<strong>FISKEBOLLER:</strong> Det var på Bo og behandlingssenteret i Andøy kommune at julematen til de eldre, som i år besto av fiskeboller, ble tilberedt. Foto: Andøy kommune
FISKEBOLLER: Det var på Bo og behandlingssenteret i Andøy kommune at julematen til de eldre, som i år besto av fiskeboller, ble tilberedt. Foto: Andøy kommune Vis mer

Mat til eldre

Eldre fikk servert en dag gamle fiskeboller på julaften

- Trist at det skal være sånn, sier Irene Eilertsen om maten faren ble servert på julaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var verken ribbe eller pinnekjøtt som stod på menyen da de pleietrengende som får mat fra Andøy Bo- og behandlingssenter skulle feire julaften for to uker siden.

De fikk servert fiskeboller, skriver Vesterålen Online.

Blant dem var Irene Eilertsens far. Han er 89 år gammel, og bor alene et stykke unna senteret, fordi det ikke er plass på sykehjemmene i kommunen. Han er pleietrengende, og får servert mat på døra hver dag.

Da Eilertsen kom for å besøke sin far på julaften, ble hun sjokkert over å høre hva som var i middagsleveringen.

- Jeg trodde ikke det var sant da jeg kom til min far på ettermiddagen. Hvem av dere i administrasjonen kunne tenke dere å få servert fiskeboller i hvit saus til middag på julaften?, skrev hun i en e-post til Andøy kommune.

- Trist at det skal være sånn

Eilertsen hadde med seg pinnekjøtt, og sørget for at faren fikk servert en ordentlig julemiddag. Men hun ble svært skuffet over det han opprinnelig skulle bli servert. Før han fikk servert julemiddagen hadde han allerede spist opp fiskebollene, sier hun til Dagbladet.

- Jeg synes det er trist at det skal være sånn. Ikke bare på min fars vegne, men på vegne av alle andre som opplevde det samme, sier hun til NRK Nordland.

Kokk Bård Greni sier til Dagbladet at det er trist at dette kan skje. Han har hjulpet Dagbladet å smake på mat fra sykehjem og eldre, ved flere anledninger.

- Jeg reagerte egentlig på to ting her. Hvem spiser fiskeboller på julaften? Unnskyld meg! Det er bare trist. Så topper de da julaften med rester til noen som da er fiskeboller. Hva tenker de ansatte på kjøkkenet om tradisjon. Terningkast 0.

Tar klagen på alvor

Eilertsen har foreløpig ikke fått personlig svar fra kommunen, men reaksjonene fra lokalsamfunnet har vært overveldende.

Overfor Vesterålen Online bekrefter enhetsleder for pleie og omsorg i Andøy kommune, Aud Sellevold, at det ble servert fiskeboller på julaften ved et av kommunens kjøkken. Det andre serverte julemat.

Fiskebollene hadde dessuten blitt servert til beboerne på senteret dagen før, på lille julaften, og blitt kjørt ut til hjemmeboende julaften.

Hun sier at kommunen tar klagen på alvor, og at hun skal svare Eilertsen.

Rådmann i Andøy kommune, Kirsten Lehne Pedersen, er tydelig på at dette ikke skulle skjedd.

Dagbladet har vært i kontakt med Irene Eilertsen, som ikke har noen ytteligere kommentarer å tilføye.

Her er hele brevet Eilertsen sendte til kommunen

Føler meg forpliktet til å si fra på vegne av de eldre hjemmebeboerne i kommunen.

Hvem av dere i administrasjonen kunne tenkt dere å få servert fiskeboller i hvit saus til middag på en julaften. Trodde ikke det sant da jeg kom til min far på ettermiddagen. Han kan og få servert pannekaker på en søndag. Hvor går grensen?

Kommunen har ikke plass på sykehjem, de gamle må ta til takke med smuler. Det gjelder besøkstiden og. Har faktisk tatt tiden, fire minutter var de innom. Noen har tid til å slå av en prat med de eldre ensomme menneskene som fortsatt bor hjemme. Skjønner at det er mange å besøke, men hvorfor har noen tid og andre ikke. Har hørt gjentatte ganger, hvor heldig du er som har familie i nærheten. Ja, hvordan hadde det vært om man ikke tok ansvar.

Det er ikke det minste rart at folket her jeg bor snakker om at de ikke ønsker å bli gammel i denne kommunen. Det er allerede de som har bosatt seg på Sortland, og flere blir det. Kanskje gjør jeg det selv med tiden, for Andøy Kommune er ingen plass å bli gammel i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer