Brannsikker jul

Eksplosjon av branner i romjula: - Folk sovner fra julematen

Romjula er den uka i året hvor det er størst sannsynlighet for å omkomme i brann.

BRANNFARLIG NATTMAT: Å hive en frossenpizza i ovnen etter en fuktig julefest kan fort resultere i fyr og flammer. I 2016 rykket Brannvesenet ut på 457 hendelser med komfyren i sentrum, og det bare i Oslo. - Denne trenden ser ut til å fortsette, sier branninspektør Sigurd Folgerød Dalen (bildet over). (Foto: Oslo brann- og redningsetat)
BRANNFARLIG NATTMAT: Å hive en frossenpizza i ovnen etter en fuktig julefest kan fort resultere i fyr og flammer. I 2016 rykket Brannvesenet ut på 457 hendelser med komfyren i sentrum, og det bare i Oslo. - Denne trenden ser ut til å fortsette, sier branninspektør Sigurd Folgerød Dalen (bildet over). (Foto: Oslo brann- og redningsetat)Vis mer

(Dagbladet): Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at i 2016 startet 57 prosent av alle boligbranner i Norge på kjøkkenet. Andelen for blokkleiligheter var enda høyere, hvor 75 prosent av alle boligbrannene startet på kjøkkenet. En hovedårsak til disse brannene er matlaging på komfyren.

SLÅR ALARM: Romjulen er den uken av året hvor det er størst sannsynlighet for å omkomme i brann, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen. (Foto: Oslo brann- og redningsetat)
SLÅR ALARM: Romjulen er den uken av året hvor det er størst sannsynlighet for å omkomme i brann, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen. (Foto: Oslo brann- og redningsetat) Vis mer

- Bare i Oslo rykket vi i 2016 ut på 457 hendelser med komfyren i sentrum. Denne trenden ser ut til å fortsette i 2017, sier branninspektør ved Brann- og redningsetaten i Oslo, Sigurd Folgerø Dalen.

Årsak: Folk glemmer eller sovner fra mat på eller i komfyren. Resultatet blir tørrkokte kjeler og stekepanner, samt svidde pizza i ovnen.

I 2016 omkom 40 personer i brann. Julemåneden ble spesielt dyster med åtte branndøde. Så langt i 2017 har 22 personer omkommet i brann. ​

- I tillegg rykker vi også ut på tilfeller der folk har glemt brennbare gjenstander på varme komfyrplater. Vi redder årlig ut mellom fem til ti personer som har sovnet fra maten sin, gjerne i forbindelse med nattmat etter en fuktig tur på byen, sier Dalen, og presiserer:

- I alle disse tilfellene er faren for å omkomme som følge av røykforgiftning så absolutt tilstede.

Takket være alarmanlegg, årvåkne naboer som hører røykvarslere, eller forbipasserende, ringer folk nødnummeret 1-1-0 tidsnok til at Brannvesenet får reddet liv.

Dalen er dog engstelig for hva de siste ukene av året vil by på.

- I snitt dør det ni mennesker i brann i desember måned i Norge. Romjulen er den uken av året hvor det er størst sannsynlighet for å omkomme i brann, sier han.

UTBRENT KJØKKEN: Slik kan det i verste fall ende om man sovner fra frossenpizzaen. (Foto: Oslo brann- og redningsetat)
UTBRENT KJØKKEN: Slik kan det i verste fall ende om man sovner fra frossenpizzaen. (Foto: Oslo brann- og redningsetat) Vis mer

Pass på komfyren

BRANNMÅNED: - Desember er årets klart verste brannmåned. I romjulen er det spesielt mange branner. Sørg for at røykvarsleren din fungerer, slik at du blir vekket i tide hvis det begynner å brenne, sier Hans Kristian Madsen, avdelingsdirektør i DSB. (Foto: Henriette Magnussen)
BRANNMÅNED: - Desember er årets klart verste brannmåned. I romjulen er det spesielt mange branner. Sørg for at røykvarsleren din fungerer, slik at du blir vekket i tide hvis det begynner å brenne, sier Hans Kristian Madsen, avdelingsdirektør i DSB. (Foto: Henriette Magnussen) Vis mer

- Komfyren er den desidert største årsaken til boligbrann. Det er fort gjort å glemme eller sovne fra en kjele på kokeplaten, sier Hans Kristian Madsen, avdelingsdirektør i DSB.

Det er høy aktivitet på kjøkkenet i jula, og Madsen understreker viktigheten av å aldri gå fra komfyren mens du lager mat:

- Tørrkoking og overoppheting er den vanligste enkeltårsaken til boligbrann.

En prat om brannfarer i hjemmet og enkle brannforebyggende tiltak kan gjøre forskjellen på liv og død.

Madsen anbefaler å snakke om viktigheten av å være til stede når man lager mat: Hvilke situasjoner utgjør den største risikoen? Kanskje finnes det alternativer til å bruke komfyren?

- Sjekk også om det er installert komfyrvakt. Den kutter strømmen til komfyren dersom en plate blir for varm. Det hindrer tørrkoking, overoppheting og andre farlige situasjoner som kan føre til brann, sier han.

Grytekluter, kjøkkenhåndklær, aviser og annet som oppbevares rundt komfyren kan fort ta fyr og føre til at flammene sprer seg raskt.

- Flammer som treffer en kjøkkenvifte full av fett sprer seg enda raskere. Ta en prat om rydding og renhold rundt komfyren. Det kan være en idé at familie og pårørende bytter på å sjekke kjøkkenvifta og rengjøre denne ved behov, råder Madsen.

På Sikkerhverdag.no finnes mye praktisk informasjon som angår brannsikkerhet og andre ulykkesforebyggende tiltak.