag:

- Forbudet fungerer ofte som en sovepute for skolene, da de slik «slipper» å forholde seg til matvareallergien. Samtidig viser studier at slike forbud ikke har ønsket effekt, og tvert i mot ofte bidrar til økt angst og uro hos det allergiske barnet. De blir redde for å bevege seg i andre arenaer som ikke er «nøttefrie».

PROBLEMATISK: En del skoler og barnehager har forbudt enkelte typer mat i frykt for allergiske reaksjoner. Foto: Shutterstock
PROBLEMATISK: En del skoler og barnehager har forbudt enkelte typer mat i frykt for allergiske reaksjoner. Foto: Shutterstock Vis mer

Hun understreker samtidig at matvareallergi må tas på alvor, og ikke avfeies fordi det av og til kan være upraktisk å forholde seg til. Det allergiske barnet skal ikke føle seg som en byrde eller misforstått.

- Det er også svært viktig at barn blir godt nok utredet hos spesialist, og slik får avklart hva slags allergier de har, og hvor alvorlig de er. Mangelfull utredning fra helsevesenet er et stort problem og kan føre til unødige restriksjoner i dietten. Dette vil igjen ha videre konsekvenser inn i barnehage og skole, mener Bistrup, som oppfordrer de ansatte i barnehage og skole til å skaffe seg mest mulig kunnskap rundt håndteringen av allergiske reaksjoner.

NYE ANBEFALINGER: Jakob Linhave i Helsedirektoratet.
NYE ANBEFALINGER: Jakob Linhave i Helsedirektoratet. Vis mer

Bare unntaksvis nødvendig

Helsedirektoratet lanserte nylig nye anbefalinger for håndtering av nøtteallergi i skoler og barnehager. Der slås det fast at et forbud mot nøtter i skolen bare helt unntaksvis er hensiktsmessig eller nødvendig.

Avdelingsdirektør i Avdeling for miljø og helse i Helsedirektoratet, Jakob Linhave, opplyser at en del skoler etterhvert forbyr ulike matvarer:

- Vi ser at stadig flere skoler og barnehager velger å forby ulike matvarer, som nøtter, fisk og egg. På mange måter er dette å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Et totalforbud mot for eksempel nøtter bør være siste utvalg, uttaler avdelingsdirektør i Avdeling for miljø og helse i Helsedirektoratet, Jakob Linhave.

Han mener det viktigste er at de som er rammet av allergi, lærer seg å leve med den, og at skolene sørger for grundig opplæring i håndtering av allergi.

- Det blir feil at barn med matallergi skjermes på skolen, men ikke på andre arenaer der barns samles. Dette kan gjøre deltakelse i idretten, i kulturlivet eller andre samfunnsarenaer vanskelig, sier Linhave.

Foreldrene ber om det

- Jeg har inntrykk av at spesielle skoletiltak av denne typen ofte gjøres på bakgrunn av hva foreldrene ber om, sier Elin Martinsen, leder av Norsk Sykepleierforbunds faggruppe i Astma og Allergi.

Hun har bakgrunn fra Geilomo barnesykehus, der hun har møtt barn med ulike allergier fra hele landet, og slik fått god kjennskap til hvordan dette håndteres rundt omkring.

- Tidligere ville nok vi også ha rådet foreldre til å snakke med personell i skole og barnehager om at forholdene ble lagt spesielt til rette for å hindre allergiske reaksjoner. Nå vet vi imidlertid at det er vel så viktig å gi foreldre, lærere eller andre i barnets nære omgangskrets god opplæring i hvordan de skal opptre i akutte situasjoner, sier Martinsen.

Innskrenket livsutfoldelse

OPPLÆRING VIKTIG: - God opplæring i forhold til akutte situasjoner er viktigst, sier Elin Martinsen, leder for Norsk Sykepleierforbunds faggruppe i astma og allergi. 
OPPLÆRING VIKTIG: - God opplæring i forhold til akutte situasjoner er viktigst, sier Elin Martinsen, leder for Norsk Sykepleierforbunds faggruppe i astma og allergi.  Vis mer

Hun påpeker at barn som lever med kroniske sykdommer og de begrensningene det medfører, over tid kan oppleve innskrenket livsutfoldelse og dårligere livskvalitet. Noen tør ikke gå i bursdager, andre opplever at de ikke blir bedt.

Å gjøre skolene nøttefrie hjelper ikke på situasjonen for de allergiske barna, mener hun:

- Det er viktig for barn å føle seg som andre barn. Hvis vi skal gjøre skolene nøttefrie, hva da med kinoer, offentlig transport, og hjemmemiljøet hos venner? Det er ikke realistisk å gjøre omgivelsene helt frie for nøtter eller andre allergener, men vi kan hjelpe barna ved å ha kontroll på akuttberedskapen og sørge for god opplæring.

Den nye veilederen fra helsedirektoratet er et resultat av at dette temaet har vært diskutert i fagmiljøet i lengre tid. Det er viktig å huske på at mange allergiske lidelser varierer i alvorlighetsgrad, og at frykt for reaksjoner kan hjelpes med god utredning og opplæring. Forskjellen er også stor på milde symptomer ved kryssallergi og livstruende reaksjoner som kan oppstå i forbindelse med mer alvorlige former for allergi.

Hele Norges coronakart