Nå kommer eldrereformen «Leve hele livet»:

Eldreministeren avslører sin store plan: Grepet som skal få eldre til å spise

- Bygg ut enkeltrom først, kontrer Ap.

BEDRE ALDERDOM: Nå kommer regjeringens eldreform "Leve hele livet". Målet er å høyere kvalitet på eldreomsorgen, landet rundt. En ny tilskuddsordning skal stimulere til å bygge eller pusse opp lokale kjøkken på sykehjemmene. He er statsminister Erna Solberg og eldreminister Åse Michaelsen på besøk hos Knut Breirem (97) i en omsorgsbolig i Stovner bydel tidligere i år. Foto: Lars Eivind Bones
BEDRE ALDERDOM: Nå kommer regjeringens eldreform "Leve hele livet". Målet er å høyere kvalitet på eldreomsorgen, landet rundt. En ny tilskuddsordning skal stimulere til å bygge eller pusse opp lokale kjøkken på sykehjemmene. He er statsminister Erna Solberg og eldreminister Åse Michaelsen på besøk hos Knut Breirem (97) i en omsorgsbolig i Stovner bydel tidligere i år. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norges første eldreminister, Åse Michaelsen (Frp), nikker mot tre permer på kontoret sitt i regjeringskvartalet. En rød, en blå og en hvit.

- I de tre permene ligger eldrereformen. Der er ideene og løsningene, sier hun.

ELDREMINISTER:. Regjeringen Solberg på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet. eldreminister Åse Michaelsen (Frp) Foto: Nina Hansen
ELDREMINISTER:. Regjeringen Solberg på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet. eldreminister Åse Michaelsen (Frp) Foto: Nina Hansen Vis mer

- Det er de grunnleggende tingene det ofte skorter på. Som at maten pakkes i så hard plast at de eldre ikke får den opp når det blir levert hjem. Eller at de ikke spiser fordi de sitter helt alene. De trenger en spisevenn.

ELDREREFORMEN

 • Regjeringen presenterer i disse dager reformen «Leve hele livet» som skal bidra til et mer aldersvennllg samfunn.
 • Om reformen vedtas i 2018. kan den tre i kraft neste år. Den skal innføres over fem år.
 • Reformen er blant annet resultat av dialogmøter rundt om i landet. Eldre og pårørende, ansatte og ledere i kommunene, frivillige, fagfolk og forskere har vært invitert til å bidra.
 • Reformen har fem satsingsområder: mat og måltider, aktivitet og felleskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene. Hvert av områdene gir eksempler og løsninger, så kommunene kan lære av hverandre.
 • Målet er å skape tjenester av like høy kvalitet til eldre over hele landet,

Det skal dufte mat

Politikerne og helsebyråkratene har reist rundt for å finne ut hva kommunene gjør bra og dårlig i eldreomsorgen. Nå skal kommunene lære av hverandre.

Et av satsingsområdene er mat og måltider. Eldreministeren ønsker seg mer fellesskap rundt måltidene og større nærhet mellom dem som lager maten og dem som spiser.

Norge skal nå gjøre som Danmark, ikke lenger satse på store sentralkjøkken, men ha små kjøkken lokalt.

- Jeg lover, om fem år vil mange flere sykehjem ha egne kjøkken. Det skal dufte mat i gangene, sier Michaelsen.

- Vitaminene må ikke bli borte på veien.

Aller helst ønsker hun at kokken selv øser opp suppa for hver og en.

Hun ønsker også at de eldre selv skal være med og lage mat, slik tanken er i de nye demenslandsbyene som innføres i Norge, etter nederlandsk modell.

- Vi må aktivisere og la folk få bruke de ressursene de har, sier hun.

Tilskuddsordning lar vente på seg

Den nye regjeringsplattformen åpner for en helt ny tilskuddsordning til kjøkken på sykehjem. Den kan dreie seg om å bygge kjøkken eller pusse opp gamle.

I følge Michaelsen vil regjeringen hente inspirasjon fra den danske ordningen der man har en pott (p.t på 450 millioner årlig). Hvem som skal forvalte tilskuddet og når det kommer utredes nå. En mulighet er at Fylkesmannen blir behandlingsinstans. Første mulighet til å søke blir sannsynligvis i 2020.

- Vi må utrede dette mer, blant annet hvordan vi best kan kontrollere effekten, men ta med oss danskenes erfaringer. Vi må ikke finne opp hjulet på nytt, sier Michaelsen.

Det gode måltidet:

 • Skal bestå av næringsrik mat som ser god ut, lukter godt og smaker godt.
 • Skal tilpasses den enkeltes forutsetninger og behov, og serveres i en hyggelig ramme.
 • Det skal legges til rette for fellesskap ved måltidet for de som ønsker det.
 • Skal tilpasses de eldres egen måltidsrytme og fordeles jevnt utover dagen. Det skal ikke gå mer enn elleve timer mellom kvelds- og frokostmåltidet.
 • Mulighet til å ivareta egne mattradisjoner og spisevaner
 • Unngå under- og feilernæring.
 • Kjøkken- og matfaglig kompetanse i helse- og omsorgstjenesten uavhengig av hvor maten produseres.
 • Tilskudd for etablering, reetablering og renovering av lokalkjøkken i sykehjem.

