Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Restaurant Schrøder er Harry Holes stamrestaurant

En krimhelt gjorde denne «karbisen» til Oslos mest kjente - men er den verdt berømmelsen?

- Du må gjøre minst to ting med karbonaden for at den skal være verdt å dø for, konstaterer Dagbladets kjøttekspert Daniel Byskov.

FOLKELIG:  Restaurant Schrøder er blitt en turistattraksjon, som følge av at det er stamstedet til Harry Hole i Jo Nesbøs krimbøker. Foto: Synøve Dreyer og Thron Ullberg/Aschehoug
FOLKELIG:  Restaurant Schrøder er blitt en turistattraksjon, som følge av at det er stamstedet til Harry Hole i Jo Nesbøs krimbøker. Foto: Synøve Dreyer og Thron Ullberg/Aschehoug Vis mer

(Dagbladet): Tidligere denne uka slapp Jo Nesbø sin ellevte roman om Harry Hole. Tirsdag fortalte en draps-ekspert til Dagbladet at den slitne politihelten ville vært en dårlig etterforsker, men at politifolk kan lære noe. I en rekke av bøkene dukker restaurant Schrøder i Oslo opp som stamstedet til Jo Nesbøs hovedperson - og i hælene følger stamretten «karbonade med løk».

ANMELDT: Vi tok med kjøttekspert Daniel Byskov til restaurant Schrøder for å teste ut matretten som går igjen i flere av bøkene til Jo Nesbø. Foto: Lars O Gulbrandsen
ANMELDT: Vi tok med kjøttekspert Daniel Byskov til restaurant Schrøder for å teste ut matretten som går igjen i flere av bøkene til Jo Nesbø. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer

Nå valfarter både nordmenn og utlendinger til en av de få brune kafeene som er i igjen i hovedstaden. Innerst i lokalet, helt til høyre, og med et stort 1920-talls maleri av Sigurd Fosnes som nærmeste nabo, får du vite at er den faste plassen til Harry Hole eller Jo Nesbø, om du vil.

- Nesten daglig kommer det folk inn og spør etter hvor bordet til Harry Hole er, eller om karbonadesmørbrødet hans er godt, sier den pakistanske servitøren som vennlig tar imot oss.

Jo Nesbøs mangeårige redaktør i Aschehoug, Øyvind Pharo, bekrefter at restaurant Scrøder er med i ti av de 11 Harry Hole-bøkene.

- Men det er er først i «Panserhjerte» (2009) at karbonadesmørbrødet dukker opp for første gang. Maten på Schrøder blir ikke akkurat lovprist i de første bøkene, med hovedhandling i henholdsvis Australia og Thailand. Han omtaler kålruletter Schrøder style, forteller Øyvind Pharo til Dagbladet.

Vi tok med butikkslaktermester og kjøttekspert Daniel Byskov for å teste Harry Holes favoritt.

- Det lukter litt innestengt, men stedet har en morsom atmosfære. Det er akkurat som en dunst av noe som har vært, og av en annen tid, sier Byskov, når han tar plass ved det faste bordet til Jo Nesbøs politihelt (og der også Nesbø sitter når han er innom).

HARRY HOLES STAMPLASS:  Vår anmelder Daniel Byskov ved bordet kjent som den faste plassen til Harry Hole i Jo Nesbøs bøker.  Foto: Lars O Gulbrandsen
HARRY HOLES STAMPLASS:  Vår anmelder Daniel Byskov ved bordet kjent som den faste plassen til Harry Hole i Jo Nesbøs bøker.  Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer

Etter ti minutter står karbonadesmørbrødet på bordet. Selve karbonaden er nesten gjemt bak et lass av løk. Men også tomat, agurk og salat har funnet veien på den kritthvite tallerkenen.

Her er kjøttekspert Daniel Byskovs vurdering:

- Denne er ganske klassisk anrettet, bare med i overkant mye løk. I motsetning til en hamburger som består av rent kjøtt, blir karbonader spedd litt. Her har de endt opp med en varient som blir litt for fin i konsistensen, rett og slett, men ellers god på smak.

Løken har god sødme og utfyller karbonaden bra, og det er plusspoeng for at man har stekt kjøttet i smør. Jeg kunne ha ønsket meg et saftigere brød, som gjerne var ristet. Tilbehøret ellers er helt greit. Alt i alt er dette et klassisk karbonadesmørbrød. Jeg gjetter på at den største kundegruppen er pensjonister, sier Byskov, etterfulgt av et stort smil.

image: En krimhelt gjorde denne «karbisen» til Oslos mest kjente - men er den verdt berømmelsen?

- Hva måtte til for at denne retten skulle være verdt å dø for?

- Da ville jeg ha smurt en ristet skive fra et surdeigsbrød med sennep og laget en karbonade basert på et grovere og renere kjøtt, konstaterer eksperten.

Film og utdelinger på Schrøder

Ifølge de ansatte Dagbladet møter på restaurant Schrøder var et filmteam innom den slitte kafeen i fjor, for å spille inn scener med Harry Hole-skuespiller Michael Fassbender fra den kommende kinofilmen basert på boka «Snømannen».

- Siden 2008 har Jo Nesbø hvert år delt ut «En ålreit dame»- og «En ålreit fyr»-priser på Schrøder, nettopp fordi dette er Harry Holes stamrestaurant, forteller Trygve Åslund. Han er forlagssjef i Aschehoug, og sitter også i stiftelsen hvor Jo Nesbø er styreformann.

HISTORIE PÅ VEGGENE: Restaurant Schrøder er stolt av koblingen til Jo Nesbøs krimsuksess. 
HISTORIE PÅ VEGGENE: Restaurant Schrøder er stolt av koblingen til Jo Nesbøs krimsuksess.  Vis mer

- At karbonadesmørbrødet går igjen både i bøkene og under prisutdelingen, skyldes at det er standard kafeteriamat - og et uttrykk for at stiftelsen driver svært nøkternt. Bortsett fra revisorhonorar og ca kr 400 til porto, er vi fri for kostnader, konstaterer han fornøyd.

Les også:

Daniel Byskov testet vegetarburgere

i fastfoodkjedene

Daniel Byskov testet pølser med 30 prosent grønnsaker

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media