Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Historisk samarbeid skal bremse økningen i grensehandelen:

Eksplosiv harryhandel truer tusenvis av arbeidsplasser: Historisk allianse krever at Siv tar straksgrep

Fem av landets største arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner slår seg sammen til felles kamp mot grensehandel, avgifter og utenlandsk nettkjøp.

SAMMEN MOT GRENSEHANDEL: Fra v: Ingvill Størksen, direktør i Virke dagligvare, Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, Petter Haas Brubakk, adm. dir. i NHO Mat og Drikke, Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor og Jan-Egil Pedersen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. Alle foto: Bjørn Langsem
SAMMEN MOT GRENSEHANDEL: Fra v: Ingvill Størksen, direktør i Virke dagligvare, Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, Petter Haas Brubakk, adm. dir. i NHO Mat og Drikke, Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor og Jan-Egil Pedersen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. Alle foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Midt i lønnsforhandlingene samler fem av landets mest innflytelsesrike arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner seg til felles felttog mot den stadig økende grensehandelen.

«Grensehandelsalliansen» mener at situasjonen er kritisk for norsk verdiskaping og norske arbeidsplasser, at avgiftsøkninger må reverseres og at det må gjøres mindre attraktivt å handle på nett.

Bak Grensehandelsalliansen står to av de største LO-forbundene, Handel og Kontor i Norge og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, og tre av de største arbeidsgiverorganisasjonene i mat- og drikkenæringen, NHO Mat og Drikke, NHO Service og Handel og Virke Handel.

- En vesentlig årsak til eksplosjonen i grensehandelen er innretningen av, og ikke minst nivået på, de norske særavgiftene, mener initiativtakerne til den nye samarbeidsalliansen.

Nye tall offentliggjort av Statistisk sentralbyrå i dag tidlig viser at nordmenn brukte 15,1 milliarder kroner på grensehandel i 2017. Dette er en økning på 9,1 prosent i forhold til 2016.

- Dramatisk utvikling

Det er konkret særavgiftene på varer som sjokolade- og sukkervarer, alkoholfrie drikker, øl, vin og brennevin, samt emballasjeavgiften, som er aktuelle temaer for organisasjonene og forbundene i alliansen. Dette er avgifter som gjør det dyrere å produsere og selge mat og drikkevarer i Norge enn i Sverige.

DRAMATISK: Ingvill Størksen i Virke mener økningen i grensehandelen er dramatisk og må bremses.
DRAMATISK: Ingvill Størksen i Virke mener økningen i grensehandelen er dramatisk og må bremses. Vis mer

- Utviklingen i grensehandelen er dramatisk. Ikke bare påvirker dette arbeidsplasser og inntekter, men det går også utover folkehelsearbeidet, sier Ingvill Størksen, direktør i Virke Dagligvare.

Hun mener at norske myndigheter gjennom å tillate toll- og avgiftsfri netthandel under 350 kroner, nærmest sponser omsetningen av de samme usunne varene som de oppfordrer den norske dagligvarehandelen til å selge mindre av.

- Dette smutthullet for netthandling må bort, og matvareavgiftene som gjør det attraktivt å handle i Sverige må tilbake til 2017-nivå. I tillegg må myndighetene bidra til et langt bedre kunnskapsgrunnlag om grensehandelen. I dag vet vi kun hvor mye nordmenn handler for når de reiser over grensen, men vi vet ikke hva de kjøper, verken der eller på nett, påpeker Størksen.

- Arbeidsplassene forsvinner til Sverige

Jan-Egil Pedersen, leder i Nærings- og Nytelsesarbeiderforbundet, står gjerne sammen med arbeidsgiverorganisasjonene i denne saken, selv midt i lønnsoppgjøret:

- Jeg tror vi står mye sterkere sammen, enn hver for oss. Her er vi helt på linje, og kjemper for det samme.

Pedersens hovedfokus er at den økende grensehandelen setter norske arbeidsplasser i fare. Hans forbund har regnet ut at grensehandelen fra Sverige nå tilsvarer rundt 3500 arbeidsplasser i mat- og drikkevareindustrien.

AVGIFTER: - Avgiftsnivået må ned, mener Jan-Egil Pedersen i NNN.
AVGIFTER: - Avgiftsnivået må ned, mener Jan-Egil Pedersen i NNN. Vis mer

- For oss handler dette om arbeidsplasser, som vi stadig oftere ser blir flyttet over grensa til Sverige. Dette skjer med god hjelp fra regjeringen, som nesten oppfordrer til denne utviklingen.

Pedersen registrerer at medlemmene i forbundet hans allerede har måttet permittere ansatte, og han ser ikke lyst på framtida:

- Muligheten for toll- og avgiftsfri netthandel under kroner 350 må bort. Ordningen undergraver velferdssamfunnet vårt. Det samme gjør de høye, norske avgiftene på en rekke varer.

Pedersen er også opptatt av miljøproblematikken som følger med netthandelen:

- Etter det vi har funnet ut, kommer mye av brusen som handles i Sverige opprinnelig fra Belgia og Tyskland. Det er meningsløst at et slikt produkt, som vi lett kunne ha tappet selv, blir fraktet lange veier på denne måten.

Eksplosiv utvikling

- Handel på tvers av land er i utgangspunktet viktig, men nå eksploderer det mellom Norge og Sverige, og årsaken er det norske avgiftsnivået. I andre land tas denne problemstillingen på alvor, men i Norge er den politiske interessen nærmest lik null, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

MÅ DISKUTERES: Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke etterlyser en politisk debatt om grensehandelsspørsmål.
MÅ DISKUTERES: Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke etterlyser en politisk debatt om grensehandelsspørsmål. Vis mer

Haas Brubakk mener dette henger dårlig sammen med Solberg-regjeringens fokus på grønn omstilling i økonomien.

- Det er ikke en grønn omstilling å kjøre produkter fram og tilbake over grensen fordi man har null avgifter på den ene siden. Norske bedrifter må få samme konkurransebetingelser som de svenske. Det har de ikke i dag.

Haas Brubakk påpeker at den nye alliansen representerer de viktigste bransjeorganisasjonene og mange av bedriftene som berøres sterkest av den økende grensehandelen.

- På denne måten kan vi ta et felles initiativ. Dette er en langsiktig jobb, som har mange sider. For eksempel har vi et vinmonopol i Norge, som har synkende salgstall. Vi har økende utfordringer knyttet til alvorlig kriminalitet relatert til smugling. Og vi har et stort og uoversiktlig bortfall av avgiftsinntekter, sier Haas Brubakk, som håper myndighetene tar alliansens initiativ som det han kaller en «wake up call».

EN VEI: Grensehandelen på svenskegrensa har økt betydelig i løpet av de siste årene. Dette bekymrer de fem forbundene, som nå vil kjempe for å snu utviklingen. I dag lanserer Statistisk Sentralbyrå nye tall for grensehandelen. Kilde: SSB
EN VEI: Grensehandelen på svenskegrensa har økt betydelig i løpet av de siste årene. Dette bekymrer de fem forbundene, som nå vil kjempe for å snu utviklingen. I dag lanserer Statistisk Sentralbyrå nye tall for grensehandelen. Kilde: SSB Vis mer

- Den norske modellen

- Fritaket av avgifter for netthandel under 350 kroner er ikke noe annet enn en indirekte subsidiering av kinesiske og amerikanske netthandelselskaper. Ordningen underminerer både norsk arbeidskraft og dagligvarehandelen sett under ett, sier Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor i Norge.

Hennes forbund representerer arbeidstakere både i butikker, dagligvarebransje og netthandelselskaper.

RAMMEVILKÅR: Grensehandelen truer norske arbeidsplasser, mener Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor.
RAMMEVILKÅR: Grensehandelen truer norske arbeidsplasser, mener Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor. Vis mer

- Vi merker jo at våre næringer stadig får dårligere rammevilkår. Grensehandelen og netthandelen øker, samtidig som vi ser en rivende utvikling innen digitalisering og automatisering. Da er ikke tidspunktet her for å sende arbeidskraften ut av landet. Tvert imot må vi gjøre det vi kan for å trygge arbeidsplassene.

Sundnes har tro på at den nystartede grensehandelsalliansen sammen kan oppnå bedre vilkår for bransjen de representerer:

- Dette er den norske modellen, slik den bør og skal være. Gjennom et slikt samarbeid har vi flere bein å stå på. Som arbeidstakerorganisasjon er vi opptatt av lønns- og arbeidsvilkår, men vi er også opptatt av å trygge næringene vi representerer, konkluderer Sundnes.

- Et land av filialer

Administrerende Direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, mener den økte grensehandelen og netthandelen har flere alvorlige konsekvenser.

NETTHANDEL: Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel vil ha bort 350-kronersgrensen for netthandel.
NETTHANDEL: Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel vil ha bort 350-kronersgrensen for netthandel. Vis mer

- Problemstillingen krever at vi tar tak i flere ting samtidig, og at vi gjør det nå. Opprettelsen av grensehandelsalliansen kom ikke et øyeblikk for tidlig.

Kaltenborn mener at noe av det som haster mest, er å senke de norske avgiftene:

- Det gir iallefall ingen helseeffekt å ha høye avgifter på mat og drikke i Norge, så lenge man har muligheten til å handle til lave priser i Sverige. Da undergraver man de helsepolitiske målene, som man jo hevdet var noe av bakgrunnen for avgiftsøkningene ved nyttår.

Hennes organisasjon representerer netthandelsbedrifter som Komplett.no og Kolonial.no. Kaltenborn frykter at denne typen selskaper vil slite i åra framover, dersom vi ikke bygger opp denne typen aktører, og dersom ikke forholdene legges til rette for det hun kaller «morgendagens handelsstruktur»:

- Vi går mot en globalisering også innen netthandelen, og jeg frykter at Norge blir et land av filialer, slik næringsministeren nylig uttrykte det. Dagens rammebetingelser for små og mellom store bedrifter i denne bransjen må bedres.

Et viktig grep er også å fjerne 350-kronersgrensen for netthandel, mener hun.

- Den har ingen god begrunnelse, og har enormt store virkninger på norsk økonomi. Den er et insentiv, men på helt feil måte, sier Kaltenborn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!