Syrlig, søt og frisk, en koldskål har alt vi ønsker en sommerdessert skal smake.

Elsker du jordbær? Feriefavoritten som (nesten) lager seg selv

Koldskål en glemt dessertfavoritt fra mormors kokebok

Oppskrift: Koldskål er en enkel sommerdessert som alle kan lage og like og server den med norske, deilige jordbær! Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Du vet kanskje ikke hva koldskål er, men for mange vekker det gode matminner fra mormors kjøkken. Koldskål var nemlig en vanlig dessert for noen tiårsiden og den ble alltid laget på sommeren. Nå er det på tide å finne fram denne gamle og gode klassikeren, som passer perfekt inn i moderne matlaging.

Frisk, søt og lettlaget

Desserten har alt vi liker; den er frisk, søt, lettvint og ikke minst perfekt å blande sammen når du skal ha mange til bords eller bare har lyst på dessert. Det finnes også oppskrifter der koldskålen blandes med pisket krem og da blir den ekstra fyldig og god. Du kan også lage en mager variant og bruke skummet sur melk.

Tykkmelk er også en surmelksvariant, som egner seg i koldskålen. Tjukkmelk produseres på Røros og er mild syrnet melk som er tykk som yoghurt og litt "tråete" i konsistensen. Den er økologisk og inneholder 1,5 % fett. Tjukkmelka er framstilt ved hjelp av tettegressplanten. Bladene blir skylt og lagt i en treskål. Fersk, lunken melk blir slått over og satt på et lunt sted. Når melka stivnet var "tetten" klar til bruk. Tradisjonelt ble melka servert naturell med flatbrødbiter og sukker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.