Ny undersøkelse: Seks av ti nordmenn er usikre på hvor lenge pappvinen holder seg

Eksperttipset som redder pappvinen

Kjøper du vin på boks? Her er knepene som gjør at den holder seg best. 

VIN PÅ BOKS: En ny undersøkelse viser at seks av ti nordmenn er usikre på hvor lenge vin på boks holder seg etter åpning.  FOTO: Lise Åserud/NTB Scanpix
VIN PÅ BOKS: En ny undersøkelse viser at seks av ti nordmenn er usikre på hvor lenge vin på boks holder seg etter åpning.  FOTO: Lise Åserud/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nesten 60 prosent av de spurte kjenner ikke til hvor lenge vinen holder seg når boksen først er åpnet. Vel en fjerdedel mener at boksvinen holder seg i mer enn to uker. Åtte prosent tror den kun holder seg en uke, mens like mange mener at vinen holder seg i to uker.

Tallene kommer fram i en ny undersøkelse av Respons Analyse utført for Vin- og Brennevinleverandørenes forening (VBF) .

Her kan du lese om hvordan du tar best vare på vin i åpnet flaske.

Sett vinen kjølig

Riktig lagring kan avgjøre pappvinens skjebne etter at du tar den med hjem fra vinmonopolet. Spesielt etter at du har åpnet den.- Sett boksen i kjøleskapet, er stalltipset fra Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.- Vinen mistrives når gradestokken kryper over 20 varmegrader. Oppbevar den heller i kjøleskapet enn på kjøkkenbenken. Både rød og hvit. Rødvinen får fort riktig temperatur når den helles i glasset eller på karaffelen.- Også pappvin har godt av et opphold på karaffel før servering, for å utvikle seg optimalt. Penere er det også, ihvertfall på et dekket bord, synes hun.

Sjekk tappedato

Hvor lenge holder vinen seg i åpnet boks? Det avhenger litt av vinens produksjonsmetode og kjemiske sammensetning.

- Vinen holder seg i 6- 8 uker etter åpning, men sjekk produksjons- eller tappedatoen på boksen. Holdbarhet på boks avhenger av vinens kjemiske sammensetning, men generelt holder rødvin seg litt bedre enn hvitvin. Hvitvin bør drikkes innen ni måneder etter at boksen er fylt. Rødvin bør drikkes innen ett år. Men har du åpnet boksen, må du altså drikke den før, påpeker Jordheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer