MIDT PÅ STRIPA: Eldhuset på Grünerløkka vinner på beliggenhet og god service, men de bør nok legge inn litt mer innsats i maten, mener Robinson & Fredag. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
MIDT PÅ STRIPA: Eldhuset på Grünerløkka vinner på beliggenhet og god service, men de bør nok legge inn litt mer innsats i maten, mener Robinson & Fredag. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Eldhuset: Ikke mye mer spennende enn en hip variant av TGI Friday's

Robinson og Fredag fikk en liten bit av Louisiana på Løkka.

På stripa over Olav Ryes plass på Grünerløkka, mellom institusjonene Parkteatret og Villa Paradiso, ligger Eldhuset.

Bak det norrønt-klingende navnet skjuler det seg et fullblods amerikansk sørstatskjøkken, med de løfter det innebærer om røkt, søtt, salt, hot og klissete.

– Ville det ikke faktisk vært morsommere med en norrøn grillrestaurant, spurte Robinson etter å ha latt øynene gli over en meny av spareribs, burgere og pulled pork.

Fredag nikket.

– Men nå er det en gang ikke slik. Så selv om vi er midt i lysløypa får vi håpe på mer Mardi Gras enn Egon, sa Fredag.

Fra Løkka til Louisiana

Robinson og Fredag var begge sultne. Begge gikk for kombinasjonsmenyen med tre retter pluss tilbehør.

Valget av «hovedrett » framsto ganske lett:

– Eldhuset skal ta oss fra Løkka til Louisiana. Da må vi jo velge Smokey Ribs?

Som sagt, så gjort. Robinson var i det kjøttfulle hjørnet, og supplerte ribba med både Brisket of Beef og Birdie leg. På norsk: bryststykke av okse og kyllinglår.

SMART: Grovhakket chili på toppen av maten gjør det enkelt å regulere styrken på maten selv. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SMART: Grovhakket chili på toppen av maten gjør det enkelt å regulere styrken på maten selv. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Fredag valgte lammepølse og lime- og koriandermarinert tigerreke (i entall).

Bugnende tallerkner kom relativt raskt. Og alt på en gang.

– Det ser fristende ut. Men i praksis er det jo umulig å få i seg mer enn halvparten før maten er blitt kald.

Ribba var servert med en røslig mengde grovhakket chili på toppen.

– Det er lurt, da kan man selv velge i hvilken grad man vil skjende munnen, sa Robinson.

Ujevne hovedretter

Kyllinglåret var saftig og godt. Men Robinsons hardt røkte oksebrystet var tørt og vanskelig å glede seg over:

– Det er ikke noe å si på krydderiene og den ekte røyksmaken her. Men når man behandler storfekjøtt så hardt abør man kanskje velge et stykke med mer fett og bindevev, som tåler den røffe behandlingen.

Fredags reke var også tørr. Lammepølsa var bedre – selv om den kunne hatt mer intens kjøttsmak. Og nå var de også et stykke unna de amerikanske sørstater.

– For meg er dette britisk – «bangers & mash». Men stappa og sausen er helt OK, og ville ikke gjort seg bort en mørk vinterkveld.

Ikke en solfylt dag i juni heller.

Skuffende tilbehør

I sørstatene er tilbehøret mer enn «tilbehør » – du kødder ikke med coleslaw eller fries.

SKAL-SKAL IKKE: Elduhset er ingen stor kulinarisk opplevelse, men service, miljø, og ikke minst stemningen er god. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SKAL-SKAL IKKE: Elduhset er ingen stor kulinarisk opplevelse, men service, miljø, og ikke minst stemningen er god. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Robinsons bøtte med søtpoteter smakte fortreffelig, fredags maiskolbe var også smør-feit og god.

Men der servitøren nærmest hadde advart mot at coleslawen «var sterk, det er mye blåmuggost i den», måtte både Robinson og Fredag konstaterte at selve retten verken smakte blåmuggost - eller så mye annet.

Bedre var ikke tilbehøret som ble solgt inn som grillet paprika. Paprikaen var iskald og kunne kommet fra et glass.

– Det er ikke dette jeg forventer når jeg bestiller grillet paprika på et grillsted, sa Robinson.

Slapp avslutning

Dessertene føltes også som en pliktøvelse.

Fredags pekannøttpai var OK, men Robinsons variant av klassikeren key lime-pie kom med en marengs som var slappere enn den gjengse livvidda i Texas.

Eldhuset
Olaf Ryes plass 9, 0552 Oslo
Tlf: 22 17 50 30
Mat: 3 ★★★☆☆☆
Miljø: 4 ★★★★☆☆
Service: 4 ★★★★☆☆
Totalt: 3 ★★★☆☆☆
11 burgere og hoved­retter Kr: 169,- til 299,-
4 sliders- og kombi­nasjons­menyer Kr: 159,- til 569,-
4 desserter Kr: 79,- til 99,-
I totalvurderingen vektes maten mer enn service og miljø.

Eldhuset skal imidlertid ha ros for et godt utvalg øl, og gode anbefalinger til hver rett. Og servitørene gjorde jobben sin. De var innom Robinson og Fredags utebord like ofte som tiggerne fra parken over gata.

Det er flere spisesteder i Oslo som ønsker å servere autentisk sørstatsmat.

Eldhuset tør å krydre og røyke hardt – men ikke alle kjøttstykkene tåler å være med på leken.

BBQ må serveres med attitude om man skal være noe mer enn en fancy filial av Friday’s.