- Mange kommuner sitter og venter på tilskuddsordningen. Når kan de søke?

- Først må reformen vedtas. Jeg håper det skjer i vår. Deretter må ordningen etableres.

- En rekke kommuner planlegger nye sykehjem nå. Hva skal de gjøre?

- Inntil ordningen er på plass er mitt råd å se på egne behov og studere de gode tiltakene i andre kommuner. En del ideer kan gjennomføres uten at det koster mange penger.

Matminner og seinere middag

Mange kommuner tilbyr de eldre selskap når de spiser. Det hjelper på humør og appetitt.

Andre satser på mat som er gjenkjennbar, og vekker gode minner, som i Tysfjord, der demensforeningen har laget mathefte med tradisjonell samisk mat, som nå spres med hell.

Endringer i måltidstidspunkt gir nå gode resultater. Det rapporteres om lavere medisinbruk etter å ha flyttet middagen. Et fjerde måltid, for eksempel innført i Stange kommune, har gitt mer ro rundt måltidene og ført til at flere rekker å bli sultne mellom måltidene og spiser mer.

- Ingen skal gå og legge seg sultne. Vi tar vel alle et knekkebrød før vi legger oss om vi føler for det, sier Michaelsen.

Større valgfrihet

Hun synes mange kommuner tenker riktig. Namsos kommune har innført elektronisk meny for hjemmeboende og beboere på institusjon for å øke valgfriheten. På menyen står rettenes næringsinnhold. Leveringstidspunkt bestemmer de selv.

ENKELTROM: Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol synes det er fint at kommuner kan få penger til å gjeninnføre eller etablere lokalkjøkken ved sykehjemmene, men mener andre ting haster mer. Foto: Stortinget.
ENKELTROM: Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol synes det er fint at kommuner kan få penger til å gjeninnføre eller etablere lokalkjøkken ved sykehjemmene, men mener andre ting haster mer. Foto: Stortinget. Vis mer

Trondheim kommune har innført nettbestilling hvor brukerne selv velger porsjonsstørrelser og kan kombinere forskjellige retter.

- Vi skal behandles med respekt når vi bli eldre. Å velge selv er en del av dette, sier Michaelsen.

Politisk uenighet

KrF bifaller tanken om kokker på hvert sykehjem, mens Arbeiderpartiet mener kommunene først og fremst trenger fleksible ordninger og ikke en detaljstyring om hvor det skal bygges kjøkken.

- Det står kommuner i kø som ikke får bygd om dobbeltrom til enkeltrom. FrP burde komme i gang med det før de bygger flere kjøkken. Mange kommuner har kjøkken, men mangler flere plasser, sier Ap's Ingvild Kjerkol.

FORNØYD: Arnt Steffensen i Kost-og ernæringsforbundet ser fram til flere lokale kjøkken på sykehjemmene. Foto: Morten Holt, Horeca
FORNØYD: Arnt Steffensen i Kost-og ernæringsforbundet ser fram til flere lokale kjøkken på sykehjemmene. Foto: Morten Holt, Horeca Vis mer

- Mat er helt grunnleggende i eldreomsorgen. Vi ser fram til den nye tilskuddsordningen for kjøkken lokalt på sykehjemmene, sier Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet, en yrkesorganisasjon for kokker og kjøkkensjefer i offentlig sektor, tilsluttet arbeidstakerorganisasjonen Delta.

Steffensen håper på en ordning som i Danmark og tror eldreministerens tidshorisont er realistisk.

- Det er bedre å bruke litt tid på å få til en god ordning enn å forhaste seg, sier han.

- For dårlig

I norske kommuner er utålmodigheten større.

SKUFFET: Arnfinn Gjerdåker (SV) på Voss. Foto: Privat
SKUFFET: Arnfinn Gjerdåker (SV) på Voss. Foto: Privat Vis mer

- Skal vi vente til 2020 på tilskudd? Det var nedtur, sier Arnfinn Gjerdåker (SV) på Voss.

De eldre på Voss har fått mat fra Fjordland i Bergen (Matvarehuset), men politikerne har nylig vedtatt å bygge nytt produksjonskjøkken. Gjerdåker har sittet i arbeidsgruppa og vært pådriver for saken.

- Når de annonserer en tilskuddsordning, må de innfri. Nå settes kommune-Norge på vent til 2020 for å se om de får penger. Å bygge kjøkken er ikke rakettforskning. Det er bare å bygge, sier han.

- Dette er noe Stortinget bestemmer, ikke jeg, sier Michaelsen.

- Kommunene skal få ideer, som de kan bruke dersom det passer hos dem. De skal også få støtte, men mye må de ordne sjøl. De får en bunt gulrøtter, ikke en hel åker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer