Norsk lakrisyoghurt har tatt helt av:

Eksperten slaktet nyheten, så smakte han på den

Medaljedryss til norske meierier i internasjonal konkurranse. - Resten av verden misunner Norge og norske produsenter tilgangen på den gode melken, sier matkulturverner.

<strong>PRISBELØNT:</strong> Nyt lakris fikk ærespris under en internasjonal matkonkurranse i Danmark i helgen. Foto: Elisabeth Dalseg
PRISBELØNT: Nyt lakris fikk ærespris under en internasjonal matkonkurranse i Danmark i helgen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mange var skeptiske da Tine lanserte en lakrisyoghurt i høst, men nå har meieriet gjort all skepsis til skamme: Denne uka fikk Nyt Lakrisyoghurt ærespris i sin klasse under International Food Contest i Herning i Danmark.

International Food Contest (IFC)

Alle produkter som deltar blir bedømt av et dommerpanel, som hver for seg bedømmer produktet.

Total score legges sammen, og medaljer deles ut etter faste grenseverdier.

Det er tre typer medaljer, gull, sølv og bronse, samt en ærespris.

Meieriprodukter utgjør størstedelen av konkurransen, og totalt blir omtrent 1500 oster, smør og andre matvarer vurdert.

Tine har produsert vinneryoghurten i samarbeid med Coop, som har enerett på å selge yoghurten i Norge til september neste år.

Umiddelbar suksess

Hos Coop har lakrisyoghurten vært en suksess fra dag én.

- Det hører til sjeldenheten at vi selger så mye av en nyhet, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, til Dagbladet.

- Nyt lakris selger veldig godt, og vi jobber på spreng for å klare å produsere nok, sier Mimmi Granli Jensen, kommunikasjonsrådgiver i Tine.

SUKSESS - Lakrisyoghurten er et resultat av innspill fra publikum, bekrefter Mimmi Granli i Tine.
SUKSESS - Lakrisyoghurten er et resultat av innspill fra publikum, bekrefter Mimmi Granli i Tine. Vis mer

Hun utelukker ikke at det kan komme flere lakrisprodukter fra Tine framover, og oppfordrer samtidig kundene til å foreslå nye produkter.

- Vi tror den norske forbrukeren synes det er spennende med litt spenstige smaker og vi oppfordrer alle som har ideer til å skrive til oss. Lakrisyoghurt har vært noe vi har fått mange innspill på, forteller Granli Jensen.

Skeptiske eksperter

Da Dagbladet testet de mest spennende matnyhetene tidligere i høst, var lakrisyoghurten et av de produktene vårt ekspertpanel hadde størst tro på.

Det var kanskje ikke full score på smak, men både lakris og sunnere dessertalternativer er midt i tiden - og et samlet testpanel tippet yoghurten hadde stort potensial til å lykkes.

<strong>TESTPANEL:</strong> Matnyhetene ble vurdert av matsosiolog og forbruksforsker Annechen Bahr Bugge, kokk Svein Trandem og kostholdsveileder Unni Vada Coldevin. Foto: John T. Pedersen
TESTPANEL: Matnyhetene ble vurdert av matsosiolog og forbruksforsker Annechen Bahr Bugge, kokk Svein Trandem og kostholdsveileder Unni Vada Coldevin. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Ikke alle var like begeistret da de hørte om nyheten.

- Det første jeg tenker er «æsj». Jeg er skeptisk til lakrisyoghurt som frokost. Men jeg kan ikke være sikker før jeg har testet det, sa Jan-Ivar Nykvist til Godt.no.

Nå har han smakt på den, og pipa har fått en annen lyd.

- Jeg synes den var helt fantastisk! Det var perfekt balanse mellom det søte og det salte, og med den friske bringebærtoppingen får man en kjempefin kominasjon mellom søtt, salt og syrlig, sier Nykvist til Dagbladet.

Han presiserer at det er en fantastisk dessertyoghurt, men han synes fortsatt den er for søt til å spise til frokost.

Vinduer på melkekartongen imponerte

Tine Meierier kunne også ta med seg hjem to ærespriser til, for Ekte Geitost og Rislunsj med pasjonsfrukt, og hele 48 ulike medaljer. Q-meieriene fikk totalt 17 medaljer.

- Det jeg er mest stolt av, er at folk flokket seg rundt melkekartongene våre for å se på målevinduet. Samme med poseyoghurtene som vi var alene om (bortsett fra Tine Sprett), noe som viser at vi er en first mover også internasjonalt, sier Mads Liabø, leder for forbrukerdrevet innovasjon i Kavli som eier Q-meieriene.

Av premiene er det sølvmedaljen til Skyr luftig mango som henger høyest.

- Vi har her klart å lage en helt ny konsistens på Skyr som både slår an blant forbrukere og erfarne meieridommere, en virkelig innovasjon som ingen andre har gjort før innen Skyr, og som mange var skeptisk til: Verdens første mousseyoghurt!

Roser elitemelk

Det er ikke bare i Skandinavia Norge utmerker seg med sine meieriprodukter. Tidligere i høst ble Fanaost fra Bergen kåret til verdens beste ost i Oste-VM, og Tinn brunost fikk delt andreplass. Dette er andre gang Norge tar gull i Oste-VM; første gang var da Kraftkar fikk gull i 2016.

Fellesnevneren? Den gode, norske melken.

- Resten av verden misunner Norge og norske produsenter tilgangen på den gode melken, sier matkulturverner og kokebokforfatter Bodil Irene Gunnarsdotter Nordjore til Dagbladet.

<strong>BUDEIE:</strong> Nordjore var dommer under Oste-VM i Bergen, og er aktuell med boka Mjølk. Omslag: TradMat Forlag.
BUDEIE: Nordjore var dommer under Oste-VM i Bergen, og er aktuell med boka Mjølk. Omslag: TradMat Forlag. Vis mer

Hun var en av mange dommere under Oste-VM i Bergen tidligere i høst, og forteller at den norske melken var et gjennomgangstema under hele VM.

- Vi har en uvanlig god melkekvalitet i Norge!

Årsakene er mange, hun nevner at det er strenge reguleringer av medisin og antibiotika, grovfôret er godt og variert og bra konservert, og alt av fjellbeite og innmark blir benyttet.

- Friske dyr og et friskt klima blir belønnet med god melk fra meieriene.

- Med resultatene fra Oste-VM i Bergen, samt prisdryss til norske meieriprodukter i International Food Contest i Herning får vi igjen en bekreftelse på at norske meieriprodukter er i verdensklasse, mye fantastiske råvaren norsk melk er, sier GranliJensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer