Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ny undersøkelse: Seks av ti nordmenn er usikre på hvor lenge pappvinen holder seg

Eksperttipset som redder pappvinen

Kjøper du vin på boks? Her er knepene som gjør at den holder seg best. 

VIN PÅ BOKS: En ny undersøkelse viser at seks av ti nordmenn er usikre på hvor lenge vin på boks holder seg etter åpning.  FOTO: Lise Åserud/NTB Scanpix
VIN PÅ BOKS: En ny undersøkelse viser at seks av ti nordmenn er usikre på hvor lenge vin på boks holder seg etter åpning.  FOTO: Lise Åserud/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Nesten 60 prosent av de spurte kjenner ikke til hvor lenge vinen holder seg når boksen først er åpnet. Vel en fjerdedel mener at boksvinen holder seg i mer enn to uker. Åtte prosent tror den kun holder seg en uke, mens like mange mener at vinen holder seg i to uker.

«52,7% av vinen som ble solgt på Vinmonopolet i 2016 var vin i boks.» Jens Nordahl, Vinmonopolet

Tallene kommer fram i en ny undersøkelse av Respons Analyse utført for Vin- og Brennevinleverandørenes forening (VBF) .

KARAFFEL: Hell gjerne pappvinen over i karaffel. FOTO: Bam/Biofoto/NTB Scanpix
KARAFFEL: Hell gjerne pappvinen over i karaffel. FOTO: Bam/Biofoto/NTB Scanpix Vis mer

Her kan du lese om hvordan du tar best vare på vin i åpnet flaske.

Sett vinen kjølig

Riktig lagring kan avgjøre pappvinens skjebne etter at du tar den med hjem fra vinmonopolet. Spesielt etter at du har åpnet den.
- Sett boksen i kjøleskapet, er stalltipset fra Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.
- Vinen mistrives når gradestokken kryper over 20 varmegrader. Oppbevar den heller i kjøleskapet enn på kjøkkenbenken. Både rød og hvit. Rødvinen får fort riktig temperatur når den helles i glasset eller på karaffelen.
- Også pappvin har godt av et opphold på karaffel før servering, for å utvikle seg optimalt. Penere er det også, ihvertfall på et dekket bord, synes hun.

Sjekk tappedato

Hvor lenge holder vinen seg i åpnet boks? Det avhenger litt av vinens produksjonsmetode og kjemiske sammensetning.

- Vinen holder seg i 6- 8 uker etter åpning, men sjekk produksjons- eller tappedatoen på boksen. Holdbarhet på boks avhenger av vinens kjemiske sammensetning, men generelt holder rødvin seg litt bedre enn hvitvin. Hvitvin bør drikkes innen ni måneder etter at boksen er fylt. Rødvin bør drikkes innen ett år. Men har du åpnet boksen, må du altså drikke den før, påpeker Jordheim.

- Hva tenker du rundt tallene som fremkommer i undersøkelsen, der seks av ti ikke er sikre på holdbarhet?

- Jeg regner med at svært mange av dem som kjøper boksviner, har konsumert denne innen holdbarhetsperioden og at de fleste vet at pappvin ikke er egnet til lagring.

Eldre tror vinen varer lenger

Tallene i undersøkelsen viser at en større andel menn enn kvinner oppgir at de ikke kjenner til holdbarheten for vin i boks. I alt 60 prosent av mennene kjenner ikke til holdbarheten, mot 55 prosent blant kvinnene.

Videre viser tallene at eldre personer i større grad enn yngre tror vin i boks holder seg lenger.

Blant personer i alderen over 45 år mener over 30 prosent at vinen holder seg lenger enn to uker, mot bare 16 prosent blant de yngste under 30 år.

Nordmenn og vin

MYE PÅ BOKS: Over halvparten av vinmonopolvinen ble i fjor solgt i boks.  Foto: Trygve Indrelid/NTB Scanpix
MYE PÅ BOKS: Over halvparten av vinmonopolvinen ble i fjor solgt i boks.  Foto: Trygve Indrelid/NTB Scanpix Vis mer

- Hva kan du si om det norske folks forhold til vin i 2017?

- Selvbetjeningspolene og interessen for smak, har gjort at folk har fått et helt annet forhold til vin enn før. Nå trenger man ikke stå i kø på fredagen og stamme frem et vanskelig, fransk navn, eller peke på en kjent flaske bak disken. Nordmenn er opptatt av mat og vin i kombinasjon, og dette har gjort at smak, druetyper, produksjonsmåter og opprinnelse har blitt et interessefelt for mange, svarer Jordheim, som også mener at nordmenns utstrakte reisevirksomhet til alle verdens hjørner, har bidratt til økt vinkunnskap.

- Og ikke minst har vi i Norge verdens beste vin- og brennevinsutsalg gjennom Vinmonopolet. Ingen andre land kan tilby så mange produkttyper som polet, og god service får du i tillegg, tilføyer Jordheim, som 3. og 4. mars står bak mat- og vinfestivalen Spis & Drikk i samarbeid med mediehuset Aller Media AS.

Mat- og vinmesse

- Hvor har dere hentet inspirasjon til mat- og vinmessen i Oslo Spektrum i mars, og hvem passer messen best for?

- Det korte svaret er hele verden, og alle de kvalitetsproduktene som lages i vår bransje, både i Norge og resten av verden. Messen passer for alle over lovlig aldersgrense, som er nysgjerrige på smaker og kombinasjonsmuligheter innen mat og drikke. Eller for dem som bare vil finne en ny favorittvin til fredagstacoen.

Merk: Vi gjør oppmerksom på at Dagbladet er eid av Aller Media.

NORDMENN OG VIN: -  De fleste vet at boksevin ikke er egnet til lagring, sier Ingunn Jordheim i VBF.
NORDMENN OG VIN: -  De fleste vet at boksevin ikke er egnet til lagring, sier Ingunn Jordheim i VBF. Vis mer

LES OGSÅ:

Økning i antall elever som vil jobbe med mat og vin

10 gode viner til under 100 kroner

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling