Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Fjellmat»-aktuelle Rune Andersen:

Ellevill parodi på Stoltenberg i nytt program: - Jens stoppet meg på gata

Nytt matprogram på TV2  har humor på menyen. 

Klippet er fra TV2-serien «Fjellmat». Serien handler om mat og tradisjoner. Rune Andersen, Trond Moi og Margit Dale er programledere. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

(Dagbladet): - Jeg var langt utenfor min komfortsone, innrømmer komikeren Rune Andersen.

- Jeg er en bygutt, og har aldri drept noe annet enn mygg og veps. Å være med på å slakte et lam var tøft, forteller Andersen, i forbindelse med at første program i den andre sesongen av serien «Fjellmat» vises på TV2 i kveld.

Mat blir oftere og oftere innslag i programmer med bred publikumsappell. Gjennom «Farmen» fikk vi se hvordan Ida Gran-Jansens gjorde havregrøten supergod (og hun ga oss dessuten sine beste sjokoladeoppskrifter).

PÅ TUR: Moi, Andersen og Dale er tilbake med en ny sesong av TV2-serien  «Fjellmat». FOTO: Anders Martinsen
PÅ TUR: Moi, Andersen og Dale er tilbake med en ny sesong av TV2-serien  «Fjellmat». FOTO: Anders Martinsen Vis mer

I denne nysatsingen reiser Andersen Setesdal rundt med kokken Trond Moi og gardkjerringa og mathistorikeren Margit Dale.

Mat av hele dyret

- Etterpå tilberedte vi lammet, slik de gjorde det i gamle dager. Vi brukte alle deler av dyret. Hjerne. Innmat. Alt. Men jeg smakte på alt sammen, og jeg lever ennå, ler Andersen.

Margit Dales tradisjonelle matretter inspirerer Trond Moi til kulinariske stunts basert på de samme råvarene. Rune Andersen får smake mye mat han ikke engang ante eksisterte, og får i løpet av programmene prøve seg på alt det en bygutt egentlig ikke kan noe om.

Selv kaller Andersen opplevelsene med Moi og Dale for en personlig dannelsesreise.

- Jeg lærte masse om eldgamle og rotnorske mattradisjoner, og om hvordan de kan brukes med moderne vri. Dette er real mat, blottet for jåleri, sier han.

Tull og tøys

Og med dette trekløveret på tur blir det selvsagt mer enn sanking, høsting, jakting og mesterkokkelering under åpen himmel. Det blir en god del humor og tull og tøys også.

For hvem dukker ikke opp på et gårdstun i Bykle, andre enn NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, i Rune Andersens bunadkledde skikkelse? Resultatet kan du se på videoklippet over.

Andersen har fått mye skryt for sine mumlende og utydelig snakkende versjoner av både Jens og Thorvald Stoltenberg. Også fra far og sønn Stoltenberg, som fryder seg stort hver gang de blir imitert av akkurat Rune Andersen.

Jens ville bli parodiert

MJØD FRA BYKLE: Lokal drikk som etter tradisjonen anbefales inntatt sittende, da svimmelhet må påregnes hvis man reiser seg. FOTO: Anders Martinsen
MJØD FRA BYKLE: Lokal drikk som etter tradisjonen anbefales inntatt sittende, da svimmelhet må påregnes hvis man reiser seg. FOTO: Anders Martinsen Vis mer

- Etter at jeg hadde begynt å imitere Thorvald Stoltenberg, møtte jeg Jens, som ga klart uttrykk for at også han var interessert i å bli parodiert, forteller Andersen.

- Dette var på begynnelsen av 2000-tallet og jeg ble invitert av Jens, som da var statsminister, opp på toppen av regjeringsbygget for å imitere ham foran hele regjeringen. Det er noe av det gøyeste jeg har gjort noensinne.

Men i motsetning til familien Stoltenberg, som er kjent for sine lange og sosiale frokoster på kjøkkenet hjemme, er ikke Andersen noe utpreget frokostmenneske.

Frokost med simulert selskap

- Jeg er ikke så opptatt av å spise så mye til frokost, men får jeg egg, bacon og ferskpresset appelsinjuice blir jeg fornøyd, sier han.

- Også kan jeg jo la både Jens og Thorvald holde meg med selskap rundt bordet, hvis jeg skulle få lyst til det, ler komikeren.

I sesongens første program, som sendes i kveld, får du også se at den matglade og muntre trioen besøker en eplegård i Bygland, lager mjød i Bykle og inviterer til fest i Valle med felespill, dans og god mat.

Les også:

Endelig kommer lokalmaten til deg

Strømmer hjem for å få denne lefsa

Brimis gode ørret


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling