SLOW FOOD: Den nye iskremen til Hennig-Olsen er ikke laget for hånd, av Otto Hennig-Olsen selv, men etter en metode som er tett opp mot den originale iskremen. Foto: Hennig-Olsen
SLOW FOOD: Den nye iskremen til Hennig-Olsen er ikke laget for hånd, av Otto Hennig-Olsen selv, men etter en metode som er tett opp mot den originale iskremen. Foto: Hennig-OlsenVis mer

Nye dagligvarer, iskrem:

En nostalgisk nyhet er på vei tilbake til isdisken: - Åh, nå traff du meg i hjertet!

Bli med på et nostalgisk tilbakeblikk på iskrem fra de siste femti åra. Finner du noen is du savner?

(Dagbladet): Hennig-Olsen går i barndommen og lanserer Sakte Kjærna Iskrem, en iskrem framstilt med naturlige ingredienser, og, som navnet indikerer: Kjernet sakte.

- Vi har gått «tilbake til start», til 30- tallet da fryseprosessen var langsommere og ga en annen iskremtekstur enn med dagens moderne utstyr, sier Paal Hennig-Olsen, tredje generasjon og administrerende direktør på iskremfabrikken.

Det var hans bestefar, Sven Hennig-Olsen, som etablerte iskremproduksjon i Kristiansand i i 1924.

- Siden den spede start har vi hatt fokus på kvalitet og råvarer, og hengt på tidenes trender. Nå ser vi «Slow living»-trenden vokse, hvor særlig yngre mennesker ønsker å skru ned tempo i hverdagen og søker det autentiske og naturlige.

Sakte kjerning er også kjent fra framstillingen av italiensk gelato.

NY-GAMMEL: Gammel oppskrift, nye smaker.
NY-GAMMEL: Gammel oppskrift, nye smaker. Vis mer

Smakskombinasjonene har imidlertid lite 1924 over seg. Den nye iskremen kommer i fire smaker; Guava og pasjonsfrukt, Salt karamell med pekannøtter, Sjokolade med hint av chili og Vanilje med cookie dough.

- Nostalgi fungerer veldig bra

- Å, nå traff du meg rett i hjertet!

Matsosiolog Annechen Bahr Bugge er i gang med ei bok om norsk mathistorie, og har brukt de siste dagene på melk og meieriprodukter, og sakte kjernet iskrem passer perfekt inn.

Annechen Bahr Bugge, matsosiolog og forsker ved SIFO; OsloMet
Annechen Bahr Bugge, matsosiolog og forsker ved SIFO; OsloMet Vis mer

Hun tror også at denne type produkt har gode forutsetninger for å lykkes blant forbrukere som ikke er like mathistorisk spesialisert som henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser at det å ta i bruk gamle matlagingsteknikker, også inn i industrien, er populært. Folk er ganske kritiske til det de kaller industriframstilt ferdigmat, men vi har sett flere lykkes med mat, produsert etter tradisjonelle metoder - men på fabrikk, for eksempel brød, sier Bahr Bugge.

Noe som kan trekke ned er om det også er høyt fett- og sukkerinnhold, slik som det var i gode gamle dager, men det er ikke et hverdagsprodukt.

- Jeg synes også det er morsomt at det kombinerer det tradisjonelle med noe nytt og spennende, eksotiske smaker.

- Jeg tenker at dette er typisk et produkt som kan lykkes. Nostalgi fungerer veldig bra, avslutter Bahr Bugge.

Iskremens utvikling

Her har vi samlet iskremplakater fra Diplom-Is og Hennig-Olsen-is fra 70-tallet og fram til i dag. Finner du noe du skulle sett tilbake på markedet?

Hennig-Olsen, tidlig 79-tall
Hennig-Olsen, tidlig 79-tall Vis mer

Den gang da: Før isplakatene brukte foto

Diplom-is, 1976
Diplom-is, 1976 Vis mer

En liten Mexis, noen?

Hennig-Olsen is, 1984
Hennig-Olsen is, 1984 Vis mer

Gøy og Deilig (Duba duba): Figurformet saftis, av Miraculix og Funny Bunny.

Diplom-Is, 1988
Diplom-Is, 1988 Vis mer

Saftisen har fått pinne av tyggis!

Hennig-Olsen is, 1986
Hennig-Olsen is, 1986 Vis mer

Sval-bar har fått selskap av Husky bar

Diplom-is, 1990
Diplom-is, 1990 Vis mer

Cuba-sjokoladen har blitt ispinne, og du kan også spise en iskald plattfot.

Hennig-Olsen 1990:
Hennig-Olsen 1990: Vis mer

Årets store nyhet er Solo-isen, Kaptein Sorte Bill og den aller første Crème Chocolat.

Diplom-is, 1997
Diplom-is, 1997 Vis mer

Drillo-isen er etablert, Royal er lansert, og dette året får vi også Tyrkisk pepper-is

Hennig-Olsen, 1997
Hennig-Olsen, 1997 Vis mer

Fotball-is er populært. Her er den første versjonen av HatTrick, frontet av Ole Gunnar Solskjær.

Diplom-is, 2003
Diplom-is, 2003 Vis mer

Dette var året du fikk et slags Kinder-egg med iskremen din.

Hennig-Olsen-is, 2003
Hennig-Olsen-is, 2003 Vis mer

Kroneis med pistasj og Frisiks med Kiwi og banan er blant årets nyheter.

Hennig-Olsen, 2009
Hennig-Olsen, 2009 Vis mer

Hennig-Olsen fortsetter samarbeidet med Dyreparken og lanserer en ny Løve-is, en snakebite og Kaptein Sabeltann har fått ny smak.

Diplom-is 2011
Diplom-is 2011 Vis mer

Dream - yoghurtis med sorbétrekk, den første av mange.