Økende svindel med olivenolje, krydder og honning:

Ekspert: Slik jukser de med maten din

Maten vår er ikke hva den utgir seg for. Et oreganoglass kan ha lite oregano og mange oppklipte olivenblader, viser TV 2- program i kveld.

KAN VI VÆRE SIKRE: Er det ekte honning, og er det den type honning som står på etiketten? Matsvindel er et økende problem hvor både Mattilsynet, Tollvesenet og Politiet må jobbe tett for å avdekke jukset. - Juksemakerne blir stadig smartere, det må vi også bli, sier Marit Kolle, avdelingsleder i Mattilsynet. Foto: NTB SCANPIX
KAN VI VÆRE SIKRE: Er det ekte honning, og er det den type honning som står på etiketten? Matsvindel er et økende problem hvor både Mattilsynet, Tollvesenet og Politiet må jobbe tett for å avdekke jukset. - Juksemakerne blir stadig smartere, det må vi også bli, sier Marit Kolle, avdelingsleder i Mattilsynet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Olivenolje, honning, krydder, melk, fisk og kjøtt. Listen over matvarer det jukses med er lang. Noe matjuks gjør maten dårligere, men fortsatt spiselig. Marsipankake uten mandler, for eksempel. Annen svindel er direkte helsefarlig, som paprikapulver ispedd oppmalt murstein og hvitløkspulver iblandet kritt.

Begge deler øker og gjør myndighetene bekymret.

Verdens største svindelbransje

Handelen med falske matvarer utgjør ifølge Nationen nå 1635 milliarder kroner årlig (tall fra OECD).

Og tro ikke at restaurantene er noe unntak. Sjøtunge som var billigfisk og reinsdyrfilet som ikke var reinsdyr, er bare to eksempler fra norsk restaurantverden.

Matjuks er langt fra nytt. Mathistorikeren Bee Wilson mener at det er mulig at matjukset aldri har vært så utbredt som det var i London i første halvdel av 1800-tallet.

Men svindelen blir stadig mer raffinert.

- Vi i Mattilsynet har satt matjuks på agendaen og må kanskje endre vår prioritering. Verden og markedet for mat endrer seg raskt, sier Aslaug Sandvin, avdelingsleder for Mattilsynet i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer