Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Klar vinner i sjokolademelk-duellen

En av disse er like sunn som skummet melk

Kan årets nykommere slå en gammel vinner?

DEN SUNNESTE SJOKOLADEMELKEN: Èn av disse er vinneren i årets test av sjokolademelk. Foto: Jenny Mina Rødahl
DEN SUNNESTE SJOKOLADEMELKEN: Èn av disse er vinneren i årets test av sjokolademelk. Foto: Jenny Mina Rødahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år har det kommet flere nyheter på sjokolademelk-fronten, og vi har testet den sjokolademelka som vant sist opp mot nykommerne.

Mange tenker at sjokolademelk er en skikkelig kalori- og sukkerbombe, som bare bør drikkes en sjelden gang. Sannheten er at du ikke trenger å få i deg så mye mer kalorier og sukker enn hvis du drikker vanlig melk - så lenge du velger det riktige produktet.

- Etter hvert er det blitt et stort utvalg av sjokolademelk på markedet, og noen er bedre enn andre. Så hvis man vil velge klokt, gjelder det å få god oversikt over innholdet. For noen sjokolademelker inneholder like mye sukker som det brus gjør, sier ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede, Kari H. Bugge.

SJEKKET NÆRINGSINNHOLDET: Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede, har vurdert innholdet i fem ulike sjokolademelk. Foto: Svein Brimi
SJEKKET NÆRINGSINNHOLDET: Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede, har vurdert innholdet i fem ulike sjokolademelk. Foto: Svein Brimi Vis mer

I denne testen har vi sett på en sjokolademelk som har vært på markedet en stund - og som ble testvinner i en tilsvarende test i fjor, og sammenliknet med noen av de nyere sjokolademelkene vi har på markedet. Vi har også tatt med to Litago-produkter, som har vært på markedet en stund.

- Melk er en av de viktigste kildene til både kalsium og jod. Kalsium bidrar til å vedlikeholde skjelettet og tennene våre, mens jod er viktig for huden og stoffskiftet. Det anbefales at vi får i oss tre porsjoner meieriprodukter hver dag, for å dekke behovet for disse næringsstoffene, blant annet. En sjokolademelk kan fint inngå som en slik porsjon, bare ikke hver dag. Sjokolademelk kan derimot gjerne nytes en gang iblant.

Som å drikke skummetmelk

I denne testen har vi valgt å vektlegge de ulike næringsstoffene likt, da alle de utvalgte næringsstoffene har betydning for oss – positivt eller negativt. Følgende næringsstoffer er inkludert: Kcal, fett, protein, sukkerinnhold og søtningsstoff, samt kalsium.

Produktene i testen er rangert i forhold til hverandre, og basert på dette får de et terningkast. Alt i alt viser testen at det er små forskjeller mellom de ulike sjokoladedrikkene i denne testen, og derfor får ingen lavere score enn 4.

- Alle gir moderat med kalorier, har et lavt fettinnhold, er moderate på sukker - men så er det noen forskjeller i protein- og kalsiuminnhold. Alle produktene har et fettinnhold som tilsvarer en lettmelk, med unntak av Tine Styrk Kakao som tilsvarer en skummetmelk, sier Bugge.

Det er bare én av drikkene som er tilsatt en liten mengde sukker, de andre er enten kunstig søtet eller inneholder bare naturlig melkesukker. Likevel vil et stort glass melk fort inneholde sukker tilsvarende fem sukkerbiter. Samtidig er sjokolademelk et langt sunnere valg enn brus og saft da du her får bra påfyll av kalsium, jod, ulike B-vitaminer og nyttige proteiner, men bør ikke være en tørstedrikk.

Slik velger du den sunneste

Sjokolademelk er kilde til de samme næringsstoffene som vanlig hvit melk, slik som proteiner, jod, kalsium, vitamin B12, riboflavin, kalium og biotin. Kakao og sødme blir bonus. Mengden tilsatt sukker varierer fra helt uten til ganske mye.

