(Dagbladet): Olivenolje, honning, krydder, melk, fisk og kjøtt. Listen over matvarer det jukses med er lang. Noe matjuks gjør maten dårligere, men fortsatt spiselig. Marsipankake uten mandler, for eksempel. Annen svindel er direkte helsefarlig, som paprikapulver ispedd oppmalt murstein og hvitløkspulver iblandet kritt.
Begge deler øker og gjør myndighetene bekymret.
Verdens største svindelbransje
Handelen med falske matvarer utgjør ifølge Nationen nå 1635 milliarder kroner årlig (tall fra OECD).
Og tro ikke at restaurantene er noe unntak. Sjøtunge som var billigfisk og reinsdyrfilet som ikke var reinsdyr, er bare to eksempler fra norsk restaurantverden.
Matjuks er langt fra nytt. Mathistorikeren Bee Wilson mener at det er mulig at matjukset aldri har vært så utbredt som det var i London i første halvdel av 1800-tallet.
Men svindelen blir stadig mer raffinert.
- Vi i Mattilsynet har satt matjuks på agendaen og må kanskje endre vår prioritering. Verden og markedet for mat endrer seg raskt, sier Aslaug Sandvin, avdelingsleder for Mattilsynet i Bergen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger