En kunst: - Enormt saftig kylling

Hos Birdman fant anmelderne masse godbiter, selv om det ikke ble superkarakter.

BIRDIE NAM NAM: Selv om mye av maten var god, var det fortsatt litt ujevnt på Birdman.
BIRDIE NAM NAM: Selv om mye av maten var god, var det fortsatt litt ujevnt på Birdman.Vis mer

-  Det er egentlig i morgen vi burde vært her.

En kunst: - Enormt saftig kylling

Måltidet var over. Fredag sukket tungt og tømte sin andre «Dark’n’Stormy», en frisk og farlig god klassiker bestående av ingefærøl, lime og brun rom. Før det hadde Robinson og Fredag drukket et par øl av typen Lager 63 til maten. De var milevis fra overstadig beruset, men hadde i løpet av kvelden fått i seg nok alkohol til at de var ganske sikre på at det ville merkes dagen derpå.

- Du har et poeng, sa Robinson. - For dette er mat som egner seg etter en kveld på byen. Ja, perfekt hangover-mat.

Birdmans serverer, som navnet antyder, kylling med diverse tilbehør. Og man trenger ikke være en Sherlock for å gjette at inspirasjonen kommer fra de sørlige områdene av USA. Bikinisesongen er like om hjørnet, og mens mange synes å være desperat opptatt av å telle kalorier og sky karbohydrater, føles det litt deilig å fråtse i mat som dette.

ENORMT SAFTIG: Robinson og Fredag lot seg imponere over saftig kylling.
ENORMT SAFTIG: Robinson og Fredag lot seg imponere over saftig kylling. Vis mer

- Men det finnes også en del mat av denne typen som ikke er god. Og som det ikke føles godt å spise, sa Robinson.

- Du tenker på Colonel Sanders og hans Kentucky Fried Chicken?

Robinson nikket sakte.

- Kentucky Fried Chicken er etter sigende verdens nest mest populære hurtigmatkjede, bare slått av McDonald’s. Forstå det den som kan, sukket Robinson, og la til: - Men forhåpentligvis er dette på et annet nivå.

Fra menyen, som er malt utover den ene veggen i det lille, men hyggelige lokalet på Grünerløkka, bestilte Robinson og Fredag Chicken Pickin’s, som er kokkens utvalg av kylling- og sideretter. Med 299 kroner pr. hode er det menyens dyreste og største.

- Wow! sa Fredag og sperret opp øynene.

WOW: Det var skikkelig rause porsjoner som kom fra kjøkkenet.
WOW: Det var skikkelig rause porsjoner som kom fra kjøkkenet. Vis mer

På bordet mellom dem hadde den oppmerksomme og blide – og nesten selvfølgelig: engelskspråklige – servitøren plassert et fat med tre store biter benfritt kyllingkjøtt med delikat og sprø frityrskorpe, en stor porsjon grillede kyllingvinger med chili, en porsjon makaronisalat med cheddar, coleslaw oppjazzet med sennep, «Southern biscuits» – en slags salte bakepulverboller – toppet med kremost, aioli, blåostdressing og fries.

- Wow! sa Fredag igjen, etter å ha tygget seg gjennom store deler av de syndige delikatessene. - Å få kyllingkjøtt til å bli så enormt saftig, samtidig som utsida er så knasende sprø, er en kunst.

- Og den kunsten mestrer kokken her. Skal det først være «junkfood», er det vanskelig å lage det bedre enn dette, la Robinson til.

DAGEN DERPÅ: Anmelderne mener stedet er perfekt dagen derpå.
DAGEN DERPÅ: Anmelderne mener stedet er perfekt dagen derpå. Vis mer

Kyllingvingene fikk ikke like god mottakelse. Heller ikke den «rifla påmmfrien». Men coleslawen var smaksrik og hadde en markant friskhet som denne retten ofte mangler. Makaronisalaten var kraftige saker, i positiv betydning, og Fredag ga spesielt høyt score til biscuitene, som altså ikke er kjeks i vanlig forstand, men luftig og delikat bakverk – perfekt følge til mat av denne typen.

- Det er de samme folka som står bak utmerkede Way Down South, og det merkes, sa Fredag.

«Moderrestauranten» Way Down South har en større og mer variert meny – og de har flere desserter å velge mellom. Det eneste valget her er tre typer iskrem.

- Jeg er nesten glad for det, sa Robinson og strøk seg over magen. Fatet på bordet var nesten tomt, så en stor og kraftig dessert ville nok ha vært en utfordring.

Det var da Fredag fikk den glupe ideen at en «Dark’n’Stormy» eller to var en god desserterstatning. Og det var da de begynte å snakke om at de egentlig burde vært og spist der dagen etter.

Robinson hevet glasset:

- Vi kan jo ta en tur hit i morgen også. Skål.