- Sjekk derfor ingredienslista. På noen ser du mengde tilsatt sukker i prosent i ingredienslista, men alle oppgir mengde sukkerarter i næringsinnholdet. All melk har et naturlig innhold av melkesukker (laktose), på cirka fem gram per desiliter melk, sier klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik.

Hvis det for eksempel er ni gram sukkerarter i favoritten din, betyr det cirka fire gram tilsatt sukker.

- Desto mindre tilsatt sukker i sjokolademelka, jo bedre. Det er mengde tilsatt sukker vi bør redusere i kostholdet vårt. Størrelsen på kartongen teller også med, for vi drikker jo stort sett opp alt enten det er tre eller fem desiliter, sier hun.

Sjokolademelk etter trening

Generelt får vi nok protein, men for dem som trener hardt og mye er det vist at det å drikke sjokolademelk med ekstra protein kan gi bedre restitusjon etter trening, ifølge Bugge.

- Sjokolademelk kan drikkes til måltider eller etter trening. Siden sjokolademelk er kilde til proteiner, vil dette bidra til samme med et sunt kosthold og et aktivt liv, til å bygge og bevare muskelmasse, sier Skjølsvik.

Tine Styrk Kakao: Terningkast 6

Innhold: 1 liter og 330 ml. Pris: 20 kr for 330 ml på Coop Mega.

Tine Styrk Kakao. Foto: Jenny Mina Rødahl
Tine Styrk Kakao. Foto: Jenny Mina Rødahl Vis mer

Kommentar: Lavest på fett, lav på kalorier, middels høy på protein, høyt kalsiuminnhold. Litt høy på sukker, men har ikke tilsatt sukker.

Tine Litago Uten: Terningkast 5

Innhold: 330 ml. Pris: 19 kr på Coop Mega.

Tine Litago Uten. Foto: Produsenten
Tine Litago Uten. Foto: Produsenten Vis mer

Kommentar: Lav på kalorier middels på fett og kalsium. Uten tilsatt sukker. Testens laveste på protein. Noe høy på fett. Middels høy på sukker, men ikke tilsatt sukker.

Tine Tinemelk med kaffe og kakao: Terningkast 5

Innhold: 1 liter. Pris: 30 kr på Coop Mega.

Tine Tinemelk med kaffe og kakao. Foto: Produsenten
Tine Tinemelk med kaffe og kakao. Foto: Produsenten Vis mer

Kommentar: Lav på kalorier, grei på sukker. Uten tilsatt sukker. Ikke spesielt høy på protein og kalsium, noe høy på fett.

Tine YT Proteinshake sjokolade: Terningkast 4

Innhold: 330 ml. Pris: 22,70 kr på Coop Mega.

Tine YT Proteinshake med sjokolade. Foto: Produsenten
Tine YT Proteinshake med sjokolade. Foto: Produsenten Vis mer

Kommentar: Testens høyeste på protein og kalsium, middels høy på fett og testens laveste på sukker. Testens høyeste kaloriinnhold og inneholder søtstoff.

Tine Litago Lett: Terningkast 4

Innhold: 0,5 liter. Pris: 17,90 kr på Rema 1000.

Tine Litago Lett. Foto: Produsenten
Tine Litago Lett. Foto: Produsenten Vis mer

Kommentar: Lav på kalorier og testens nest laveste på fett. Testens høyeste på sukker og litt lav på protein og kalsium. Tilsatt noe sukker.

Produkt Kcal Fett Mettet fett Protein Karbo Sukkerarter Kalsium søtstoff
Tine Styrk kakao450,20,15,15,65,5176Uten tilsatt sukker
YT Proteinshake sjokolade6410,69,24,74,1186søtstoff (acesulfam K, aspartam)
Tinemelk med kaffe og kakao451,30,83,64,74,5119Uten tilsatt sukker
Litago Uten441,30,83,34,84,6131er helt uten tilsatt sukker eller søtstoff
Litago Lett460,80,53,665,9118med mindre sukker (1,5 %)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!