De eldre skal oppleve felleskap gjennom matlaging:

Eldreomsorg anno 2018: På dette sykehjemmet skal de demente lage maten selv

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (FrP) er glad for å se nye løsninger.

SELVHJELP: Nå skal de demente på sykehjemmene aktiveres til å bidra også på kjøkkenet. Foto: NTB Scanpix
SELVHJELP: Nå skal de demente på sykehjemmene aktiveres til å bidra også på kjøkkenet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Når Sandefjord kommune åpner sitt neste sykehjem, kan både frokosten og lunsjen være laget av de demente selv. Det samme kan snart skje i Oslo, Bærum, Stavanger, Kristiansand og mange andre steder.

Helt nye tanker inntar norske sykehjem. Nå handler det om å gi de eldre den samme atmosfæren som i et hjem. De skal aktiveres, ikke sitte uvirksomme på stoler i et stort oppholdsrom eller langs en korridor.

På Lille Tøyen i Oslo vil 130 beboere i 2019 flytte inn i små boenheter med eget rom og bad omgitt av felles kjøkken, stue og spiseplass. De skal kunne delta i matlaging og husstell, gjerne gå ut i en sansehage eller rusle fritt langs en hovedgate som ikke vil føles innelåst, selv om den er det.

Det planlegges også en demenslandsby på Furuset i Oslo. Eldrebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), sier at byrådet vil ta hovedstaden fra en institusjonsbasert eldreomsorg med stoppeklokker og skjemaer til en aktiv alderdom der eldre får være sjef i eget liv.

- Vi gjør det mulig for flere å bo hjemme lenger, men vi skal også ha et trygt hjem klart når det ikke lenger er mulig å bo hjemme. Derfor erstatter vi gamle sykehjem med nye hjem for eldre, blant annet i landsbyformat. Mitt mål er å gi mennesker med demens hverdagslivet deres tilbake. I landsbyen vår kan beboerne bevege seg fritt og samtidig være helt trygg, forteller Dahl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer