Oppskrift: Koldskål er en enkel sommerdessert som alle kan lage og like og server den med norske, deilige jordbær! Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer Vis mer

Syrlig, søt og frisk, en koldskål har alt vi ønsker en sommerdessert skal smake.

Elsker du jordbær? Feriefavoritten som (nesten) lager seg selv

Koldskål en glemt dessertfavoritt fra mormors kokebok

(Dagbladet): Du vet kanskje ikke hva koldskål er, men for mange vekker det gode matminner fra mormors kjøkken. Koldskål var nemlig en vanlig dessert for noen tiårsiden og den ble alltid laget på sommeren. Nå er det på tide å finne fram denne gamle og gode klassikeren, som passer perfekt inn i moderne matlaging.

Frisk, søt og lettlaget

Desserten har alt vi liker; den er frisk, søt, lettvint og ikke minst perfekt å blande sammen når du skal ha mange til bords eller bare har lyst på dessert. Det finnes også oppskrifter der koldskålen blandes med pisket krem og da blir den ekstra fyldig og god. Du kan også lage en mager variant og bruke skummet sur melk.

Som en variasjon kan du servere koldskålen i porsjonsglass med fileter av rød grapefrukt, appelsin og passionsfrukt. Foto: Synøve Dreyer
Som en variasjon kan du servere koldskålen i porsjonsglass med fileter av rød grapefrukt, appelsin og passionsfrukt. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Tykkmelk er også en surmelksvariant, som egner seg i koldskålen. Tjukkmelk produseres på Røros og er mild syrnet melk som er tykk som yoghurt og litt "tråete" i konsistensen. Den er økologisk og inneholder 1,5 % fett. Tjukkmelka er framstilt ved hjelp av tettegressplanten. Bladene blir skylt og lagt i en treskål. Fersk, lunken melk blir slått over og satt på et lunt sted. Når melka stivnet var "tetten" klar til bruk. Tradisjonelt ble melka servert naturell med flatbrødbiter og sukker.

Skal du ha mange gjester på en gang er koldskål helt genial å lage. Pass bare på at koldskålen står kaldt og ikke for lenge før den serveres.

Norske jordbær er jo det beste vi vet og de er perfekte å servere i koldskålen. Bringebær og blåbær fungerer også god i desserten.

Dansk favoritt

I Danmark er koldskål vanlig og kalles "Kærnemælkskoldskål". Opprinnelig var koldskålen en type velling. I dag får du faktisk kjøpt koldskål på 1-literskartonger i de fleste matbutikker, så du kan jo prøve dette hvis du er i Danmark. Danskene serverer gjerne små kavringer til som de kaller "kammerjunkere". Her har vi brukt sukkerkavring som dryss, men den kan du sløyfe. Surmelk og kavring er jo en kjent sommer rett mange liker på varme dager.

Les også:

Slik lager du surmelk

Overrask i helga: Slik lykkes du med hjemmelaget karamellpudding

Søtt, sterkt og syrlig: Tre oppskrifter med bringebær du vil elske