KAN VI VÆRE SIKRE: Er det ekte honning, og er det den type honning som står på etiketten? Matsvindel er et økende problem hvor både Mattilsynet, Tollvesenet og Politiet må jobbe tett for å avdekke jukset. - Juksemakerne blir stadig smartere, det må vi også bli, sier Marit Kolle, avdelingsleder i Mattilsynet. Foto: NTB SCANPIX
KAN VI VÆRE SIKRE: Er det ekte honning, og er det den type honning som står på etiketten? Matsvindel er et økende problem hvor både Mattilsynet, Tollvesenet og Politiet må jobbe tett for å avdekke jukset. - Juksemakerne blir stadig smartere, det må vi også bli, sier Marit Kolle, avdelingsleder i Mattilsynet. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Økende svindel med olivenolje, krydder og honning:

Ekspert: Slik jukser de med maten din

Maten vår er ikke hva den utgir seg for. Et oreganoglass kan ha lite oregano og mange oppklipte olivenblader, viser TV 2- program i kveld.

(Dagbladet): Olivenolje, honning, krydder, melk, fisk og kjøtt. Listen over matvarer det jukses med er lang. Noe matjuks gjør maten dårligere, men fortsatt spiselig. Marsipankake uten mandler, for eksempel. Annen svindel er direkte helsefarlig, som paprikapulver ispedd oppmalt murstein og hvitløkspulver iblandet kritt.

MATSVINDEL:Avdelingsleder Marit Kolle i Mattilsynet registrerer at svindelen med matvarer blir stadig mer sofistikert. Jukset kan bestå av annet enn ulovlige tilsetningsstoffer, det kan like gjerne være systematisk feilmerking av innhold og holdbarhet. - Matjuks er et stort satsingsområde, sier hun. Foto: MATTILSYNET
MATSVINDEL:Avdelingsleder Marit Kolle i Mattilsynet registrerer at svindelen med matvarer blir stadig mer sofistikert. Jukset kan bestå av annet enn ulovlige tilsetningsstoffer, det kan like gjerne være systematisk feilmerking av innhold og holdbarhet. - Matjuks er et stort satsingsområde, sier hun. Foto: MATTILSYNET Vis mer

Begge deler øker og gjør myndighetene bekymret.

Verdens største svindelbransje

Handelen med falske matvarer utgjør ifølge Nationen nå 1635 milliarder kroner årlig (tall fra OECD).

Og tro ikke at restaurantene er noe unntak. Sjøtunge som var billigfisk og reinsdyrfilet som ikke var reinsdyr, er bare to eksempler fra norsk restaurantverden.

Matjuks er langt fra nytt. Mathistorikeren Bee Wilson mener at det er mulig at matjukset aldri har vært så utbredt som det var i London i første halvdel av 1800-tallet.

Men svindelen blir stadig mer raffinert.

- Vi i Mattilsynet har satt matjuks på agendaen og må kanskje endre vår prioritering. Verden og markedet for mat endrer seg raskt, sier Aslaug Sandvin, avdelingsleder for Mattilsynet i Bergen.

Bakmennene er vanskelig å ta. Og kanskje er de som har satt navnet sitt på krydderboksen selv ofre for juks.

Som forbruker står du ofte maktesløs.

- Hadde man kunnet avsløre svindelen på smak, ville langt flere bli tatt. Ofte må det analyser til for å avdekke jukset, sier Marit Kolle, avdelingsleder for Mattilsynet Oslo, Asker og Bærum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er fem produkter det er vanlig å jukse med.

1. KRYDDER

KRYDDERJUKS: Programleder Solveig Barstad i TV2 setter i kveld søkelys på innholdet i oregano. Foto: TV2 Matkontrollen
KRYDDERJUKS: Programleder Solveig Barstad i TV2 setter i kveld søkelys på innholdet i oregano. Foto: TV2 Matkontrollen Vis mer

Krydder er kanskje den vanligste matvaren å jukse med, skal vi tro eksperter på matjuks ved Queens University i Belfast. Det kan være ekstremt lønnsomt å spe ut dyrt krydder i boksen med noe som koster lite eller ingenting.

I kveld kan du se hvordan TV2 Matkontrollen avslører matjuks sammen med ekspertene på et laboratorium i Irland.

AVDEKKET JUKS: -Det er så mye svindel som foregår at det er helt utrolig, sier professor Christopher Elliot i kveldens program av Matkontrollen på TV2. Elliot ledet granskingen etter den store hestekjøttskandalen i Europa i 2013, og jobber nå med et stort krydderprosjekt for å avsløre juks med blant annet oregano. foto: TV2 MATKONTROLLEN
AVDEKKET JUKS: -Det er så mye svindel som foregår at det er helt utrolig, sier professor Christopher Elliot i kveldens program av Matkontrollen på TV2. Elliot ledet granskingen etter den store hestekjøttskandalen i Europa i 2013, og jobber nå med et stort krydderprosjekt for å avsløre juks med blant annet oregano. foto: TV2 MATKONTROLLEN Vis mer

Av 11 typer oregano kjøpt i norske butikker inneholdt to produkter mye mer enn bare oregano - over halvparten i krydderboksen var noe helt annet. En oreganoboks hadde solrosebusk. En annen inneholdt 34 prosent oregano. Resten var oliven- og myrteblader.

Matportalen omtaler saken og oppgir at mer enn halvparten av innholdet i Hindu økologisk oregano ikke stammet fra oreganoplanten.

Etter TV2-avsløringene er begge produktene trukket fra markedet.

2. OLIVENOLJE

I vår ble det oppdaget omfattende juks med olivenolje, bredt omtalt i Dagbladet.

IKKE EXTRA VIRGIN: En av de mest utbredte matsvindelområdene er olivenolje. Foto: NTB Scanpix
IKKE EXTRA VIRGIN: En av de mest utbredte matsvindelområdene er olivenolje. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hele seks av 14 typer olivenolje som ble sjekket var ikke «extra virgin», selv om de var merket som dette. Fire av produktene ble betegnet som harske og «ikke egnet i mat».

En måte å sikre seg er å kjøpe merker du er trygg på. Sterkt økende olienoljepriser på grunn av olivenpest og tørke, kan gjøre det fristende med rimelige oljer.

Her er noen tester du kan gjøre hjemme, dersom du er i tvil om hva du har fått i hus.

3.OLIVEN

Svart oliven er ikke nødvendigvis slik fra naturens side, derimot sminket.

SMINKET: Svarte oliven kan være malt med koppersulfat for å få kraftigere farge. Denne form for svindel er foreløpig ikke avdekket i Norge. Foto: Håkon Eikesdal
SMINKET: Svarte oliven kan være malt med koppersulfat for å få kraftigere farge. Denne form for svindel er foreløpig ikke avdekket i Norge. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

I Italia ble det beslaglagt hele 85 tonn med oliven som var malt med koppersulfat for å få kraftigere farge.

- I Norge har vi ikke hatt noen kjente tilfeller av dette, men vi kan ikke utelukke at det skjer. Vi er godt kjent med problemstillingen og følger med, sier avdelingsleder Kolle i Mattilsynet.

4. HONNING

TILSETTER SUKKER: Det jukses mye med honning. Det tilsettes for eksempel sukker. Mye er også feilmerket. Foto: NTB SCANPIX
TILSETTER SUKKER: Det jukses mye med honning. Det tilsettes for eksempel sukker. Mye er også feilmerket. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Juks med honning er vanlig, verden rundt. Ofte blir honningen blandet med sukkersirup.

For 63 honningprodukter Mattilsynet testet fra 2015 til 2017, ble det funnet avvik ved 30, altså nærmere halvparten.

Mattilsynets undersøkelse avdekket for dårlig merking på seks produkter, hvorav fem var importert. For dårlig merking er alvorlig for blant andre barn og allergikere. I Australia ble det ifølge Nationen funnet et halvt tonn forfalsket honning utblandet.

5. ALKOHOL

Vin er et produkt med mye juks, særlig i land med mindre kontroll enn Norge. Det samme gjelder brennevin.

JUKS: I mange land jukses det med alkohol. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
JUKS: I mange land jukses det med alkohol. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

I Øst-Europa er forgiftninger vanlig.

I Storbritannia ble det i fjor oppdaget over 10 000 liter falsk whisky, vodka. Skal du importere selv, vær obs på hvem du avtaler leveranse fra.

Piratkopiert alkohol kan inneholde frostvæske, bensin eller metanol.

På nettsiden «Velg Ekte» kan du lese mer om piratkopier av alle typer varer.